Početna / Vijesti / INTERVJU Josipović: Moj program za drugi mandat

INTERVJU Josipović: Moj program za drugi mandat

PRVI DONOSIMO PREDSJEDNIKOV PROGRAM ZA NOVI MANDAT: ZNAČAJAN DIO ODNOSI SE NA EKOLOGIJU I PODUPIRE POLITIKU MIRELE HOLY

Ivo Josipović

Piše: Robert Bajruši

Moja vizija Hrvatske u sljedećih nekoliko godina podrazumijevati će nastojanja da promoviramo cirkularnu ekonomiju koja je ekonomija budućnosti, ekonomija koja jamči odgovor na ekološka pitanja, otvara perspektivu razvoja i novog zapošljavanja. To je ono za što se zalažem”, objašnjava mi Ivo Josipović politiku koju namjerava zastupati osvoji li drugi predsjednički mandat.

Josipovićeva anketna prednost u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović tolika je da se već otvara pitanje što će on raditi tijekom slijedećih pet godina bude li opet izabran za šefa države. Recimo, teško se sjetiti što je u drugom mandatu napravio Stipe Mesić, dok je Franjo Tuđman, nakon reizbora 1997. zamalo bio zaratio s NATO-om, a u unutarnjoj politici organizirao široku operaciju prisluškivanja opozicije, novinara i protivnika HDZ-a.

Ivo i Kolinda pink

U Josipovićevu slučaju drugi bi mandat trebao biti drukčiji.

U razgovorima koje smo ovog vikenda vodili za Globus, predsjednik Josipović i njegovi najvažniji suradnici potvrdili su dosada dobro čuvanu informaciju – njegov ekonomsko-razvojni program koji će predstavili u kampanji, bazirat će se na tzv. zelenoj politici! Možda zvuči kao pojednostavljivanje, ali u slučaju pobjede, Josipović bi se mogao profilirati kao prvi zeleni predsjednik u državama članicama Europske unije.

Zelena politika je svjetonazor koji koju propagiraju stranke Zelenih u svijetu, a temelj im je ekologizam, ekologija i održiva ekonomija, s ciljem stvaranja ekološki održivog gospodarstva i životnih uvjeta.

NOVE TEHNOLOGIJE

Najpoznatiji zagovornik ove politike je bivši američki potpredsjednik Al Gore, s kojim Josipović posljednjih tjedana održava intenzivne kontakte.

“Imao sam odlične razgovore s Alom Goreom nedavno u New Yorku. Razgovarali smo kako iskoristiti njegov globalni utjecaj za promicanje strategije održivog razvoja. Ne radi se samo o njegovoj ulozi svojevrsne ikone globalnog ekološkog pokreta nego i o ogromnom utjecaju koji gospodin Gore ima na velike investicijske fondove. On je predsjednik Generation Investment Managementa, fonda s kapitalom od 6,4 milijarde dolara i član uprave Applea i savjetnik Googlea, koji vode razvoj svjetske ekonomije u smjeru novih tehnologija, od energetike do transporta i poljoprivrede. Nas dvojica nastavljamo komunikaciju nakon susreta u New Yorku s idejom da uključimo timove i širi krug ljudi u taj projekt. Želim sve ključne ljude ‘nove ekonomije’ dovesti u Hrvatsku kako bi pokrenuli projekte, uz to koristeći i fondove Europske unije”, pojasnio je Josipović.

Odmah nakon povratka u Zagreb, Josipović je – otkriva to Globusu – poslao pismo Goreu u kojem je ponovio vlastito uvjerenje u potrebu uvođenja zelenih tehnologija. Ubrzo je iz Amerike stigao pozitivan odgovor, a zatim je je u intenzivnoj prepisci iskočila ideja. U studenom će se u Rio de Janeiru održat i Climate Reality Leadership Corps Training na kojem će Al Gore i vrhunski ekolozi raspravljati o klimatskim promjenama, alternativnim energijama i općenito, zelenim politikama.

Josipović je u kontaktima s Goreom načelno dogovorio da se ova konferencija u jesen 2015. održi u Dubrovniku.

