Početna / Vijesti / Ipak ima raskola u HDZ-u: Kalmetin gradonačelnik javno podržao Milana Bandića!

Ipak ima raskola u HDZ-u: Kalmetin gradonačelnik javno podržao Milana Bandića!

vrancic-kalmeta“HDZ U drugom krugu neće podržati niti jednog kandidata”, jasna je sinoć bila Jadranka Kosor koja je ocijenila da ni Ivo Josipović, ni Milan Bandić nisu predsjednici kakve bi HDZ poželio. Kosor je također rekla da je kroz Hebrangovu kampanju potvrđeno da u vladajućoj stranci nema raskola jer su svi članovi stali iza HDZ-ovog kandidata.

Obje teze danas su pale u vodu. Stranačka disciplina počela je pucati u Zadru, gradu koji se više definitivno ne može opisati kao utvrda HDZ-a! Gradonačelnik Zadra, HDZ-ovac Zvonimir Vrančić, u izjavu za lokalnu Gradsku televiziju otvoreno je pozvao birače da glasaju za Milana Bandića. “Ja to nisam rekao kao stranački funkcioner već kao privatna osoba”, objašnjava Vrančić u razgovoru za Index.

Vrančić: Nisam čuo da je Kosor rekla kako HDZ neće podržati nikog u drugom krugu

“Novinarka me je upitala kako će se moja stranka odrediti. Ja sam rekao da ne znam kako će se stranka odrediti, ali da ću ja glasati za Bandića”, rekao nam je Vrančić. Na našu primjedbu da se stranka već jasno odredila, odnosno da je Jadranka Kosor sinoć oba kandidata koji su u drugom krugu ocijenila neprihvatljivima za HDZ, Vrančić je rekao da “tu izjavu nije čuo iako je gledao televiziju do 1 ujutro”.

Ime Milana Bandića moglo se čuti i sinoć u HDZ-ovom stožeru na Trgu žrtava fašizma. Nerijetki su bili članovi HDZ-ove mladeži koji nisu skrivali osmijeh kad su vidjeli da je Bandić, a ne Hebrang, ušao u drugi krug, a neki su i među sobom komentirali kako im je zagrebački gradonačelnik i bivši SDP-ovac ipak srcu bliži nego HDZ-ov kandidat Hebrang. No, Vrančić je prvi visoki dužnosnik HDZ-a koji se drznuo javno dati podršku Bandiću i tako se suprotstaviti Jadranki Kosor.

Gradonačelnik na Kalmetin daljinski

Ingrid Antičević Marinović ne vjeruje da je Vrančić sam donio odluku da podrži Bandića. “On je uvijek bio političar kojeg su vozili na daljinski”, kaže nam čelnica zadarskog SDP-a, a njenu priču složno će podržati i dobro informirani politički kuloari Krševanovog grada prema kojima su sve izjave i postupci lokalnih funkcionera dirigirane od strane pravog zadarskog šefa Božidara Kalmete.

Ako Vrančićevu izjavu tumačimo u tom kontekstu, sasvim je jasno da raskol u HDZ-u ipak postoji. Nikako ne treba isključiti mogućnost da Kalmeta upravo u liku i djelu Milana Bandića traži novog političkog saveznika, koji će ga održati na životu nakon što Jadranka Kosor konačno skupi hrabrost i “šutne” ga iz Vlade zbog brojnih afera u kojima pliva ministar prometa.

Sve milijarde kuna koje su nestale u Kalmetinom resoru i sve željezničke nesreće koje su se dogodile “na njegovoj straži” nisu bile dovoljne da “padne glava” najutjecajnijeg ministra u HDZ-ovoj Vladi. Čak i kad je najavila njegovu smjenu, Kosorica se morala predomisliti zbog stranačkih pritisaka. Kalmeta je sve dosadašnje afere uspio preživjeti, ali možda će ga baš favoriziranje Bandića koštati stranačkog položaja.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments