Početna / Vijesti / ISTRAŽIVANJE POKAZUJE: Josipović vodi ispred Grabar Kitarović za 17,1%

ISTRAŽIVANJE POKAZUJE: Josipović vodi ispred Grabar Kitarović za 17,1%

Prema ekskluzivnom istraživanju RTL-a, Ivo Josipović u prvom krugu izbora osvaja 47,1 posto glasova hrvatskih birača, Kolinda Grabar Kitarović 30 posto, a Milan Kujundžić 9,4 posto.

Cro Demoskop listopad

Na izbore bi izišlo 57 posto ispitanika koji bi aktulanom predsjedniku Ivi Josipoviću dali 47,1 posto glasova, dok bi HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila 30 posto. Treće ime na listi je Milan Kujundžić, koji bi dobio 9,4 posto.

Ostali kandidati osvojili bi 3,8 posto,a neodlučnih je 9,7 posto.

Zanimljivo je da oboje glavnih kandidata u odnosu na prošli mjesec gube potporu; Josipović za 1,8, a Grabar Kitarović za 2,6 posto, dok je Kujundžiću za toliko porasla.

Što se stranačke opredijeljenosti tiče, za Ivu Josipovića glasovalo bi čak 96,1 posto članova njegove bivše stranke SDP-a, dobit će glasove većine članova ORaH-a, HNS-a, Laburista, Bandićeve liste, ali i više glasova HDZ-ova partnera HSS-a, nego njegova protukandidatkinja.

Cro Demoskop listopad 2

U jednakoj mjeri za njega i Kolindu Grabar Kitarović glasovali bi HDSSB-ovci s 21,4 posto.

Za svoju kandidatkinju glasalo bi 76,8 posto HDZ-ovaca, dok bi ih oko desetak posto glas dalo i Ivi Josipoviću.

Više članova HSP-a Ante Starčevića te HSP-a dalo bi glas HDZ-ovoj kandidatkinji, nego aktualnom šefu države.

Za Ivu Josipoviću glasovalo bi čak 52,1 ispitanih žena, dok je za Kolindu Grabar Kitarović njih 26,9 posto.

Cro Demoskop listopad 3

Josipović je vodeći u svim regijama, a najbolji rezultat bi ostvario u Istri i Primorju, čak 65,4 posto. HDZ-ova kandidatkinja najbolje stoji u Središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji, gdje bi za nju glasalo oko 33 ispitanih.

Što se obrazovanja tiče, za Josipovića bi glasovalo 49,3 posto ispitanih sa srednjom školom, a dobro stoji i kod visokoobrazovnaih.

Kolinda Grabar Kitarović bolje stoji kod onih bez obrazovanja, za nju bi glaslao 36,8 posto ispitanih.

Cro Demoskop listopad 4

Prema RTL-ovoj anketi, doći će do drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem bi Ivo Josipović osvojio 52,2 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 39,6. Neodlučnih je 8,2 posto.
Istraživanje za RTL provela je Promocija Plus početkom listopada 2014. na uzorku od 1300 hrvatskih građana iz svih regija i gradova.

Izvor: rtl.hr

Slike preuzete sa stranice rtl.hr

Ostavite komentar

comments