Početna / Vijesti / Ivi i Kolindi put za Pantovčak probijaju – novinarke

Ivi i Kolindi put za Pantovčak probijaju – novinarke

Mediji su puni anketnih procjena o rejtinzima dvoje predsjedničkih kandidata. Danomice se prati rastu li građanske simpatije prema Ivi, padaju li prema Kolindi, ili se na ljestvici popularnosti penju i spuštaju sinkronizirano.

Ivo Josipović Kolinda Grabar Kitarović

Ono što je, međutim, prilično važno u svakome ratu, u ovome za udobno gnijezdo na Pantovčaku prilično se nepravedno prešućuje, a riječ je o brojnosti i snazi savjetničke vojske kojom ravnaju stožeri neslužbenih favorita.

Ove su vrijednosti prilično referentne za mogući ishod utrke, a također i vrlo varijabilne, pa bi zajedno s ocjenama građanskih simpatija agencije mogle slobodno obznanjivati i tjedno brojno stanje u najmnogoljudnijim stožerima.

Najužu suradničku ekipu Kolinde Grabar-Kitarović čine šef stožera Miro Kovač, glasnogovornik Mladen Pavić i prva operativka kampanje Jadranka Jureško Kero, dopisnica Večernjeg lista iz SAD-a. Iz ovoga kruga nedavno je misteriozno ispao Tonči Kunjašić, svojedobni član tima za obranu Ante Gotovine i neformalni časnik za vezu s umirovljenim generalom. Nepoznato je što je razlog nagle Kunjašićeve nemilosti, ali glasno se nagađa da se nije toliko zamjerio Kolindi koliko stranačkome šefu Karamarku.

Uz Kolindu su još uvijek član Predsjedništva HDZ-a i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, kao i Tomislav Madžar, koji se brine o logistici kampanje, ali se prisutnost potonjeg također istiha problematizira, ponajviše zbog zajedničkih poslova s nedavno uhićenim Milanom Bandićem. U zasluge mu navodno nije upisano ni to što je prvi intervju predsjedničke kandidatkinje HDZ-a aranžirao za emisiju Velimira Bujanca, čovjeka s uvjetnom zatvorskom kaznom.

Usprkos svemu, nije baš izvjesno da će i Madžar uskoro otpasti iz Kolindina suradničkoga kruga jer je u vrlo dobrim odnosima s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem. Osim toga, Kolindin stožer u odnosu na Josipovićev već postaje jako deficitaran kadrovima: dok se njezina vojska već prije službenog početka nadmetanja osipa, kampanja sadašnjeg predsjednika snaži se ljudstvom gotovo svakodnevno.

Josipović je samo u posljednjih dvadesetak dana pojačao tim za nekoliko itekako zvučnih imena.

Glasnogovornicom kampanje imenovao je bivšu novinarku Večernjeg lista Mladenku Šarić, pomoćnica za operativne poslove postala mu je nekadašnja ministrica obrane i utjecajna esdepeovka Željka Antunović. U najužoj mu je ekipi i bivši televizijski novinar te direktor korporativnih komunikacija “Podravke” Drenislav Žekić.

Za propagandne efekte zadužen je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, vlasnik agencije “Manjgura”, a u kombinaciji za posao je i PR agencija “Bruketa i Žinić”, koja je odradila kampanju “Nova pravednost” prije pet godina. Šefica Josipovićeve kampanje bit će njegova aktualna savjetnica Tamara Obradović Mazal, a već je definiran i priličan broj terenskih i specijalnih suradnika: od umirovljenoga generala Rahima Ademija i gradonačelnika općine Tisno Ivana Klarina do novinara Drage Pilsela.

S obzirom na nedavna otkrića o unosnim poslovima s državom mimo natječaja, nije baš izvjesno da će im se u izbornim aktivnostima otvoreno pridružiti i bloger i informatički savjetnik Marko Rakar, ali Josipoviću dodatnih pomagača svejedno neće nedostajati. Već i njihov sadašnji broj u usporedbi s Kolindinim demonstrira svu raskoš njegova političkog utjecaja, te financijsku i svaku drugu nadmoć, što – naravno – ne mora uvijek biti i honorirano od birača.

Zbog laganog osjećaja inferiornosti, u stožeru predsjedničke kandidatkinje HDZ-a ipak pripremaju ubrzan odgovor na suparnikovo okrupnjavanje: u završnoj je fazi projekt proglašenja čak četrdesetak neformalnih Kolindinih savjetnika iz svih sfera društvenog života. Riječ je o listi podupiratelja volontera koja ne obuhvaća već deklarirani Generalski zbor HDZ-a, nego je čine ljudi šarenih političkih profila koji će javno ustupiti svoja imena i ugled za Kolindinu dobrobit.

Glasnogovornik kampanje Mladen Pavić nije nam mogao izdvojiti ni jedno od njih, ali obećao je da će ih uskoro prezentirati javnosti. Premda u njihovim redovima ima predstavnika kulturnog, sportskog, znanstvenog i akademskog života, najviše je eksperata iz sfere ekonomije i gospodarstva, što je i razumljivo s obzirom na aktualno državno stanje.

Piše: Davor Krile

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments