Početna / Vijesti / Iz NATO-a: “Ima slike, nema tona” izbor je Grabar Kitarović, a ne politika NATO-a

Iz NATO-a: “Ima slike, nema tona” izbor je Grabar Kitarović, a ne politika NATO-a

kolinda

Tvrdnja HDZ-a kako Kolinda Grabar Kitarović, predsjednički kandidat te stranke na skorim izborima, ne može davati izjave zbog njene funkcije u NATO-u, naprosto ne stoji. Kako nam je službeno potvrđeno iz središta NATO-a pomoćnici glavnoga tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Grabar Kitarović dozvoljeno je sudjelovanje u procesima u Hrvatskoj kao i javna politička rasprava o unutarnjim pitanjima. Jedino ograničenje je da to mora raditi u slobodno vrijeme.

“Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pristao je na njeno sudjelovanje u demokratskom procesu u Hrvatskoj. Sve dok ne počne politička kampanja Grabar Kitarović će ograničiti svoj angažman i političku aktivnost na svoje slobodno vrijeme”, rečeno nam je iz Ureda za informiranje NATO-a u kojem se dodaje kako za sada Grabar Kitarović upravo to i radi.

Naime, pitali smo je li moguće da je glavni tajnik zabranio Grabar Kitarović uplitanje u unutarnja pitanja naše zemlje, kao što HDZ uporno želi prikazati hrvatskoj javnosti. Isto tako pitali smo da li Grabar Kitarović smije davati političke izjave o gorućim političkim pitanjima u Hrvatskoj.

U odgovoru NATO-a tvrdi se kako postoji samo jedno ograničenje, a to je da Grabar Kitarović to radi u svoje slobodno vrijeme.

Podsjetimo, kako se Grabar Kitarović odbila očitovati o nizu političkih pitanja nakon što ju je HDZ 12. lipnja i službeno predstavio kao svog kandidata na predsjedničkim izborima koji se imaju održati u krajem godine. Izbjegla je odgovore o aferi Barbika, pitanju dvojezičnosti u Vukovaru te o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Svaki puta kada bi hrvatski novinari pokušali dobiti stav Grabar Kitarović o nekom političkom pitanju dobili su odbijenicu jer predsjednički kandidat HDZ-a ne može komentirati političku situaciju u zemlji “dok obnaša visoku dužnost u NATO-u”.

Kolinda Grabar Kitarović najavila je kako će svoju kampanju početi nakon NATO summita u rujnu ove godine. Jedini izlet u hrvatske medije nakon kandidature za predsjednicu Hrvatske dogodio se u strogo kontroliranim uvjetima, odnosno u intervjuu koji je objavljen na stranicama Večernjeg lista 5. srpnja ove godine. Iz sjedišta NATO-a potvrdili su nam kako se Grabar Kitarović drži dogovorenog te da izjavama u Večernjem listu nije narušeno nikakvo pravilo NATO-a.

“Kada počne politička kampanja ona će otići iz NATO-a sukladno Pravilniku organizacije”, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz središta NATO-a.

Ivo Josipović aktualni predsjednik Hrvatske nesudjelovanje Grabar Kitarović u javnim raspravama o političkim pitanjima Hrvatske komentirao je tvrdnjom da kod Grabar Kitarović “ima slike, a nema tona”.

Prema istraživanju javnog mišljenja Cro demoskop, popularnost aktualnog predsjednika Ive Josipović pada, a HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović munjevito raste. Prema rezultatima ankete provedene za HRT o tome za koga bi građani glasali da su danas predsjednički izbori, Josipović bi osvojio 49,2 posto glasova. Popularnost mu je u odnosu na lipanj pala za 0,9 posto. Na drugom mjestu je Kolinda Grabar Kitarović s 35,2 posto.

Izvor: Index.hr, 23.07.2014.

Ostavite komentar

comments