Početna / Vijesti / Izvor s Pantovčaka: SDP ĆE POMOĆI JOSIPOVIĆU… ALI JOSIPOVIĆ NEĆE MOĆI POMAGATI SDP-u

Izvor s Pantovčaka: SDP ĆE POMOĆI JOSIPOVIĆU… ALI JOSIPOVIĆ NEĆE MOĆI POMAGATI SDP-u

Ivo Josipović

„Vidite, on se mora ponašati kao nadstranački predsjednik. Vlada će morati pokušati sama pobijediti. Nije izvjesno da će predsjednik, dobije li novi mandat, najesen 2015. podržati Milanovića. Smatramo da je dovoljno to što izbjegava kritizirati Vladinu politiku…”

Znam da ćeš sada misliti kako ovo kažem jer je u pitanju šef za kojega radim, ali Ivo Josipović će 100 posto pobijediti na predsjedničkim izborima. Znaš zašto – zato što Josipović ima tu moć da ujedinjuje i okuplja ljude i jer je vjerodostojan. Kolinda Grabar-Kitarović se samo prepucava i nije u stanju dati konkretan odgovor ni na koje važno pitanje u državi. Njegovi argumenti su snažniji, a nije naodmet niti to što će ga podržati priličan broj jakih stranaka – govorio mi je jedan od savjetnika Ive Josipovića s kojima sam se krajem prošlog tjedna sastao u predsjedničkoj rezidenciji na Pantovčaku.

Iako će kad krene predizborna kampanja, Josipovićev stožer biti smješten negdje u najužem centru Zagreba, sada u pretkampanji savjetnici koje vodi povučena Tamara Obradović-Mazal još se nalaze u rezidenciji Predsjedničkog ureda.

S nekima od njih ovih dana proveo sam nekoliko sati. Objašnjavali su mi kako namjeravaju artikulirati Josipovićeve stavove, koliko je ozbiljna protivnica Kolinda Grabar-Kitarović i što može desnica na predsjedničkim izborima. Ali i to može li nepopularnost Zorana Milanovića i njegove koalicije više odmoći nego pomoći aktualnome šefu države.

Sigurna podrška na zadnje pitanje nije bilo direktnoga odgovora, ali govor tijela i mimika dali su mi naslutiti što misle u Josipovićevu timu. Ipak, uslijedio je (očekivani) diplomatski odgovor: “Jako smo zadovoljni jer možemo računati na podršku i pomoć tako jake stranke kao što je SDP.” Što je logično jer Milanovićeva stranka osigurat će infrastrukturu za Josipovićevu kampanju (što odrađuje SDP-ov glavni operativac Igor Dragovan), a na Iblerovu trgu osigurat će i najmanje polovicu iznosa od osam milijuna kuna, koliko predsjednički kandidati smiju po zakonu potrošiti u kampanji.

Daleko od toga da posljednjih tjedana u Predsjedničkom uredu vlada spokoj. Možda veći dio savjetnika doista vjeruje u pobjedu Ive Josipovića, ali u neformalnim kontaktima neki od njih izražavaju bojazan zbog medijske promocije Kolinde Grabar-Kitarović.

Ili još preciznije – ljutnju zato što, prema njihovu mišljenju, mediji revijalno prate dosadašnju pretkampanju i od HDZ-ove kandidatkinje prave zvijezdu. Umjesto da je “pritisnu” pravim pitanjima i inzistiraju na odgovorima: smiju li u Vukovaru stajati table na ćirilici, zašto je bila bliska suradnica Ive Sanadera, kako bi nabavila milijardu dolara za nove ratne zrakoplove i bi li joj smetalo da je netko od njezinih najbližih gay? Umjesto toga, prigovaraju u Josipovićevu timu, mediji su o Kolindi Grabar stvorili mit kao o umjereno konzervativnoj heroini. A u stvarnosti je ona izbor Tomislava Karamarka i današnjega, vrlo desnog HDZ-a.

“Baš nas zanima je Ii ona liberalna kao što se predstavlja u javnosti. lli ipak ne želi da birači saznaju kakvi su njezini pravi stavovi o važnim pitanjima? Hajde neka konkretno odgovori kako bi riješila pitanje ćirilice u Vukovaru, ali bez dosadašnjeg izvrdavanja i floskula. Samo što ona nema odgovore pa zato izmišlja kako će se fokusirati na pitanja gospodarstva, rasta ekonomije i regionalnog razvoja. Super…ali to su područja u kojima su predsjedničke ovlasti strogo limitirane, i to što najavljuje Kolinda Grabar-Kitarović samo je popis neostvarivih želja“, ironično komentiraju na Pantovčaku. Ustvari, Josipovićevi savjetnici itekako su svjesni kako se strategija HDZ-ove ekipe svodi na prikazivanje sadašnjeg predsjednika suodgovornim za promašaje Vlade Zorana Milanovića. Zato već spremaju odgovor koji se svodi na protuoptužbu prema kojoj Kolinda Grabar-Kitarović baš i nije poznata po rezultatima dosadašnjeg rada te da manjak znanja o konkretnim temama pokušava nadoknaditi tako što pokušava otvarati teme koje su gotovo u isključivoj ingerenciji Vlade. No u razgovoru Josipovićevi sugovornici redom ponavljaju kako ustvari žele izbjeći prljavu kampanju u kojoj bi se izmjenjivale uvrede. Barem verbalno nastoje biti koncilijantni pa pokušaj Kolinde Grabar-Kitarović da postane predsjednicom opisuju legitimnim, a svoje buduće poteze kratko najavljuju rečenicom: “Mi ćemo raditi za njega, a ne protiv nje.”

tamara12

PRVI ISTUP ŠEFICE STOŽERA TAMARE OBRADOVIĆ HAZAL: Da, vladajuća koalicija slabi, ali zato Josipovića podržava stranka koja je u strelovitom usponu

ANKETE Prvi zadatak je kako HDZ-ovu kandidatkinju istjerati na čistinu jer ih iritira što se producira kao da je liberalna poIitičarka. Nije to bez osnove jer ako ona, kao do sada, nastavi zagovarati vrlo umjerene stavove, netko će popuniti ispražnjeni desni prostor, A počne li ponavljati Karamarkove misIi o komunistima, udbašima i lustraciji, izgubiti će potporu centrističkih birača, koji su se razočaraIi u sadašnju vlast i žele vidjeti promjenu na vrhu države. Iz perspektive Josipovićeve savjetničke ekipe problem je i to što Kolinda Grabar, barem za sada, daje intervjue isključivo “kontroliranim medijima”, gdje joj novinari ne postavljaju provokativna pitanja. Posljedica je da se po popularnosti prilično približila Josipoviću. U posljednjoj anketi Crodemoskopa Mirela Holy je, kao i Josipović, dobila 68 posto podrške dok su pri dnu Milanović i Karamarko, s 23 i 22 posto. Ali Kolinda Grabar Kitarović, četiri mjeseca prije predsjedničkjh izbora, našla se prvi put u anketi i već ima potporu 55 posto birača. Ipak, za Tamaru Obradović-Marzel radi se o pozitivnim pokazateljima, koji idu u prilog predsjedniku Republike.

20140805knin-kgk.jpgfinishss

TUĐE PODRUČJE Kolinda Grabar Kitarović izmišlja kako će se fokusirati na pitanja gospodarstva. Super… Ali to su područja u kojima su predsjedničke ovlasti strogo limitirane“

“Podaci iz najnovijih istraživanja u okviru su statističke pogreške, ali za nas je puno važniji trend sve veće naklonosti birača prema predsjedniku Josipoviću u odnosu na njegove protukandidate, znači i Kolindu Grabar-Kitarović. Slabljenje podrške građana vladajućoj koaliciji promatram kao odvojeni proces, no Ivu Josipovića podržava i veliki broj drugih političara i političkih stranaka, među kojima su i one čiji rejting strelovito raste. Uzmite u obzir podatak da u istraživanjima svaki šesti član ili simpatizer HDZ-a najavljuje kako će glasati za predsjednika Josipovića, a to potvrđuje da velika većina ljudi bez obzira na politička uvjerenja doživljava Ivu Josipovića predsjednikom svih građana”, smatra šefica Josipovićeve kampanje, koju poznanici zovu skračenicom TOM. Naravno da je mislila na Mirelu Holy kad je govorila o “stranci čiji rejting strelovito raste”. Na Pantovčaku čeInicu ORaH-a opisuju kao “Ivinu prijateljicu koja će ga sigurno podržari”. Puno veći problem predstavljaju SDP i Milanovićeva Vlada, koji su nepopulami, ali istovremeno neophodni. Kao što za mnoge u SDP-u Josipovićeva pobjeda predstavIja slamku spasa jer otvara mogućnost da lijevo-liberalna koalicija trijumfira na idućim parlamentamim izborima. Međutim na Pantovčaku su skeptični oko takvog scenarija. Prilično otvoreno odgovaraju kako predsjedničke i parlamentarne izbore ne treba miješati. “SDP će nam pomoći, ali predsjednički izbori su jedno, a parlamentarni drugo, Vlada će sama morati pokušati pobijediti”, drže sugovornici s Pantovčaka, koji dodaju kako Josipović i Milanović nesumnjivo dijele iste ili jako slične svjetonazorske stavove, ali sudbina trenutačne Vlade nalazi se u rukama premijera i njegove ekipe, a ne predsjednika države.

 

HOLY

MIRELA HOLY Na Pantovčaku čelnicu ORaH-a opisuju kao „ Ivinu prijateljicu koja će ga sigurno podržati“

“Svjetonazor je jedno, no Vlada se ocjenjuje na temelju gospodarskih rezultata koje je postigla tijekom četiri godine. Osim toga, Ivo Josipović želi biti nadstranački predsjednik, iako je potekao iz lijevog miljea.” Koliko je poznato, ovo je prvi put da su s Pantovčaka demantirali špekulacije prema kojima će Josipović najesen 2015. podržati Milanovića. Izgleda kako smatraju da je dovoljno to što Predsjednik izbjegava kritizirati Vladinu politiku.

SIGURNA U POBJEDU Za Tamaru Obradović Mazal nema sumnje tko će biti pobjednik predsjedničkih izbora: “Proces kandidature još nije niti počeo pa predsjedničke izbore ne bih definirala kao politički dvoboj. Za sada znamo Josipovićevu protivnicu, aIi imamo najave i drugih kandidata, što će izbore učiniti dodatno zanimljivima i demokratskijim. Ali da su izbori danas, kao političar koji okuplja građane najrazličitijih svjetonazora, a ima i podršku brojnih udruga i stranaka, Ivo Josipović pobijedio bi već u prvom krugu”, rezolutna je šefica Josipovićeve kampanje. Ona je vrlo utjecajna na Pantovčaku, premda na sve moguće načine izbjegava eksponiranje u medijima. Josipović joj jede iz ruke, komentira u polušaljivom tonu dobar poznavatelj situacije u Uredu predsjednika Republike, a zatim ozbiljno dodaje: “On poštuje Tamaru zbog znanja koje pokazuje u poslu, a i skoro su podjednaki radoholičari. Njezina jedina mana je to što spava dva sata duže nego Josipović.” Ivo Josipović ni kao predsjednik nije prornijenio stare navike, tako da oko dva-tri iza punoći odgovara na mailove, a u prosjeku spava oko četiri sata. Tamara Obradović Mazal odlično se uklopila u takav Josipovićev radni tempo, međutim, ni za živu glavu ne želi detaljnije objašnjavati svoj odnos s predsjednikom države. “U Ured predsjednika došla sam na njegov poziv, što mi predstavlja čast i obavezu”, kratko će odgovoriti kada sam je pitao što ju je motiviralo na suradnju s Josipovićem. “Tamara Obradović Mazal još je 1999. godine počela raditi u tadašnjem Ministarstvu europskih integracija, a zatim je u Vladi Ivice Račana kao pomoćnica ministra radila na prikupljanju nekoliko tisuća odgovora koje je Hrvatska slala u BruxeIles kao preduvjet za početak pregovora s EU. Radila je za četiri hrvatska premijera/ke, u Račanovoj Vladi bila je pomoćnica ministra za europske inregracije, u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor bila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, potom zamjenica ministru gospodarstva Radimiru Čačiću u Milanovićevoj Vladi. U hrvatskom pregovaračkom timu za EU Tamara Obradović Mazal bila je zamjenica glavnog pregovarača, zbog čega ju je angažirao bivši srpski premijer Ivica Dačić, kako bi se Srbija pravno i organizacijski uskladila za početak pregovora.

OČEKIVANA PODRŠKA Između ostaloga, ona koordinira dogovore sa stankama od kojih se očekuje da podrže Ivu Josipovića, a tu su i manjinski predstavnici. Politički zastupnici nacionalnih manjina još važu koga treba podržati u idućim mjesecima. Ima tu dosta demagogije jer bilo bi paradoksalno da SDSS proglasi neutralnost ili pozove Srbe da podrže Kolindu Grabar-Kitarović, čiji HDZ traži ukidanje ćirilice i reduciranje manjinskih prava, međutim definitivna odluka se odgađa.

“Zasad pratimo pretkampanju i slušamo što kandidati govore, a odluku koga ćemo podržati, donijet ćemo tokom jeseni”, kaže Milorad Pupovac i podsjeća da je u sredinama u kojima je na vlasti SDSS Ivo Josipović na prošlim izborima dobio više od 90 posto glasova. No zasad SDSS-ovci čekaju, a na pitanje ima li to veze sa svađom između njega Josipovića prije dvije godine, Pupovac kreće u kontra napad: “Ivo Josipović se svađao sa mnom, a ne SDSS s njim.” Još neodređeniji odgovor stigao nam je od Mirsada Srebrenikovića, predsjednika SDA Hrvatske.” Vidjet ćemo koga poduprijeti nakon što započne kampanja”, rekao je u telefonskom razgovoru koji smo vodili sredinom prošlog tjedna, a na moje potpitanje nije li 2010. njegova stranka podržala Josipovića i znači li to kako SDA mijenja stav, Sreberniković je neočekivano odgovorio; “Ne sjećam se, da vam pravo kažem.” Točno tako je glasio njegov odgovor, čelnik SDA Hrvatske ne pamti koga je prije manje od pet godina podržala njegova stranka.

Izvor: Globus, 05.09.2014

Ostavite komentar

comments