Početna / Vijesti / Ivo Josipović: Grabar Kitarović plaši ljude novom Jugoslavijom, a članica je Trilaterale

Ivo Josipović: Grabar Kitarović plaši ljude novom Jugoslavijom, a članica je Trilaterale

Trilateralna komisija je nedavno održala sastanak u Beogradu.

Ivo Josipović
Predsjednik RepublikeIvo Josipović optužio je u srijedu svoju protukandidatkinju iz redova HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović za licemjerje jer “plaši ljude nekom novom Jugoslavijom“, a istodobno je članica Trilateralne komisije, koja je nedavno održala sastanak u Beogradu.

Josipović je na konferenciji “Poslovni uzlet kontinetalne Hrvatskeizjavio kako je licemjerno “ujutro plašiti ljude s ‘regionom’, Titom, novom Jugoslavijom i drugim potpuno nerealnim sadržajima, a navečer pripremati sastanak Trilaterale, možda i ne otići na njega, ali pristajati na to da se provodi određena politika u regiji”.

Na zamolbu novinara da pojasni taj dio svoga govora, Josipović je rekao kako je siguran da poduzetnici “prepoznaju što je projekt i program, a što je licemjerje”.

Na novinarski upit odnose li se te tvrdnje na Kolindu Grabar-Kitarović Josipović je odgovorio: “Pa znate tko sudjeluje u Trilateralama, i tko plaši ljude nekom novom Jugoslavijom”.

Trilateralna komisija, koju u medijima često nazivaju i “svjetskom vladom u sjeni”, održala je početkom mjeseca trodnevni sastanak u Beogradu, koji je u medijima ocijenjen kao “jedan od najozbiljnijih skupova u Beogradu još od Titova pokopa”.

Članovi Trilaterale su moćnici iz svijeta politike, banaka i medija, a iz Hrvatske njezini su članovi bankar Franjo Luković, odvjetnik Marijan Hanžeković i Kolinda Grabar-Kitarović, koja nije prisustvovala beogradskom sastanku.

Na novinarski upit smatra li da Srbija treba ući u EU prije no što se riješi pitanje granice na Dunavu, Josipović je ocijenio kako izgleda da oko toga pitanja neće biti dogovora između Hrvatske i Srbije, jer dvije države imaju različit pristup granicama, no “postoje mehanizmi, koje smo koristili, poput arbitraže ili Međunarodnog suda pravde“.

Komentirajući privremeno puštanje na slobodu haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja Josipović je ocijenio kako je to “još jedan primjer neučinkovitosti međunarodnog pravosuđa“.

Vrlo je žalosno i obeshrabrujuće da Sud, u kojeg su toliki vjerovali, nije bio u stanju kroz te silne godine, dovesti postupak do kraja”, rekao je.

Slično se dogodilo i u slučaju Slobodana Miloševića, koji je umro u haaškom zatvoru. “Ne znam jesu li humanitarni razlozi bili takvi da opravdavaju njegovo puštanje, ali je Šešelj zasigurno primjer neefikasnosti međunarodne pravde“, istaknuo je Josipović.

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments