Početna / Vijesti / Josipović: Hrvatima u BiH ne treba milostinja, nego gospodarski projekti

Josipović: Hrvatima u BiH ne treba milostinja, nego gospodarski projekti

Ivo Josipovic - predizborni skup 221109“Uz ulazak Hrvatske u EU, vanjskopolitičkim prioritetom smatram razvijanje najboljih odnosa sa susjednim državama, posebno s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom. Uvijek ću zagovarati jednakopravnost naroda i pojedinca, načelo koje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije zaživjelo. Bez jednakopravnosti svih naroda na cijelome području Bosne i Hercegovine nije zamislivo sređivanje stanja u Bosni i Hercegovini, no konkretan model u kojem će se to načelo oživotvoriti, stvar je dogovora sva tri naroda u BiH”, izjavio je predsjednički kandidat Ivo Josipović nakon susreta s Mijom Matanovićem, predsjednikom vlade Županije Posavske i Marijanom Oršolićem, ministrom financija u Konzulatu RH u Orašju, gdje je boravio u društvu s Ivom Jelušićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Zagreba.

“Nažalost, kriminalci danas bolje surađuju od država”

“Dodirna točka Hrvatske i Bosne i Hercegovine odlučna je borba protiv korupcije i kriminala jer, nažalost, kriminalci danas bolje surađuju od država”, rekao je Josipović prilikom posjeta Tuzli. Nakon razgovora s Josipom Jurasom, generalnim konzulom u Tuzli, Josipović se, u društvu s Tomom Vidovićem, predsjednikom kantonalnog odbora SDP-a i vijećnikom u federalnom parlamentu, Jozom Nišandžićem, dopredsjedavajućim Općinskoga vijeća i Ćazimom Kardaševićem, koordinatorom SDP-a za Bosnu i Hercegovinu, susreo i s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, s kojim je razgovarao o programu Nove pravednosti, suživotu i toleranciji koja osobitu potvrdu ima upravo u Tuzli.

U prostorijama Društva Hrvatski dom Josipović je program Nove pravednosti predstavio predstavnicima i članovima HKD-a Napredak, Udruge Hrvatska žena i Matice Hrvatske. Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Kapiji poklonio se mladima koji su 25. svibnja 1995. godine izgubili živote na glavnome gradskome trgu. Nakon toga je Josipović posjetio Katolički školski centar Sv. Franjo te se susreo s gvardijanom crkve sv. Petra i Pavla Zdravkom Andžićem i glavnim imamom tuzlanskim, efendijom Karićem te predstavnicima Islamske zajednice.

Kao i u kasnijoj izjavi Federalnoj televiziji Bosne i Hercegovine, osobito je istaknuo: “Nastavit ću s ustavnom obvezom pomaganja Hrvata u Bosni i Hercegovini, no modeli se bitno moraju promijeniti. Milostinja nikomu ne treba, s obje strane granice ljudi trebaju razvojne gospodarske projekte i suradnju na obostranu korist. Moraju prestati politički pritisci koji koče zajedničke projekte jer je vrijeme da se počnemo pripremati za zajednički nastup na zahtjevnom europskom tržištu. Odrednice moje vanjske politike su uključenje u zajednicu europskih država, ali i dobri odnosi s državama u regiji”.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments