Početna / Vijesti / Izborni stožer Grabar Kitarović lagao DIP-u o autobusima u BiH

Izborni stožer Grabar Kitarović lagao DIP-u o autobusima u BiH

DIP upozorava da se takva vrsta aktivnosti smatra prikrivenom izbornom promidžbom.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

Izborni stožer Ive Josipovića izvijestio je kako je zaprimio rješenje Državnog izbornog povjerenstva na prigovor u vezi HDZ-ove organizacije besplatnog prijevoza autobusima do biračkih mjesta u BiH biračima, hrvatskim državljanima, koji u nedjelju žele sudjelovati na predsjedničkim izborima.

DIP upozorava da se takva vrsta aktivnosti smatra prikrivenom izbornom promidžbom koja nije u skladu s važećim zakonima ukoliko besplatni prijevoz birača organizira kandidat/kandidatkinja ili politička stranka koja je njega/nju kandidirala. U tom slučaju, takva bi aktivnost morala biti prikazana u financijskim izvješćima o troškovima izborne promidžbe kandidata/kandidatkinje ili njihovih predlagatelja za tu visoku dužnost.

U priopćenju DIP-a koje potpisuje predsjednik tog tijela Branko Hrvatin također se navodi kako su o mogućoj suradnji stožera Kolinde Grabar Kitarović s HDZ-om BiH zatražili očitovanje njezina izbornog stožera. DIP je danas zaprimio zatraženo očitovanje u kojem se navodi da se ni izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović niti političke stranke koje podupiru njenu kandidaturu ne bave organizacijom prijevoza birača. U Josipovićevu stožeru tvrde da suparnički stožer neistinito informirao DIP, podsjećajući da su pozivi građanima BiH da se odazovu na hrvatske predsjedničke izbore, s voznim redom i polazištima besplatnih autobusa, slani iz organizacija HDZ-a BiH, o čemu svjedoči preslika jednog od takvih poziva koju su poslali novinarima.

“Nadalje, podsjećamo i na izjavu uglednog člana vodstva HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića koji je za hrvatske medije izjavio da je besplatan prijevoz ‘vjerojatno platio HDZ BiH'”, poručili su iz Josipovićeva stožera, podsjećajući na kraju i priopćenje medijima koje je objavio HDZ BIH, a kojom se obavještava javnost da je na radnom sastanku u Mostaru na kojemu je bio glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić dogovoren besplatni prijevoz.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments