Početna / Vijesti / IZBORNO PRESLAGIVANJE Kolinda ide na Pantovčak uz “pomoć” Milanovića

IZBORNO PRESLAGIVANJE Kolinda ide na Pantovčak uz “pomoć” Milanovića

U ponedjeljak počinje potpuno nova utakmica. Sve se resetira. I mi i Kolinda krećemo od nule – u prolazu je u izbornoj noći rasplet situacije u prvom krugu prokomentirao marketinški savjetnik Josipovićeve kampanje Krešimir Macan. Te je večeri Ivo Josipović doživio najveći udarac u svojoj političkoj karijeri.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

U predsjedničke izbore ušao je u ulozi favorita. Iz prvog kruga izišao tek s tijesnom razlikom pred Kolindom Grabar-Kitarović. Osvojio je većinu hrvatskih gradova, među njima i one dalmatinske Split, Zadar i Dubrovnik, no ulazi u neizvjesni finale u kojemu je njegov reizbor sve samo ne siguran.

Račune mu je pomrsio mladi Ivan Vilibor Sinčić, ali i znatno slabiji odaziv birača, koji je u prvi plan isturio HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju.

Izlazna anketa Ipsos Pulsa nije samo navrijeme detektirala tektonsku promjenu u odnosu snaga na domaćoj političkoj sceni nego i stvarno raspoloženje birača uoči drugoga kruga. Prema njoj, Josipović bi u drugome krugu mogao računati na 52 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović na 48 posto glasova, što je dovoljno tijesan rezutat da nikome ne jamči glatku pobjedu.

Traži se 188.000 birača

Ako želi zadržati poziciju na Pantovčaku, Josipović će na birališta morati izvesti 188 tisuća birača koji su prije pet godina izišli na glasanje, a sada odlučili ostati doma. Nizak odaziv zabilježile su tradicionalne lijeve sredine poput Istre i Primorsko-goranske županije. Uz pojavu Sinčića, koji je u Istri dobio fantastičnih 20 posto glasova, upravo mala stopa izlaska bila je ključni razlog Josipovićeva podbačaja u prvome krugu. Što odaziv u drugome krugu bude veći, rast će i njegove šanse za pobjedu.

Ako izazak birača ostane na prosječnoj razini od 48 posto iz prvoga kruga, veće šanse imat će Kolinda Grabar-Kitarović.

Psihološka prednost

Suočen s ovakvim raspletom, Josipović se odlučio za logičan ali i rizičan potez. U izbornoj noći HDZ je prozvao zbog kriminala i korupcije i tako pokušao anulirati plan Kolinde Grabar-Kitarović da iskorači izvan HDZ-ova biračkoga tijela.

Getoiziranjem svoje protukandidatkinje on joj nastoji izbiti glasove na centru, no istovremeno i riskira da mu se žestoki verbalni napad vrati kao bumerang. HDZ je za Sanaderovu “Fimi mediju” već kažnjen na parlamentarnim izborima 2011. godine, a njihov kriminal s vremenom je zasjenila nesposobnost Milanovićeve Vlade.

Kolinda Grabar-Kitarović će stoga, bez ikakve sumnje, i dalje kritizirati Josipovića zbog veze s Milanovićevom nepopularnom Vladom. Njezin nastup u izbornoj noći otkrio je da će se umjerenom i staloženom retorikom pokušati približiti biračima i izvan svojeg temeljnog biračkog bazena.

U HDZ-u procjenjuju da je Josipović na koljenima. Matematički, aktualni predsjednik možda je u prednosti. Birači Ivana Vilibora Sinčića do sada su se u istraživanjima u velikom postotku – njih čak 61 posto – izjašnjavali da im je Josipović drugi izbor.

No, psihološka prednost definitivno je na strani Kolinde Grabar-Kitarović. Ona je već jednom pokazala da se s Josipovićem može nositi. Ako tu poziciju uspije iskoristiti, HDZ bi mogao potpuno preokrenuti odnose na političkoj sceni Hrvatske. I prvi put nakon odlaska Franje Tuđmana, nakon 14 godina, ponovno osvojiti Pantovčak.

Razlozi uspjeha Grabar-Kitarović

ULOGA FAVORITA

Dio Josipovićevih birača bio je uvjeren da on sigurno pobjeđuje, pa nisu ni došli na birališta. Josipovića je uloga izrazitog favorita u prvom krugu skupo stajala.

UTEG MILANOVIĆEVE VLADE

Na startu predsjedničke utrke Josipovićeva glavna slaba točka bila je veza s nepopularnom Milanovićevom Vladom. Upravo na nju su igrali njegovi protukandidati, a Josipović se od SDP-ove Vlade nije uspio dovoljno ograditi.

DOSADNA KAMPANJA

Josipović je vodio klasičnu kampanju, nakon pojave Sinčića, u neklasično vrijeme. Potrošio je puno novca, ali kampanja nije dala željeni rezultat.

Sučeljavanja donijela glasove Sinčiću

Kao nikada prije televizijska su sučeljavanja diktirala konačni ishod izbora. Najviše je u njima profitirao Ivan Vilibor Sinčić. Kao novo lice u hrvatskoj politici, pokupio je simpatije mladih birača željnih promjene. Sinčić nije mogao sakriti nepoznavanje elementarnih pojmova u politici, ali to njegovim simpatizerima očito nije bilo previše važno. Solidno se u sučeljavanjima držala i Kolinda Grabar-Kitarović. Vidjelo se da su joj javni nastupi postali rutina i da su lutanja s početka kampanje iza nje. Milan Kujundžić u sučeljavanjima je bio loš, pa se i nije mogao nadati nekom većem iskoraku. Ivo Josipović je, pak, previše oscilirao. Na RTL-u je bio solidan, na Novoj TV nervozan i neuvjerljiv. U završnom sučeljavanju na HTV-u ponovno je polovio konce i imao korektan nastup.

Razlozi Josipovićeva podbačaja

HDZ-ova MAŠINERIJA

Definitivno najjača stranačka infrastruktura u zemlji donijela je Kolindi Grabar-Kitarović odličan rezultat.

OBRANA TERITORIJA

U početku joj je Milan Kujundžić uzimao dosta glasova, no s vremenom je stabilizirala potporu i uspjela na svoju stranu pridobiti birače HDZ-ove desne koalicije.

NIŽI ODAZIV NA IZBORE

U situaciji u kojoj je na izbore izišlo 188 tisuća birača manje nego prije pet godina, Kolinda Grabar-Kitarović je profitirala, a Josipović podbacio.

Autor: Marina Karlović Sabolić

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments