Početna / Vijesti / Izgubi li u utrci za Pantovčak, Bandića čeka marginalizacija

Izgubi li u utrci za Pantovčak, Bandića čeka marginalizacija

Bandić1Ne pobijedi li na predsjedničkim izborima, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića očekuje prilično neizvjesna politička budućnost. Doduše, može se sa sigurnošću reći da će zadržati poziciju prvog čovjeka u hrvatskoj metropoli, smatraju politolozi Anđelko Milardović i Damir Grubiša.

Prema Milardovićevim riječima, nakon eventualnog poraza na izborima Bandić će se vratit svojoj dužnosti, ali “može se očekivati da će njegova bivša stranka – SDP provocirati prijevremene gradonačelničke izbore”.

“Nakon njegova povratka razvijat će se prilična napetost između njega i bivše mu stranke, što će Bandića, u cilju jačanja svoje pozicije, možda navesti i na osnivanje vlastite stranke, s tim da je rizičan uspjeh takve političke opcije jer stranaka u Hrvatskoj ima kao pljeve”, objasnio je Milardović.

Izgubi li Bandić na predsjedničkim izborima, Grubiša ne vidi samo “napetost” nego i političku izolaciju, pa i marginalizaciju u upravljanju Zagrebom.

“Posljednja sjednica Gradske skupštine upućuje na formiranje antibandićevske koalicije, koja će mu bitno otežati provođenje zacrtane politike. Ta koalicija će sigurno opstruirati Bandićev rad, a u slučaju poraza na izborima, bit će mu puno teže nego što mu je sada”, predviđa Grubiša.

Milardović je, osim rečenih prognoza, poručio svim predsjedničkim kandidatima koji imalo ozbiljnije razmišljaju o “stanovanju” na Pantovčaku da se malo ozbiljnije prime postojećeg Ustava. Spočitao im je da daju nerealna obećanja, zbog čega se stvara “dojam da u Hrvatskoj slijede izbori za premijera, a ne za predsjednika, u čemu prednjači Nadan Vidošević”.

“Predsjednički kandidati bi trebali iznijeti projekcije Hrvatske do ulaska u EU i nakon toga, kao što bi trebali razmišljati kako će oni tom približavanju Bruxellesu pridonijeti, ali u okviru svojih ustavnih ovlasti.”

Izvor: Business.hr

Ostavite komentar

comments