Početna / Vijesti / Intervju s Josipovićem: “U šatoru je mali maskenbal u režiji HDZ-a”

Intervju s Josipovićem: “U šatoru je mali maskenbal u režiji HDZ-a”

Zadnji je dan kampanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Nakon Kolinde Grabar-Kitarović koja je jučer gostovala na Media servisu, danas je intervju dao i Ivo Josipović, aktualni predsjednik koji traži drugi mandat.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

Osvrnuo se na proteklu kampanju ustvrdivši kako je siguran da je njegova protukandidatkinja potrošila više od njega, ali i uzvratio joj da je preuzela dijelove njegovog programa. S Josipovićem je razgovarala Željka Gulan.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na kampanju – kaže ne bi ništa promijenio. Dodaje i da je bilo niskih udaraca ali da se glavne prljavštine nisu odvijale na stolu nego ispod stola.

“Ako pogledate Facebook stranice, tko je dobivao kakve SMS poruke, kakva pisma, kakve su brošure ili plakati dijeljeni i ljepljeni, onda vam je jasno tko je vodio prljavu i podzemnu kampanju“.

Osvrnuo se i na objašnjenje iz HDZ-a kako nisu oni niti njihova sestrinska stranka u BiH organizirali prijevoz birača, već da je to učinio tamošnji autoprijevoznik.

“U načelu nemam ništa protiv, ali ako se radi o stranoj pravnoj osobi onda ta donacija nije moguća po zakonu, a to je donacija. A ako je riječ o pravnoj osobi iz Hrvatske, neka se iskaže u listi prihoda kao donacija”, ponovio je Josipović. Osvrćući se na svoj program, Josipović je rekao da vidi drugačiju Hrvatsku nego je sada. Na pitanje zašto nije postala drugačija za vrijeme njegovog mandata, odgovara kako je u proteklih pet godina potaknuo mnoge stvari.

“Dok nismo završili pregovore s Europskom unijom nismo bili u mogućnosti predlagati ustavne promjene, osim toga trebalo je i neko iskustvo”, rekao je između ostalog za Media servis.

“Prema tome, mislim da je ova inicijativa u pravo vrijeme, ona je rezultat iskustva jednog mandata i početak drugog mandata”, kaže Josipović.

Josipović o Kolindi: “Baš je slatka, ne?”

Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u intervjuu za Media servis ustvrdila kako je njezin protukandidat preuzeo dijelove njezinog programa te da više uopće, kao na početku, ne govori o ustavnim promjenama. Josipović poručuje, ona je ta koja preuzima tuđi program.

“Baš je slatka, ne? Znamo kad je moj program nastao, moj program je bio puno prije nego što je ona ozbiljno ušla u kampanju, dok je još obavljala svoje dužnosti u NATO-u. Osim toga, zaista ljudi primijete da je počela ponavljati moje rečenice i sintagme. To je jako zgodno, to je jedan mali maskenbal, netko tko nema apsolutno nikakav program osim liste lijepih želja želi uzeti tuđi program i prezentirati ga kao svoj”.

O natpisu šatoraša: “1991. oba su pala, 2015. oba će pasti”

Mali maskenbal je i u Savskoj, kaže Josipović koji smatra da je braniteljski prosvjed u režiji HDZ-a. Osvrnuo se na natpis postavljen na šatoru – 1991. oba su pala, 2015. oba će pasti.

“To je slika onoga o čemu govorim, da imamo tamo svojevrsni mali maskenbal. S jedne strane na površini su neki opravdani zahtjevi gospode koje su u šatoru, a to je da se popravi određena kvaliteta usluga koje država pruža braniteljima, da se zajamči stabilnost njihove socijalne sigurnosti, ali to je očito samo vanjski dio zahtjeva. U biti oni su duboko politički motivirani, znamo uostalom i tko ih financira, tko im vodi sve to skupa – to je Hrvatska demokratska zajednica koja iskorištava te ljude, drži ih tamo na zimi, koristi ih za svoje politike pa evo i taj transparent je sasvim sigurno slika”.

Kaže da se ovih dana susreo s više braniteljskih organizacija koje su duboko protiv toga što se događa u šatoru.

“U šatoru je grupa branitelja koja ima specifične interese, no branitelja je više od 500 tisuća i imaju vrlo različite sudbine, politička opredjeljenja, poglede na konkretne zahtjeve koje iznose u šatoru”, ustvrdio je Josipović koji smatra da je ministar Predrag Matić trebao objaviti plaću Đure Glogoškog. Bilancu troškova u kampanji Josipović napamet ne zna, no smatra da je stožer Kolinde Grabar Kitarović potrošio više od njega. Podsjeća na donatorske večeri te ukazuje na, po njemu, veći broj jumbo plakata.

“Apsolutno, to se vidi. Evo, ako se od Velike Gorice provezete do Glavnog kolodvora, sve vam je jasno”.

“Nema razloga za strah nakon događaja u Parizu”

Josipović se osvrnuo i na teroristički napad u Parizu te poručio da je Hrvatska sigurna zemlja.

“Građani Hrvatske ne trebaju strahovati što naravno ne znači da naše nadležne službe ne moraju biti na pojačanom oprezu. Za vrijeme mojih pet godina mandata Hrvatska je bila potpuno sigurna zemlja”, rekao je između ostalog Josipović naglasivši kako imamo odličnu suradnju sa stranim službama.

Podsjeća i na odličan odnos s muslimanskom zajednicom u Hrvatskoj te da nema nikakve opasnosti od unutarnjih ugroza.”Moramo učiniti sve i da ne dođe do nekih neprimjerenih reakcija prema toj, našoj zajednici”, rekao je Josipović. Kad je riječ o vanjskim ugrozama sve se pomno prati, no aktualni predsjednik na kraju je podvukao kako Hrvatska jest i bit će sigurna zemlja.

Autor: Media Servis

Izvor: index.hr

Ostavite komentar

comments