Početna / Vijesti / Ivo Josipović: Premijerno smo izveli pobjedničku simfoniju, za pet godina je repriza!

Ivo Josipović: Premijerno smo izveli pobjedničku simfoniju, za pet godina je repriza!

stozer_josipovic71-100110“Ovo je pobjeda kandidata koji će nastaviti raditi za dobrobit Hrvatske, ali prije svega pobjeda vrijednosti za koje smo mislili da su iščezle u Hrvatskoj – uporan rad i odgovornost”, najavio je Zoran Milanović sa pozornice Novinarskog doma trećeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

Ivo Josipović zahvalio je svim Hrvatima koji su izašli na izbore, a posebno se obratio onima koji nisu glasali za njega: “Želim biti i vaš predsjednik jer ne želim razdvajati, želim spajati. Stojim ovdje pred svima vama, pružam ruku i kažem – služit ću vama, služit ću Hrvatskoj”.

Skromno je Josipović istaknuo kako ova pobjeda nije samo njegova i zahvalio se prije svega stranci i stranačkom šefu Zoranu Milanoviću, te volonterima koji su sudjelovali u njegovoj kampanji, te svojoj obitelji, ali i svima koji su ga podržavali. “Ovo je pobjeda koju možemo slaviti svi. Svaki građanin ove zemlje večeras je pobjednik jer duboko vjerujem da svi želimo bolju i pravedniju Hrvatsku. Duboko vjerujem da svi želimo živjeti u zemlji u kojoj se rad plaća, a kriminal kažnjava, u zemlji socijalne sigurnosti i pravde”, kaže Josipović.

“Hrvatska će biti jedna od sjajnih zvijezda na europskom nebu”

“Bili smo orkestar koji je dobro uvježbao i danas premijerno izveo pobjedničku simfoniju. Repriza će biti za pet godina”, rekao je Josipović i podsjetio na svoje obećanje od prije nekoliko mjeseci:

“Građanke i građani RH, objavljujući svoju kandidaturu rekao sam da želim europsku Hrvatsku. Hrvatska će biti jedna od sjajnih zvijezda na europskom nebu”, obećao je Josipović i nabrojao sve vrijednosti za koje će se zalagati.

“Posebno, povjeravajući mi glas na ovim izborima prepoznali ste potrebu da se beskompromisno borimo protiv korupcije i organiziranog kriminala. To sam obećao, to ćemo ostvariti. Pobijedit ćemo tešku krizu, korupciju i kriminal, siromaštvo i bijedu. Krećemo zajedno na put ka novoj Hrvatskoj u veliku savezu za pravdu. Čeka nas velik i težak posao, čeka nas iskušenje koje ćemo svladati. Hrvatska će konačno biti zemlja kakvu zaslužujemo, dom svih poštenih ljudi. Na početku kampanje rekao sam pouzdanjem se u vas, pouzdajte se i vi u mene. Danas vam ponovno ponavljam, neću vas razočarati. Živjeli, živjela nam najdraža Hrvatska”, rekao je Josipović.

Karizmatik Ivo: Zaštitari jedva spasili Josipovića od obožavatelja

Mnoštvo koje je preko granica izdržljivosti ispunilo Novinarski dom burnim je pljeskom i skandiranjem “Ivo, Ivo!” dočekalo oko 22 sata dolazak pobjednika predsjedničkih izbora u njegov stožer. Josipovića su zaštitari jedva uspjeli “spasiti” od mase obožavatelja koja je krenula za njim u veliku dvoranu Novinarskog doma.

Baš svi su se htjeli rukovati i ljubiti s doktorom Ivom, a mnogima je to, na njihovo oduševljenje i uspjelo. Situacija se u jednom trenu zamalo otela kontroli jer su obožavatelji novog predsjednika gotovo “svladali” brojne zaštitare koji su čuvali Josipovića, a sve kako bi dotakli novog predsjednika i rukovali se s njim. Cijelo vrijeme je velikom salom odjekivala himna kampanje “Gdje je nestao čovjek” na koju su svi oduševljeno u ritmu pljeskali rukama i pjevali.

Josipović: Pričekajmo službene rezultate pa ćemo onda proslaviti

Nešto prije 22 sata Josipović je prvi put došao na pozornicu u Novinarskom domu, praćen pljeskom i skandiranjem. Izljubio se s voditeljem kampanje Mirandom Mrsićem i šefom SDP-a Zorana Milanovića, prije nego je održao svoj pobjednički govor. Iako je Josipović naglasio kako treba pričekati službene rezultate izbora, sasvim je jasno da se u SDP-u već naveliko slavi.

