Početna / Vijesti / Hrvatin: ‘Zabrana spota nije presedan. I prije smo to radili’

Hrvatin: ‘Zabrana spota nije presedan. I prije smo to radili’

Branko hrvatin2Nije istina da DIP nema zakonske osnove zabranjivati spotove Sramota je da u medijima više takozvanih nezavisnih stručnjaka komentira odluku Državnog izbornog povjerenstva o zabrani emitiranja spota Milana Bandića “Zacrvenimo Hrvatsku” bez da mediji javnost istodobno izvijeste o ustavnopravnoj praksi na temelju koje DIP donosi takve odluke – obrušio se predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni konačni rezultati izbora.

– Nije istina da ne postoji zakonska osnova za odluku o zabrani. To nije bio presedan, nego samo jedna u nizu takvih odluka – rekao je Hrvatin i naveo tri odluke Ustavnog suda o zabrani spotova u kampanji 1997. godine.

U prvoj je Ustavni sud potvrdio odluku DIP-a da HRT ne smije emitirati spot “Vote for me”. U drugom slučaju Izborno povjerenstvo je zaključilo da je spot “Susjedi” uvredljiv, upozorilo HRT da spot nije u skladu sa zakonom, ali ga nije zabranilo. Ustavni sud je u svojoj odluci zaključio da je DIP to trebao napraviti.

Bandićev stožer u ponedjeljak je od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti zabrane spota “Zacrvenimo Hrvatsku”.

– Kakva god da bude odluka Ustavnog suda, mi ćemo je prihvatiti – rekao je Hrvatin.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments