Početna / Vijesti / Ivo Josipović: Tuđman je velika povijesna figura, pretegnut će pozitivne strane

Ivo Josipović: Tuđman je velika povijesna figura, pretegnut će pozitivne strane

Kad je riječ o onome što nije bilo dobro, Josipović je rekao da tu u prvome redu misli na pretvorbu i privatizaciju koje su provedene često na nezakonit i nemoralan način.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima u srijedu u povodu 15. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da je on velika povijesna figura koja će ostati zapamćena u hrvatskoj povijesti kao osnivač naše države, a povijest će procijeniti dobre i loše strane njegove vladavine, pri čemu je, kako je rekao, siguran da će osjetno pretegnuti njegove dobre strane.

Josipović je to izjavio novinarima na obilježavanju Europskog dana odvjetnika u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, gdje su ga novinari pitali kako to da u povodu 15. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika nije položio vijenac na njegov grob.

Odgovorio je da ima neki običaj kojom prigodom se na grob prvoga predsjednika polaže vijenac.

“To su u pravilu državni blagdani – znate da sam puno puta bio, ili neki posebni događaji. Na dan smrti ja smatram da je to uglavnom i obiteljska stvar, ali, naravno, i mi svi drugi se sjećamo predsjednika”, rekao je Josipović.

Za Josipovića je pozitivna strana Franje Tuđmana osnutak države i obrana domovine u Domovinskom ratu. Ocijenio je kako su to neprijeporno veliki uspjesi i zasluge predsjednika Tuđmana. Bilo je i drugih zasluga ali te dominiraju, smatra Josipović.

Kad je riječ o onome što nije bilo dobro, Josipović je rekao da tu u prvome redu misli na pretvorbu i privatizaciju koje su provedene često na nezakonit i nemoralan način. Dodao je kako ne misli da se Tuđman time okoristio, ali je, kaže, sasvim sigurno bio jedan od onih koji su to omogućili.

Josipović drži da je isto tako, posebice tijekom rata, trebalo dati više pozornosti ljudskim pravima.

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments