Početna / Vijesti / Ivo Josipović: Ustavne promjene temelj su ekonomskog oporavka

Ivo Josipović: Ustavne promjene temelj su ekonomskog oporavka

Predsjednik koji predstavlja sve građane svoje zemlje

Ivo Josipović-program

Zagreb, 8. prosinac 2014. – Ivo Josipović, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, danas je u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika službeno predstavio svoj plan i program temeljen na ustavnim promjenama. Građanima Hrvatske je poručio kako trebaju dati povjerenje kandidatu koji ima program u kojem nudi ozbiljna i konkretna rješenja i ima viziju kako bi Hrvatska trebala izgledati 2020. godine.

“Neki kažu da postoje dvije Hrvatske, da smo podijeljeni. Nejedinstveni. No istina je da postoji samo jedna Hrvatska. To je zemlja u kojoj živimo, radimo i skrbimo o obitelji. O nekim stvarima razmišljamo drugačije. Ali vizija Hrvatske nam je zajednička. To je vizija zemlje u kojoj će i naša djeca željeti živjeti, raditi i skrbiti za svoje obitelji. To je Hrvatska kakvu samo zajednički možemo izgraditi. Krenimo od temelja. To je pravi put!”, poručio je okupljenima i cijeloj hrvatskoj javnosti Ivo Josipović.

„Jedini sam kandidat koji nudi ozbiljan program i koji ga može pokazati. Nudim konkretna rješenja. Temelj mog programa su ustavne reforme.“, dodao je Josipović.

„Hrvatsku vidim kao otvorenu i konkurentnu zemlju koja prepoznaje svoje potencijale i na njima gradi novu svijest i novu ekonomiju. Zbog toga ovaj program podržava strukturne reforme te potiče politiku koja promovira održivi razvoj i povezano “zeleno ponašanje” kao važan društveni i gospodarski cilj naše zemlje.“

U proteklih pet godina Ivo Josipović bio je predsjednik koji je okupljao i posredovao, predstavljao sve građane, kako u zemlji tako i u svijetu. Ostvarena je nova pravednost, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te bolji odnosi sa susjedima. Danas je Hrvatska – sigurna i stabilna država.

Osigurano je usklađeno djelovanje i stabilnost vlasti. Ivo Josipović radio je s dvije Vlade i dva politički drugačija Sabora, jednako ih je kritizirao, ali i surađivao sa svima. Nije dijelio vlade, a ni građane na plave i crvene, na desne i lijeve.

Nova pravednost donijela je promjenu društvene klime i pet godina kasnije ona je klima promijenjena. Danas nitko, bez obzira na funkciju koju obavlja, ne može računati da će izbjeći pravdi.

„Uvijek ću se boriti da svatko tko se bavi korupcijom i kriminalom ne izbjegne pravdi“, ustvrdio je Josipović.

Josipović je prisutnima i približio svoju viziju Republike Hrvatske kao Druge Republike: „Druga Republika je Hrvatska koja je provela uspješne ustavne promjene, dovršila tranziciju i koja djeluje po najvišim europskim standardima razvijenog društva.

Ustavne promjene najsnažniji su alat društvenih promjena kojim raspolaže Predsjednik i uvjet su daljnjeg demokratskog razvoja i provođenja ekonomskih reformi. Ovo je moja druga, posebno važna ustavna inicijativa nakon inicijative iz 2010. godine.

Ustavne promjene temelj su gospodarskog oporavka. Situacija u Hrvatskoj je toliko ozbiljna i kompleksna da zahtijeva ozbiljna i kompleksna rješenja. Kao kad gradimo kuću – krećemo od temelja. Ako posložimo dobre, kvalitetne, ispravne temelje, sve drugo će također biti čvrsto, stabilno i dugoročno. Ustav je temelj svake moderne države“, istaknuo je Ivo Josipović te dodao da je s timom vrhunskih ustavnopravnih stručnjaka na ovom prijedlogu radio na godinu dana i da prema ispitivanjima javnog mnijenja prijedlog izmjena Ustava uživa i veliku podršku građana. Novi Ustav nakon izbora bit će ponuđen hrvatskoj javnosti na široku raspravu, nakon toga Hrvatskom saboru.“

Ivo Josipović-predstavljanje programa

Zašto baš sada?

„Ustavne promjene su rezultat iskustva s funkcioniranjem hrvatske države i njezinih ključnih institucija, te primjera iz dobre europske prakse s kojima sam se upoznao tijekom proteklih pet godina.“, ustvrdio je Josipović.

„Ustavne promjene donose kraj klijentelizma, administrativne reforme i Hrvatsku snažnih regija i u konačnici velike strukturne reforme.
Bez dubokih političkih promjena, posebno liberalizacije izbornih zakona i novih temelja stranačkog organiziranja, nemoguće je provesti ekonomske reforme. Zato je potrebna reforma političkog sustava.

Sve uspješne ekonomske reforme u Europi počele su snažnim institucionalnim promjenama (Poljska, Estonija, Finska, Danska).

Novi Ustav propisao bi jasne kriterije koji bi obvezali zakonodavca na administrativnu reformu i novi teritorijalni ustroj s pet do osam regija. To bi bio snažan poticaj gospodarskom i ukupnom razvoju zemlje.

Rezultati strukturne reforme koje očekujem kao rezultat ustavnih promjena i promijenjene atmosfere: 1) sredstva iz fondova EU-a uložena u nove tehnologije i nova radna mjesta 2) infrastrukturni i energetski projekti 3) reforme u ključnim javim sektorima (zdravstvo, obrazovanje…) 4) jačanje konkurentnosti, snaženje izvoznika, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.“, kazao je Josipović.
Najavio je i nastavak uspješnih aktivnosti na području vanjske politike i obrane te nacionalne sigurnosti.

„Kao predsjednik Republike Hrvatske snažno ću promovirati interese gospodarstva Hrvatske u regiji i svijetu, kao što sam činio u ovom mandatu u sektorima energetike, novih tehnologija i transporta,. Hrvatska ce ostati stabilna i sigurna država uz moderniziranu Hrvatsku vojsku.“

„Kao i dosad bit ću predsjednik svih građana svoje zemlje, koji zna političku snagu svoje ustavne pozicije. Zato nudim jasno definirane ustavne reforme s ciljem općeg društvenog i gospodarskog razvoja – vrlo precizno i konkretno izborno obećanje. Istraživanja pokazuju veliku podršku građana mojoj ustavnoj reformi tako da će u temeljima Druge Republike biti ugrađena volja svakog građanina Hrvatske. To je pravi put“, zaključio je Ivo Josipović.

Ivo Josipović-predstavljanje programa1

Kompletan izborni program i sažetak preuzmite na http://josipovic.hr/

Izvor: josipović.hr

 

Ostavite komentar

comments