“Dragi prijatelji, dame i gospodo, građani i građanke RH zahvaljujem vam što ste sudjelovali na ovim izborima i dali svoj glas onome za koga ste mislili da je bolji. Danas je bio praznik demokracije, birao se predsjednik. Sačekajmo službene rezultate pa ćemo proslaviti. Do tada mi dozvolite da zahvalim ovim krasnim ljudima koji su iznijeli teret kampanje i koji su mi pomogli. Zahvaljujem i svim protukandidatima, i onima iz prvog kruga, kao i Bandiću u drugom krugu. Nadmetali smo se i vidjet ćemo u ponoć tko je pobijedio. Želim vam da i vi proslavite ovaj praznik demokracije. Hvala vam lijepo”, rekao je Josipović. Nakon govora SDP-ovog kandidata puštena je “Oda radosti”.

I prije nego se obratio okupljenima u svom stožeru, odmah nakon objave izlaznih anketa, Josipović je na Facebooku zahvalio svojim biračima. “Prijatelji, hvala svima!!!! Molim za još malo strpljenja do objave prvih neslužbenih rezultata iz DIP-a. U ponoć ću se obratiti svima i putem TV-a, ali i vama svima putem Facebooka”, poručio je Josipović preko popularne društvene mreže, te priložio link na Beethovenovu “Odu radosti”.

Milanović: Pobijedio je naš čovjek, ali i naša stranka

Čestitali smo Zoranu Milanoviću na pobjedi, na osjećaju koji njegova stranka dugo vremena nije uživala. “Hvala, ali moram vas podsjetiti da je naša stranka na lokalnim izborima ovog proljeća ostvarila zapažen rezultat od Vukovara do Dalmacije”, odgovara Milanović.

Hoće li vaš predsjednik biti sličan predsjedniku stranke kada nastupa u parlamentu – oštar ste kritičar i oponent Jadranki Kosor i njenoj Vladi, ali kada je situacija “stani-pani”, a potpora SDP-a potrebna uvijek ste na istoj strani?

“Ja sam na strani Hrvatske i hrvatskih nacionalnih interesa. Budite sigurni da će predsjednik Josipović braniti to na najbolji mogući način, a i u suradnji s premijerkom Kosor”, kaže Milanović.

Josipović je zahvalio takmacu iz drugog kruga. Očekujete li jednako džentlmenski podvig i s Bandićeve strane? “Ne bih komentirao poteze iz Bandićevog stožera”, rekao je predsjednik SDP-a.

Zoran Milanović pozvao Jadranku Kosor na razgovore

“Josipović nije na ničiji daljinski upravljač. On je odgovoran čovjek koji je cijeli život naporno radio i to mu se isplatilo. On je gospodar svojih postupaka i siguran sam da će biti odličan predsjednik, a meni je drago ako mu je SDP u tome pomogao”, kaže Milanović.

Šef SDP-a je večer Josipovićeve velike pobjede iskoristio i da pozove Jadranku Kosor na ozbiljne razgovore, jedan na jedan ili u prisustvu savjetnika. “Moramo se otrijezniti ako ćemo ozbiljno razgovarati. Nezaposlenost, državni proračun, najavljeni fond za oporavak gospodarstva… To su teme za razgovor, a ne unutarstranački sukobi ili konferencije za novinare bilo kojeg bivšeg stranačkog predsjednika”, kaže Milanović.

SDP ovci u euforiji: Očekivali smo pobjedu, ali s ovolikom razlikom…

Igor Dragovan odmah je nakon izlaznih anketa proglasio Josipovićevu pobjedu, kazavši kako je Hrvatska izabrala svog trećeg predsjednika, te se zahvalio ljudima koji su glasali za Ivu Josipovića. “Birališta su se upravo zatvorila, a od naših promatrača uskoro očekujemo rezultate koji će potvrditi ove izlazne ankete”, kaže Dragovan.

“Ne moramo niti čekati izborne rezultate, već nakon ovih anketa može se reći da je Josipović treći hrvatski predsjednik”, kazao je Nenad Stazić. U izborni stožer Ive Josipovića došao je i član vladajuće koalicije Milorad Pupovac, čiji je SDSS i ranije otvoreno podržao SDP-ovog kandidata.

Ingrid Antičević Marinović: Izbori su riješeni

“Izašli su glasači onog kandidata koji je pobijedio i nije nas zabrinula velika izlaznost u Bosni i Hercegovini”, izjavila je za Index Ingrid Antičević Marinović i dodala: “Izbori su riješeni”.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel povjerio je da će do kasno u noć slaviti Ive Josipovića na predsjedničkim izborima.

Glavni tajnik SDP-a Dragovan je na primjedbe kako je i usprkos povećanju broja glasača i drugi krug obilježila niska izlaznost odgovorio da je na to utjecalo vrijeme kada se održavaju izbori – između dva blagdana. Dodao je kako misli da je stožer Ive Josipovića dobro odradio posao, ali da je možda motivacija birača mogla biti bolja.

