Početna / Vijesti / Jelena Lovrić: Hoće li SDP kontra Bandića?

Jelena Lovrić: Hoće li SDP kontra Bandića?

bandic-josipovicMilan Bandić otišao je predaleko, njegovo poigravanje vlastitom predsjedničkom kandidaturom nekorektno je prema stranci i prema javnosti – izjavio je Vojko Obersnel, član SDP-ova predsjedništva. Čaša se, izgleda, prelila čim je netko iz stranačkog vrha, prvi put, javno problematizirao ponašanje zagrebačkog kabadahije.

SDP se dosad ponašao kao da problem s Bandićevim planom osvajanja Pantovčaka ne postoji. Po logici: nema kandidature – nema problema, stranački se gremij uvjeravao da se poluodmetnuti zagrebački gazda tek igra živcima SDP-ova šefa Zorana Milanovića.

Milanovićevi se živci još drže, ali neki drugi članovi stranačkog rukovodstva nisu izdržali Bandićevu toplo-hladnu igru, pa najavljuju da će već ovoga tjedna, na sjednici Predsjedništva, otvoriti pitanje. Smatraju da svojim ponašanjem nanosi štetu stranci: sukobi u SDP-u oko njegove kandidature udarna su tema medija. Šteti i izbornim šansama SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.

Njegova je kampanja manje intrigantna od pitanja hoće li Bandić ili neće.

Ali ne treba očekivati da će Obersnel i drugovi istjerati stvari na čistac. Možda će na SDP-ovu predsjedništvu letjeti perje, ali Bandić će eskivirati izjašnjavanje. Ne mogu ga toliko pritisnuti uza zid da on mora dati jednoznačan odgovor. Odluku će i dalje odgađati. Ako se i bude kandidirao, učinit će to u posljednji trenutak. Iz više razloga.

Prvo, zato što ni sam još nije definitivno prelomio. Rado bi pobjegao od Zagreba, kao što je Sanader zbrisao od Hrvatske. Grad je u vrlo lošoj financijskoj situaciji. Dolazi vrijeme plaćanja računa. Mogle bi isplivati mnoge dubioze. Prebacivanje na drugi, zaštićeniji položaj bilo bi dobro i zbog USKOK-ovih u posljednje vrijeme, izgleda, intenziviranih aktivnosti. Ali, veliko je pitanje hoće li manevar uspjeti. Previše je rizika. Krene li pa izgubi, tek onda je oslabio svoj položaj. Postaje laka meta za udare s raznih strana.

Drugo, Bandić odluku o predsjedničkoj kandidaturi neće objaviti dok ne dobije stranačke izbore u Zagrebu. Tek kad uskoro, po svoj prilici, potvrdi svoju funkciju šefa zagrebačkog SDP-a, znat će se više kamo smjera. S nanovo ovjerenom izbornom legitimacijom otežava provođenje već najavljenih sankcija: svoje isključenje iz stranke, kao i raspuštanje zagrebačke organizacije.

Treće, za Bandića je posve neracionalno da u ovom trenutku potvrdi kandidaturu. Zato što više pozornosti osvaja svojom idem-ne idem igrom. Neizvjesnost je dio njegove kampanje, kojom snažno intrigira i medije i javnost.

Četvrto, Bandiću je jasno da će mu – ako i kad objavi kandidaturu – početi postavljati složenija pitanja. Dok ga svakog dana opsjedaju istim: hoće li ili neće, dvosmislenim je odgovorima lako ložiti interes javnosti.

Problem će biti kad na red dođe njegov program. Idemo delati i dvije, tri slične fraze za Pantovčak, jasno, nisu dovoljne. Netko je već primijetio: ne mogu zamisliti Bandića da predstavlja Hrvatsku u UN-u. Jednako je nezamislivo njegovo vođenje vanjske politike, kao i angažiranje u bilo kakvom složenijem političkom problemu.

Peto, Bandiću odgovara što kraća formalna kampanja jer će mu se – čim objavi kandidaturu – dogoditi isto što i Nadanu Vidoševiću: morat će odgovarati na neugodna pitanja o dosadašnjem radu, imovini i svojim faktičkim financijerima.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments