Početna / Vijesti / Ivo Josipović smijenio Dejana Jovića zbog izjave o referendumu!

Ivo Josipović smijenio Dejana Jovića zbog izjave o referendumu!

JOSIPOVIĆ: Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna. ŠEKS: Razriješio ga je zbog kampanje, jer bi mu štetio.

ivo_josipovic1

Piše: Ivan Klarić

Dejan Jović više nije savjetnik predsjednika Ive Josipovića!

Nakon što je u u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op.a.) okolnostima”, Josipović je prvo izrazio svoje neslaganje, a po najnovijim informacijama i razriješio svog savjetnika!

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti koji su se 1991. i 1992. dogodili na području bivše SFRJ.

“Naši referendumi o nezavisnosti bili su – osim crnogorskog iz 2006. – vrlo neliberalni. Možda su bili ‘demokratični’ ako se pod ‘demokracijom’ podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No, liberalni sasvim sigurno nisu bili jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli”, piše Dejan Jović u časopisu Politička misao, gdje naglašava da njegovi stavovi ne izražavaju stav nijedne institucije. Uspjeh hrvatskog i drugih referenduma o separaciji od SFRJ bio je, prema Joviću, “u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode, a ne slobodno izražene volje, izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka”.

“Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših ‘referenduma o nezavisnosti’. Oni su održani kao jedna vrsta uvertire u rat, ili prve epizode rata, a ne s ciljem stvaranja mira”, dodaje Jović.

U današnjem izdanju Večernjeg lista, predsjednik Josipović, odnosno njegov Ured, ovako je prokomentirao ovaj istup Dejana Jovića.

–  Predsjednik se ne slaže s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku. Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum je bio održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj – odgovorio je Ured predsjednika na upit.

Vladimir Šeks: Josipović je razriješio Jovića zbog kampanje za predsjednika

Vijest od Jovićevoj smjeni došla je u trenucima kada su se, u središnjici HDZ-a, na Jovićev komentar o referendumu osvrtali Vladimir Šeks i Miro Kovač.

– Vjerojatno ga je razriješio zbog predsjedničke kampanje, jer bi mu štetio. Ne mogu savjetnici biti autonomni u odnosu na predsjednika i imati sami svoja stajalištima o tako važnim pitanjima. Stavovi trebaju biti usuglašeni jer ćemo se inače upitati tko je tu kome šef, kazao je međuostalim Šeks.

Šeks se prisjetio da je Jović i ranije u nizu tekstova i nastupa, pa i u svojoj knjizi ‘Uzroci raspada Jugoslavije’ izražavao žaljenje za raspadom Jugoslavije, čime je, kaže HDZ-ov saborski zastupnik, i Josipovića stavljao u vrlo delikatnu poziciju.

Međutim, spomenutu knjigu Jović je objavio 2003. Samo godinu dana kasnije, unatoč tome, Jovića je za savjetnika uzeo tadašnji ministar vanjskih poslova HDZ-ov Miomir Žužul, a nakon njegovog odlaska kao savjetnika ga je zadržala i Kolinda Grabar Kitarović.

Ivo Josipović: Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna

– Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića, rekao je Josipović novinarima u Žminju gdje je nazočio otvaranju prve pasivne poslovne zgrade tvrtke “Rudan d.o.o.” u Hrvatskoj.

Izvor: Politika Plus

Ostavite komentar

comments