“Slali smo sms-ove biračima, ali samo članovima stranke”

Dragovan je odbio komentirati kršenja izborne šutnje od strane konkurentskog tabora, a negirao je da je isto radio i Josipovićev stožer: “Mi smo slali sms-ove biračima, ali isključivo članovima naše stranke”.

“Bandićev stožer je negativnom kampanjom uprljao izbore”

Dragovan nije mogao izdržati da ne odapne strelicu prema Bandićevom štabu. “Stožer Milana Bandića je negativnom kampanjom uprljao cijeli ovaj postupak”, kaže glavni operativac SDP-a koji misli da će Bandić i dalje ostati na čelu glavnog grada: “Bandić je legitimno izabran na izborima za gradonačelnika”.

Dragovan, kako kaže, nema ambicija Iblerov i Markov trg zamijeniti Pantovčakom: “Ne vidim se na mjestu savjetnika. Glavni sam tajnik stranke i to namjeravam ostati. Nema nikakve sumnje da će se predsjednik Josipović okružiti vrhunskim stručnjacima”.

Opačić: Razlika na kraju ipak neće biti tako velika

“Pobjeda Ive Josipovića je očekivana, ali mislim da krajnji rezultat ipak neće biti 65 prema 35 posto kao što pokazuju izlazne ankete”, kaže potpredsjednica SDP-a koja je izrazila uvjerenje da će Ivo Josipović odlično surađivati s premijerkom Kosor, ali da ta suradnja neće biti bez kritičkog osvrta na rad Vlade.

“Josipović neće biti lojalni kaktus. Prije svega će voditi računa o građanima ove države i raditi sve kako bi se poboljšala situacija u zemlji. Premijerka Kosor će imati potporu u novom predsjedniku i poznavajući Ivu Josipovića očekujem da će odlično surađivati”, kaže Opačić.

Ante Kotromanović: Braniteljske udruge se ne bi smjele javno izjašnjavati kojeg kandidata podupiru

Nekadašnji zapovjednik legendarne 4. gardijske brigade HV-a i predsjednik saborskog odbora za branitelje Ante Kotromanović komentirao je “raskol” među braniteljima i braniteljskim udrugama po pitanju potpore predsjedničkim kandidatima u drugom krugu.

“Braniteljske udruge ne bi smjele javno isticati kome daju potporu zato što nisu među svojim članovima proveli referendum pa da znaju kome će njihovi članovi dati povjerenje. Jedino što bi mogli napraviti je pozvati članstvo da izađe na izbore i da glasaju”, kaže Kotromanović.

“Nije točno da su branitelji većinom desničari”

Kotromanović je također demantirao široko rasprostranjenu predrasudu da je najveći dio braniteljske populacije desničarski nastrojen, a naročito u njegovoj 4. gardijskoj brigadi. “To nije istina. Osobno poznajem mnoge moje suborce, vojnike časnike i dočasnike iz 4. gardijske, ali i drugih postrojbi HV-a koji su glasali za Ivu Josipovića”, kaže Kotromanović.

Pitali smo Kotromanovića kako tumači da je suprotni tabor krenuo sa kampanjom ocrnjivanja Josipovića da je “poslao hrvatske generale u Haag” i “pisao optužnice protiv njih”. “Mislim da bi se ljudi prije nego što povjeruju u takve gluposti trebali informirati. Josipović je oko pitanja Haškog suda i obrane hrvatskih generala pomagao svim hrvatskim vladama i vlastima, a naročito Tuđmanu i Šušku. Također, onima koji ne znaju, poručujem da je Josipović i jedan od onih koji su pisali hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid”, kaže Kotromanović.

“Morali smo reagirati na besramne optužbe na Josipovićev račun”

Primijetili smo da je SDP s kontra kampanjom, na onu u kojoj se prozivalo Josipovića za izdaju nacionalnih interesa, krenuo tek nakon optužbi na račun Josipovića. Kotromanović je to potvrdio: “I sam sam bio protiv toga da ističemo sve one koji nas podupiru iz braniteljskih, dragovoljačkih i veteranskih redova iako znamo da ih je veliki broj, ali nakon što su krenule te bezumne optužbe na Josipovićev račun, morali smo reagirati”.

Kako komentirate to što su neki potpisnici potpore Ivi Josipoviću povukli svoj potpis? Prije svega tu mislimo na generala Nojka Marinkovića, zapovjednika obrane Dubrovnika. “Pričali smo s generalom Marinkovićem i znam da nam je usmeno izrazio potporu tako da ne znam zbog čega je do toga kasnije došlo”, kaže Kotromanović.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments