Početna / Vijesti / INTERAKTIVNA MAPA Pogledajte gdje su u Zagrebu najviše glasali za Ivu Josipovića, a gdje za Kolindu Grabar-Kitarović

INTERAKTIVNA MAPA Pogledajte gdje su u Zagrebu najviše glasali za Ivu Josipovića, a gdje za Kolindu Grabar-Kitarović

Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca kreirao je jedinstvenu interaktivnu mapu Zagreba s rezultatima 1. kruga predsjedničkih izbora, koja prikazuje rezultate po mjesnim odborima i razliku u broju glasova između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića.

kolindajosipovic-anketa625

Vidljiva se razlika između centra grada i rubnih dijelova, pri čemu je Josipović vodeći kandidat u centru Zagreba. Iako je HDZ-ova kandidatkinja pobijedila na većoj površini grada, Josipović je dobio ukupno više glasova, jer centar ima velik broj stanovnika.

Iz nje se može lako uočiti gdje koji kandidat mora dodatno poraditi na regrutaciji izlaska svojih birača na izbore u 2. krugu. Pritom će pokušati pridobiti i Sinčićeve glasače iz prvog kruga.

Kako na stranicama Instituta ističu , bitno je uočiti postojanje korelacija s udjelom glasova za stranku ORAH na prošlim EU izborima, što Josipović želi iskoristiti u svojoj kampanji do 2. kruga. Ta korelacija, međutim, nije značajna u svim djelovima Hrvatske podjednako.

Izradili su i grafikon koji prikazuje koliko su korelacije između glasova za Sinčića i ORAH snažne po regijama (podaci su za općine i gradove, a Zagreb je dodatno prikazan i po Mjesnim odborima).

 mapa1_745103S0

mapa2_745106S0

 

Regija: Sjeverozapadna
Županije: Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska
SLABA korelacija

Regija: Zagrebačka
Županije: Zagrebačka, Grad Zagreb
OSREDNJA korelacija (BEZ korelacije unutar Zagreba)

Regija: Središnja i gorska
Županije: Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska
SNAŽNA korelacija

Regija: Slavonija
Županije: Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska
SREDNJA korelacija

Regija: Istra i primorje
Županije: Istarska, Primorsko-goranska
BEZ korelacije

Regija: Dalmacija
Županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska
SNAŽNA korelacija

Posebno je zanimljivo pratiti što će se desiti u regiji Istre i primorja, gdje je Sinčić privukao velik broj glasova, međutim ti glasovi ne koreliraju s glasovima za ORAH, nego sa zaposlenošću, a negativno koreliraju s udjelom umirovljenika.

Drugim riječima, želja za odmakom od vodećih političkih opcija snažnija je u mlađim i ekonomski “zdravijim” općinama i gradovima Istre i primorja, navode u Institutu.

Autor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments