Početna / Vijesti / Josipović HDZ-ovce prijavio DIP-u zbog “teškog govora mržnje”

Josipović HDZ-ovce prijavio DIP-u zbog “teškog govora mržnje”

Izborni stožer Ive Josipovića uputio je danas prijavu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zbog istupa na društvenim mrežama i internetu nekih stranačkih dužnosnika HDZ-a i HSP AS-a koje u Josipovićevu stožeru smatraju teškim oblicima govora mržnje.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

“Radi se o teškim oblicima govora mržnje, diskriminaciji po nacionalnoj i po osnovi političkog opredjeljenja, zastrašivanju birača i općenito o metodama i retorici koja nije primjerena nigdje i nikome, a pogotovo u javnoj komunikaciji prema biračima na predsjedničkim izborima”, rekla je članica Glavnog odbora SDP-a Sandra Petrović Jakovina, na konferenciji za novinare u Josipovićevu stožeru u Novinarskom domu.

“Javnu TV vode Srbi”

Josipovićev stožer DIP-u je prijavio predsjednicu Zajednice žena “Katarina Zrinski” Primorsko-goranske županije Rosandu Mijolović Dukić, zbog ‘facebook’ statusa u kojem je, među ostalim, napisala kako je “gadljivo gledati tv koju plaćamo, a vode je Srbi”. Prijavili su i predsjednika varaždinske organizacije Mladeži HDZ-a Igora Borovca zbog tvrdnji da su za Josipovića glasovali “jugosmradovi i njihova orjunaška djeca” te predsjednika šestanovačkog HSP AS Jozu Balića, koji je na ‘facebooku’ objavio poziv svim članovima i simpatizerima stranke da u drugom krugu iziđu na izbore i glasuju za Kolindu Grabar Kitarović. “Pronać ovih 76 glasova za lignju i dostavit mi njihova imena i prezimena najkasnije do 9.1.”, napisao je Balić, a nakon negativnih reakcija na njegovu objavu, oglasio se i vrh stranke, objašnjavajući da je Balić “spustio na nižu razinu dopis predsjednika Izbornog stožera i glavnog tajnika Pere Ćorića o ponašanju i aktivnostima stranačkih dužnosnika prije drugog kruga predsjedničkih izbora”.

U Josipovićevu stožeru zaključuju da je riječ o organiziranim akcijama strašenja i vrijeđanja birača suprotne političke opcije. “Zato smo zatražili reakciju DIP-a kao tijela koje osigurava zakonitost izbora, tražimo da se ovakav govor zaustavi, da se zaštite prava građana i ustavnopravni poredak”, kazala je Petrović Jakovina i dodala da se SDP “grozi retorike vrijeđa građane po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, a birače koji glasuju za protukandidate zbog njihova izbora poziva na red”.

“Šovinstički ispadi HDZ-ovih dužnosnika”

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh podsjetio je da se predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ogradila od takvih istupa dužnosnika HDZ-a, no smatra kako to nije dovoljno te da bi HDZ trebao reagirati sankcijama protiv svojih dužnosnika. “Nekoliko dana prije, Kolinda Grabar Kitarović morala se ograditi nakon pritiska javnosti i od vrlo ružnih izjava Mladeži HDZ-a Varaždina. Očito postaje praksa da se svako malo mora ograđivati od izjava stranačkih kolega pa se postavlja pitanje hoće li se do nedjelje morati ograditi od vlastite stranke”, rekao je Beus Richembergh.

Istup Rosande Mijolović Dukić tumači kao nastavak odnosa HDZ-a prema medijima, “koji se pretvara u opasnu najavu pokušaja povratka u 90-te godine”. Ocijenio je kako su “šovinstički ispadi HDZ-ovih dužnosnika” bili očekivani nakon svibanjske izjave predsjednika stranke Tomislava Karamarka da će pod HDZ-ovom vlašću svatko u svojoj kući moći misliti što želi, ali da će na javnoj sceni morati poštovati Domovinski rat, branitelje, poginule te političku doktrinu Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška.

“Ta je izjava majka svih programatskih izjava HDZ-a, koji želi osvojiti vlast na predsjedničkim, a potom i na parlamentarnim izborima”, tumači Beus Richembergh.

Podsjetio je i da izjava HDZ-ova zastupnika Dujomira Marasovića da bi nova vlast “prvo trebala pomesti sve s HTV-a” nije naišla na Karamarkovu osudu.

“Najnoviji slučaj ispada bliske prijateljice naše predsjedničke kandidatkinje, visoke stranačke dužnosnice, nije ništa nego nastavak šovinističke kampanje protiv medija”, uvjeren je HNS-ov zastupnik.

“Vrijeme povišenih tonova”

U Josipovićevu stožeru novinarima su podijelili i fotografije Mijolović Dukić s Kolindom Grabar Kitarović, Tomislavom Karamarkom i glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem.

Na pitanje bi li se Josipović trebao ograditi od izjava njegova suradnika koji je branitelje što prosvjeduju u Savskoj nazvao Ku Klux Klanom i radi li se tu o govoru mržnje, Beus Richembergh je odgovorio kako je kampanja “vrijeme povišenih tonova i, na žalost, uvijek je za očekivati da iz različitih tabora i različitih miljea dolaze izjave koje nisu primjerene i koje prelaze granicu ne samo dobrog ukusa, nego i govora mržnje”.

“U ovom konkretnom slučaju, ne radi se o izjavama i komentarima građana niti podržavatelja pojedinih opcija, nego o dužnosnicima političkih stranaka, konkretno HDZ-a”, kazao je Beus Richembergh, ocijenivši da stranke moraju sankcionirati govor mržnje svojih dužnosnika. “Sve drugo što bi se moglo staviti na teret jednom ili drugom političkom taboru, naravno da osuđujemo, ali ne možemo u tom smjeru djelovati kao što možemno prema vlastitim strankama”, rekao je Beus Richemberg, naglasivši da bi SDP i HNS sasvim sigurno sankcionirali vlastite dužnosnike koji bi se odlučili na govor mržnje.

Autor: Hina

Izvor: index.hr

Ostavite komentar

comments