Početna / Vijesti / Ivo Josipović: Ne kanim se u kampanji natjecati u prljavštinama

Ivo Josipović: Ne kanim se u kampanji natjecati u prljavštinama

josipovic2-141009

S predsjednikom Ivom Josipovićem razgovarali smo nakon što se predizborna kampanja već zakovitlala i pritom podigla dosta prljavštine. Budući da su gotovo svi elementi kampanje koji su počeli dominirati medijskim prostorom irelevantni za obnašanje funkcije predsjednika države, na njih nismo trošili vrijeme ni prostor. Nije nas zanimalo obavještajno podzemlje, “Vasino jato” ni slične teme, nego čime se Josipović trenutačno bavi, kakva mu je vizija ustavnog uređenja Hrvatske, što poduzima u tom pravcu, što radi na polju energetske politike te kako bi rješavao otvorena pitanja sa susjedima, konkretno sa Srbijom.

Josipović nam je otkrio da se zalaže za demokratizaciju političkih stranaka, jačanje uloge građana pri izboru zastupnika i najavljuje da će, ako ga stranke ne podrže, svoj prijedlog Ustava dati na referendum. Do kraja mandata i dalje će raditi na regionalnoj suradnji, ali i pritiskati Vladu svojim prijedlozima novog izbornog sustava, regionalnog ustroja države te poticanjem suradnje s državama regije gdje Hrvatska, kako kaže, već ima i treba zadržati ulogu zemlje lidera.

Na dnevnopolitičkom redu tema je preferencijskog izbora zastupnika. Sve je više nevladinih inicijativa koje idu za tim, ali se najveće stranke, posebice SDP i HDZ, prave kao da ta tema ne postoji. Kakav je vaš stav?

U stručnom povjerenstvu za promjenu Ustava vodimo raspravu i o tome. Očito je da građani žele veći utjecaj na izbor kandidata. Da, to se može postići preferencijskim glasovanjem. Naravno, to se treba oprezno urediti da ne bi došlo do anomalija, posebno kod koalicije tzv. velikih stranaka s onim manjima gdje se na umjetan način, fokusiranjem glasova, može promijeniti realan odnos povjerenja građana u te stranke. Veći utjecaj birača može se postići i uvođenjem većinskih izbora po manjim izbornim jedinicama ili da barem da pola zastupnika biramo na taj način. To smo imali prije. Nadalje, moguće je razmišljati kako zastupnike učiniti odgovornima, ne samo čelnicima njihovih stranaka nego i biračima. Moguć je opoziv zastupnika, ali i tu treba biti vrlo pažljiv i oprezan da se izbjegnu zloporabe. Dakle, jesam za reformu sustava i veću participaciju građana u odlučivanju tko će, imenom i prezimenom, biti zastupnik u Saboru.

Kojoj ste opciji vi skloni?

Nije najvažnije hoćemo li izabrati preferencijsku ili većinsku listu. Većinski sustav, ili dijelom većinski, udovoljava zahtjevu da građani više odlučuju. To je zato što su kandidati konfrontirani kao osobe, pojedinci, a građani glasuju za jednog od njih. To je dobar sustav jer se u izborima mogu pojaviti i ljudi koji inače nikada ne bi došli na listu neke od stranaka i pobijediti ako su po volji građanima. Pitanje koje se otvara s ovom temom jest jesu li političke stranke monopolizirale politički sustav.

Ima li vremena da se barem dio izbornog zakonodavstva reformira do kraja godine?

Ne znam je li to moguće, ne vjerujem. Riječ je o procesu koji traži puno usuglašavanja i jaku političku volju. A i ako se takva politička volja formira, ne smije se brzati, riječ je o iznimno važnom i osjetljivom pitanju za našu demokraciju. Ne smije se pogriješiti i ući u sustav koji bi se pokazao nedomišljenim. Ostalo je malo vremena, a tu su i predsjednički izbori pa se bojim da neće biti konsenzusa za ovako velike zahvate.

A što je s vašim prijedlogom izmjene Ustava?

Kao ovlašteni predlagatelj idem s idejama i prijedlozima koji su, kako sada stvari stoje, većini stranaka neprihvatljivi i teško će se za njih skupiti dvotrećinska većina u Saboru. Ali vremena se mijenjaju. Tu je i mogućnost da se novi ustav građanima ponudi na referendumu.

Moguće je dati na referendum prijedlog kompletnog Ustava?

Da. I spreman sam to učiniti, naravno uz suradnju onih političkih opcija i nevladinih organizacija koje bi bile spremne založiti se da referendum uspije.

Hoće li to biti prije izbora?

Neće. Prijedlog još nije dovršen. Moja je ambicija do kraja mandata pripremiti tekst koji će biti podloga za raspravu. Nepristojno bi bilo nuditi, pa i samom Saboru, tekst novog Ustava a da se ne ostavi nekoliko mjeseci za temeljitu raspravu. To se ne radi naprečac, ponajmanje na kraju mandata tako da se to prepozna kao predizborna kampanja. Ali ono što će biti ponuđeno u radnom tekstu Ustava jest dio mog političkog programa. Odlučio sam ponuditi neke važne promjene u društvu, ali treba najprije vidjeti može li se oko njih postići konsenzus. Za neke stvari treba vremena. Kad sam predlagao nezastarijevanje ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala sve su stranke dugo to odbijale, ali sam na kraju uspio. I to smatram jednim od većih uspjeha u svom mandatu. Bez toga neki od najvećih sudskih postupaka za korupciju ne bi bili mogući.

Izvor: vecernji.hr

 

 

Ostavite komentar

comments