E sad, u okviru te svoje zelene orijentacije, Josipović je odlučio povući potez koji se sigurno neće svidjeti ministru Ivanu Vrdoljaku ni Hrvatskoj narodnoj stranci, članici vladine koalicije. Josipović se odlučio eksplicitno svrstati medu protivnike Vrdoljakove (Vladine) namjere dopuštanja naftnih istraživanja u Jadranskom moru. A radi se o projektima od kojih Vrdoljak najavljuje goleme financijske profite. Predsjednik republike, međutim, apsolutno je protiv toga:

“Najave su da imamo i značajne energetske zalihe plina. Rasprave o mogućem crpljenju nafte u Jadranu izlišne su. Po svim naznakama, tamo nema ekonomski isplativih nalazišta nafte, okrenimo se plinu”, rekao mi je Josipović proteklog vikenda.

ČUDESNE MOGUĆNOSTI

Koje su još glavne značajke nove ekonomske politike koju će predsjednik države zagovarati ako sljedećih pet godina ostane na Pantovčaku?

U najkraćim crtama, Josipovićev NEP svodi se na kreiranje trokuta ekologija-energetika- tehnologija koji čini temelj nove ekonomije i na kojem on sa svojim suradnicima već intenzivno radi. Hrvatska, uvjeren je, ima izuzetnu priliku zbog niza objektivnih ekoloških, ekonomskih i geopolitičkih razloga biti primjer nove ekonomije koja integrira nove tehnologije i nove ekonomske modele.

S obzirom na klimatske, hidrološke, hidrogeološke i demografske prilike, Hrvatska obiluje kvalitetnom vodom i peta je država u Europi po bogatstvu izvora,

“Imamo čudesni Jadran, velike još nezagađene poljoprivredne površine za proizvodnju organske hrane. Nalazimo se na energetskim čvorištima Europe i predstavljamo moguću alternativu sadašnjoj energetskoj mreži i odnosima koji su krizom u Ukrajini došli u pitanje”, obrazlažu u Globusu predsjednikovi ljudi.

Josipovićeva ekonomska strategija neće se isključivo bazirati na ekologiji. Važnu ulogu trebali bi u njegovu dokumentu dobiti projekti razvoja  Hrvatske kao transportnog čvorišta. I oko toga je pokrenuo određene inicijative.

“Nakon susreta s njemačkom premijerkom Angelom Merkel u okviru inicijative Brdo-Brijuni pripremam akcije oko razvoja modernih željeznica kao velikog investicijskog i ekonomsko-ekološkog projekta kojim bi trebao pokriti komunikacijske pravce istok-zapad i sjever-jug. Jednako kao i oko energetike i ekologije, i oko transporta uskoro ću u javnost izići s informacijama o mogućim velikim EU i globalnim partnerima”, kaže Josipović Globusu.

Razumije se da će Josipovićeva kampanja biti kudikamo šira i nipošto svedena isključivo na zelenu politiku, ali ovakav zaokret ukazuje i na to tko mu je najbliži na političkoj sceni. A to je – kolikogod na Pantovčaku ovo ne žele direktno priznati – Mirela Holy, nova zvijezda hrvatske politike i Josipovićeva dugogodišnja prijateljica.

Do predsjedničkih i parlamentarnih izbora još se puno toga može promijeniti, ali sve je izglednija alijansa Josipović-Holy.

Mireal Holy

ORAHOVE IDEJE

Predsjednik je preuzeo veliki dio ORaH-ovih ideja o gospodarstvu, ekologiji i održivom razvoju. Mirela Holy bi mogla dobro profitirati u slučaju Josipovićeve pobjede. Nije to baš princip spojenih posuda, ali nije niti daleko od toga.

“Morate razumjeti da Ivo Josipović želi ostati zapamćen kao velik državnik, a prvi korak prema tom cilju jest pobjeda na predsjedničkim izborima. Kad osvoji drugi mandat, pred sobom će imali punih pet godina i za to vrijeme moći će provesti u stvarnost vlastitu viziju Hrvatske. Rekao bih da u taktičkom pogledu Josipovićev plan sadrži tri osnovne točke: ustavne promjene, tihu podršku Mireli Holy u nadi da će ona preuzeti lijevi centar te daljnje raslojavanje i I IDZ-a i SDP-a“, predviđa iskusni političar koji je godinama blizak Josipovićevu timu.

Njegov interes je da Mirela Holy i OraH i osvoje najviše mandata na ljevici i dobiju mogućnost formiranja Vlade. Pritom po broju osvojenih glasova mogu biti i iza HDZ-a jer važno je da imaju više mandata nego SDP, i tada će Holy doći u priliku da postane premijerka. Nemojte odbaciti ovakav potencijalni rasplet jer od Italije do Slovenije europski birači zasićeni su klasičnim strankama i traže nova lica. Iako je sigurno da Josipović neće otvoreno agitirati za ORaH, uvijek postoji način ako se u javnost želi poslati poruka koga podržavate”, smatra sugovornik Globusa.

I u SDP-u znaju tko je bliži šefu države, premda to objašnjavaju personalnim pitanjem, a ne strateškim razmimoilaženjima. “Siguran sam da Josipović neće reći ništa protiv SDP-a, ali ako je pitanje je li mu draži Milanović ili Holy, onda nema sumnje da je to Mirela”, nedvosmislen je član Predsjedništva socijaldemokrata.

Pritom ovaj poznat i političar baš i nije pokušao osporiti takvo predsjednikovo opredjeljenje. Naprotiv, dao je do znanja kako je i u vrhu SDP-a sve veći broj onih koji znaju da spas moraju potražiti izvan Kukuriku-koalicije. U tome je bio potpuno jasan:

“Mirelu nam je poslao sam Bog. Ona je uzela glasove razočaranih birača SDP-a, koji bi inače propali, a dobila je i dio birača koji su u prošlosti glasali za marginalne zelene strančice, dakle bacali glasove u vjetar. Prilično sam siguran kako će joj Ivo povjeriti premijerski mandat ako OraH osvoji dovoljno glasova na parlamentarnim izborima”, glasi uvlas identična procjena ovog SDP-ovca kao i prethodnog sugovornika.

PROMJENE u UREDU

Slažu se u još jednoj važnoj prognozi, a to je sastav idućega Josipovićeva kabineta. Još je prerano govoriti o novim licima koja će stići na Pantovčak, ali da se radi o okladama, moji sugovornici ne bi stavili ni jednu kunu na ostanak sadašnjih savjetnika Saše Perkovića ili Stjepe Bartulice. Zapravo neće biti čudno ako Pantovčak napusti blizu polovice postojeće savjetničke ekipe.

U slučaju Perkovića problem je proces protiv njegova oca kome se sudi pod optužbom da je organizirao ubojstva političkih emigranata.

Obojica spomenutih Globusovih sugovornika u stalnom su kontaktu s Predsjedničkim uredom, iako formalno nisu u ekipi Ive Josipovića. Tako da znaju o čemu govore kad objašnjavaju kako u perspektivi nije isključena premijerska kandidatura Mirele Holy, a da će Predsjednikov ured doživjeti temeljitu kadrovsku transformaciju.

Ovakav rasplet izazvao bi dvostruki efekt: Banski dvori dobili bi Vladu koja je otvorena za inicijative koje dolaze s Pantovčaka (što bi samo po sebi dodatno povećalo Josipovićev utjecaj), a usput bi Tomislav Karamarko i Zoran Milanović bili značajno slabiji, za pola godine-godinu možda i maknuti s političke pozornice.

Ionako je suradnja s Milanovićem uglavnom bila teška, a Karamarko je svojim višemjesečnim teškim uvredama na Josipovićevu adresu odavno prešao crvenu crtu.

Kolinda  Grabar Kitarović

Usto u Predsjedničkom uredu pretpostavljaju kako će već Josipovićeva pobjeda protiv Kolinde Grabar-Kitarović izazvati trzavice unutar HDZ-a. Nitko ne očekuje otvorene napade na Karamarka, ali svakako će se povećati broj onih koji sumnjaju u njegove liderske sposobnosti. No izvor iz HDZ-a u razgovoru u ponedjeljak je ispričao kako za sada stranačko vodstvo forsira optimizam:

“Za sada nitko i ne spominje varijantu prema kojoj pobjeđuje Josipović. Svi su fokusirani na uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović i u ovim danima bilo bi bogohulno nekoga u stranačkom vrhu pitati što namjeravaju poduzeti ako Kolinda ipak izgubi. To, ionako, znaju samo Karamarko, Tomislav Čuljak i Milijan Brkić, a oni o tome javno ne pričaju, niti ih se tko to usudi pitati”, kaže ovaj sugovornik.

PREFERENCIJALNO GLASANJE

Za to vrijeme Josipović sve preciznije govori što planira činiti u svojem drugom mandatu. Čini se da je i oko reforme političkog sustava spreman predložiti rješenja koja se neće svidjet i vodećim stankama u državi. Iz njegove perspektive polazi se od toga da građani žele više demokracije, kao i veći utjecaj na izborni proces i proces donošenja odluka.

“Zalažem se za promjenu izbornog sustava u kojemu se zastupnici biraju prema mješovitom sustavu. Polovica zastupnika birala bi se imenom i prezimenom, većinskim sustavom, u 50-60 izbornih jedinica.

Druga polovica, birala bi se proporcionalnim sustavom sa stranačkih lista, uz odabir određenog broja zastupnika s liste, možda polovica izabranih, preferencijalnim glasovanjem. Naravno, ostao bi izbor zastupnika nacionalnih manjina i zastupnika iz dijaspore. Ovu okvirnu ideju valja razraditi zakonom. Brojka od 113 zastupnika tek je jedna od mogućih. U svakom slučaju, bilo bi barem dvadeset zastupnika manje nego sada”, pojasnio je Josipović za Globus.

Najavio je i promjene u teritorijalnom ustroju, koje će vjerojatno biti dio izmjena Ustava. Sadašnje bi županije trebalo sažeti na pet do osam regija sa širokim ovlastima, znamo više sredstava i nadzorom središnje vlasti kad je riječ o pitanjima od strateškog ili općenacionalnog značenja. Ovakva bi organizacija države, uz reformu državne uprave, trebala dovesti do pojeftinjenja i veće efikasnosti.

Također, Josipović obećava kako će bolje urediti referendum, regulirati, dijelom i ojačati njegovu primjenu, posebno na lokalnoj razini. Josipović namjerava uvesti novu demokratsku mogućnost da građani s 10.000 potpisa mogu staviti bilo koje pitanje na dnevni red Sabora.

Ivo Josipović-Gudovac

Promjene očekuje i pravosuđe, a najznačajnija reforma trebala bi biti u Državnom odvjetništvu. “Ono bi, kao Državno tužiteljstvo, trebalo ostali neovisno pravosudno tijelo nadležno za progon počinitelja kaznenih djela. Građanski bi odjel trebalo učinit i kvalitetnim servisom Vlade u obavljanju njenih poslova, posebice u raspolaganju imovinom, sklapanju ugovora i zastupanja pred domaćim i međunarodnim sudovima. Spajanje tužiteljstva i pravobraniteljstva koje je učinjeno, gotovo samo zato da se tada s dužnosti makne određena osoba, pokazalo se disfunkcionalnim”, upozorio je predsjednik Republike.

lako su u javnosti česte kritike kako je malo napravio na svom nekadašnjem programu Nove pravednosti, Josipović tvrdi kako to nije točno. Njegovi argument i glase kako je u sadašnjem mandatu uspio, unatoč otporima, izboriti promjenu Ustava kojom je uvedeno nezastarijevanje za pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo. Rezultat su brojni kazneni postupci za korupciju koji uključuju i najviše dužnosnike.

“U drugom mandatu još ću ojačati standarde odgovornosti, ne samo pravne nego i političke. Dužnosnici pod kazneni progonom za teža i nečasna kaznena djela po Ustavu će biti pod suspenzijom, a osuđenima na zatvorsku kaznu prestat će mandat.”

U prijevodu – sisačka županica Marina Lovrić-Merzel bila bi suspendirana i ne bi mogla sjediti u Saboru dok se protiv nje vodi kazneni postupa.

Izvor: Globus

Ostavite komentar

comments