Početna / Vijesti / Josipović: Ako Sanader pokupi dovoljan broj nezadovoljnika, raspisat ću prijevremene izbore

Josipović: Ako Sanader pokupi dovoljan broj nezadovoljnika, raspisat ću prijevremene izbore

josipović7Favorit za pobjednika u drugom krugu predsjedničkih izbora je u već nekoliko nastupa dao naslutiti kako Jadranka Kosor ima njegovu potporu, ali da je u slučaju uspješnog Sanaderovog puča u HDZ-u spreman i na novo preslagivanje karata na hrvatskoj političkoj sceni.

“Ako Ivo Sanader nakon isključenja iz HDZ-a uspije oko sebe okupiti dovoljan broj saborskih zastupnika koji bi HDZ-ovoj vladi oduzeli legitimitet, jedan od prvih poteza koje bih povukao po dolasku na predsjedničku funkciju bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora”, rekao je Josipović u svojoj predsjedničkoj turneji.

Logično rješenje

U slučaju da Vlada gubi legitimitet raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora je jedino logično rješenje.

Koliko je to realno, teško je procijeniti u ovom trenutku. Ako Sanader sa sobom povuče pet zastupnika, vladajuća koalicija više bi jedva imala dovoljan broj ruku za većinu u Saboru, što bi premijerku Kosor stavilo u nezgodan položaj u kojemu bi pomoć morala tražiti od oporbe.

Sudeći po dosadašnjim izjavama, ne čini se da im je to namjera, ali prvi čovjek oporbe još se treba očitovati o ovom pitanju. Drugo je pitanje namjerava li Sanader aktivirati svoj zastupnički mandat i povlačiti za sobom HDZ-ove zastupnike. Jedini razumni motiv za to bila bi osveta prema Kosor.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments