Početna / Vijesti / Istraživanje Nove TV: Birači HDZ-a otkazali poslušnost!

Istraživanje Nove TV: Birači HDZ-a otkazali poslušnost!

Istraživanje Nove TV pokazuje da Bandić sve više bježi Vidoševiću.

Istraživanje Nove TV pokazuje da Ivo Josipović trenutno ima veliku prednost pred ostalim kandidatima te osvaja 31% glasova. Istraživanje je provela agencija Puls na 1200 ispitanika uz napomenu da u istraživanje nije uključeno posljednjih tjedan dana te glasovi dijaspore.

Na drugom mjestu je trenutno Milan Bandić sa 17,4 posto podrške, a treći je Nadan Vidošević sa 11,9%. Na četvrtom mjestu se prema rezultatima ovog istraživanja nalazi Andrija Hebrang sa 9,3 posto. Peti je Dragan Primorac sa 7,9% dok je Vesna Pusić šesta sa 6,4 posto.

Damir Kajin je trenutno sedmi sa 3 posto glasova a Vesna Škare Ožbolt osma sa 2,5 posto. Slijede Miroslav Tuđman sa 2 posto, Josip Jurčević sa 1,6 posto, Boris Mikšić 1 posto, te na začelju kolone Slavko Vukšić sa 0,6 posto. 5,5 posto birača je još uvijek neodlučno.

Josipović pobjeđuje bez obzira tko je u drugom krugu

U slučaju da se u drugom krugu sučele Ivo Josipović i Milan Bandić, Josipović bi pobjedio sa 53% glasova dok bi Bandić dobio 36 %. U tom slučaju 2/3 Hebrangovih glasača bi otišlo Bandiću, jednako kao i Pusićkinih Josipoviću, dok bi se glasači Primorca i Vidoševića podijelili.

U scenariju po kojem se u drugom krugu nađu Josipović i Nadan Vidošević, Josipović ponovno pobjeđuje sa 53 posto, a Vidošević ostvaruje rezultat identičan Bandićevom, 36 posto. U ovom slučaju 2/3 birača ide Nadanu Vidoševiću a 2/3 Pusićkinih birača opet Josipoviću. Bandićevi i Primorčevi podržavatelji se ravnomjerno podijele.

U slučaju da se u drugom krugu nađu Josipović i Andrija Hebrang, Josipović tada pobjeđuje sa najvećom razlikom i osvaja 62 posto glasova, dok bi kandidat HDZ-a dobio samo 25 posto. Preko 50 posto Pusićkinih glasača tada bi otišlo Josipoviću, 62 posto Bandićevih također Josipoviću. Hebrang ne bi dobio niti Vidoševićeve niti Primorčeve glasače, jer bi preko 50 posto birača oba kandidata otišlo Josipoviću.

U svakom slučaju birači HDZ-a su otkazali poslušnost njihovom kandidatu. Samo 30 posto bi glasovalo za Andrija Hebranga, Čak 23 posto HDZ-ovaca bi glasovalo za Milana Bandića a za izbačenog HDZ-ovca Nadana Vidoševića njih 15 posto.

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments