Početna / Vijesti / Ivan Šiber: Bandić i Primorac napreduju do granica svoje nesposobnosti

Ivan Šiber: Bandić i Primorac napreduju do granica svoje nesposobnosti

Bandić_Primorac_Bilić“Čak su četiri kandidata u međusobnoj konkurenciji za drugo mjesto u drugom izbornom krugu, sve odreda kandidati koji su, u širokom smislu, na poziciji desnog centra i koji se međusobno intenzivno suprotstavljaju”, smatra Ivan Šiber, profesor zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti. Šiber objašnjava da se za drugi krug bore Andrija Hebrang kao stožerni kandidat desnog centra, dva HDZ-ova otpadnika, Nadan Vidošević i Dragan Primorac, te Milan Bandić kao otpadnik iz SDP-a koji se, također, natječe za biračko tijelo desnog centra.

Rasplet situacije na desnoj strani Šiber vidi kao Hebrangovu borbu da razotkrije mane svojih političkih protivnika i zadrži svoje ciljano biračko tijelo. “On ima isti problem kao i Vesna Pusić, samo s drugim predznakom, previše je definiran u očima javnosti, i to u jednom krutom i netolerantnom aspektu”, smatra Šiber i dodaje da je Hebrangov teret vladajuća stranka u teškom gospodarskom stanju.

Bandićev savez s Udrugama, dijasporom i Crkvom

Vidošević predstavlja liberalni dio HDZ-a s potencijalom da privuče i dio neopredijeljenog biračkog tijela, što je u mrtvoj trci i te kako važno, ali i biračko tijelo HDZ-ovih koalicijskih partnera, HSS-a i HSLS-a, smatra Šiber. S druge strane je Primorac, koji je bio uspješan ministar. “Njega se može usporediti s Bandićem u smislu da čovjek napreduje do granica svoje nesposobnosti”, objašnjava Šiber. Treća opasnost za Hebranga je sâm Bandić, koji je uspostavio vrlo dobar kontakt s prirodnim saveznicima HDZ-a kao što su udruge proistekle iz Domovinskog rata, dijaspora, a dijelom i Crkva.

Šiber vidi zamku za bilo kojeg kandidata desnice ako uđe u drugi krug, jer se može dogoditi da taj upravo odbije svoje potencijalne saveznike koji će u prvome krugu podržati nekog drugog kandidata.

“Pusić je previše definirana svojom političkom prošlošću”

Istovremeno, prema Šiberovom mišljenju, na ljevici je situacija mnogo jednostavnija. ondje je “nedostižni Ivo Josipović” i Vesna Pusić koja se “izvanredno profilirala kao ličnost izazivajući dužno poštovanje čak i onih koji joj nisu skloni”. Šiber, međutim, dodaje da je “mala mogućnost da Pusić osvoji dovoljan broj glasova za drugi krug jer je Josipović snažan na tom kraju spektra, a pomalo i stoga što je ona previše definirana svojom političkom prošlošću”, prenosi Novi list.

Šiber je izrazio svoje iznenađenje da kampanja nije, s obzirom na utrošeni novac, rezultirala boljom kvalitetom. “Prezentacija je očajna i amaterska, a sadržajno kampanja je mlaka voda”, objašnjava Šiber i dodaje da jedino Vesna Pusić govori o političkom programu u okviru predsjedničkih ovlasti. “Svi ostali kandidati podilaze biračima petljajući se u ono na što imaju marginalan ili nikakav utjecaj. Oni nude program vladanja, a ne predstavljanja Hrvatske”.

“Smrtno dosadna kampanja sa stajališta birača”

Kao stručnjak za politički marketing, prof. Šiber je naglasio da je ova kampanja smrtno dosadna sa stajališta birača. “Kada bolje pogledate, nema ni jednog slogana koji bi donio nešto novo i ni jednog spota koji bi čovjek pogledao sa zanimanjem. Jednostavno, nema ni jednog sadržaja koji bi privukao pozornost”, objašnjava profesor.

U ovoj kampanji nametnuta su dva problema: korupcija i nepravda, smatra Šiber. Potonji je nametnuo Josipović, a korupcija se nametnula sama. Ni jedan drugi problem nije nametnut, čak ni odnos prema Europskoj uniji. “Nitko nema tri čiste da izađe s čvrstim stavom o EU, osim dvojice kandidata s nešto radikalnije desnice, Tuđmana i Jurčevića”, zaključio je profesor Šiber.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments