Početna / Vijesti / Josipović: Karamarko nije Merkel, a ideja da se predsjednik bira u Saboru je nasilje nad demokracijom

Josipović: Karamarko nije Merkel, a ideja da se predsjednik bira u Saboru je nasilje nad demokracijom

Predsjednik Ivo Josipović odgovorio je na novinarsko pitanje o tome kako bi se kao budući predsjednik izborio, ako bi do toga došlo, da se u Saboru ne bira predsjednik. To bi bilo, kaže Josipović, nasilje nad demokracijom.

Ivo-Josipovic

“Kada bi nekoj političkoj stranci palo na pamet da to mijenja, kada bi imala takvu veličinu, kada bi recimo gospodin Karamarko bio u prilici, ja bih svakako inicirao referendum zajedno sa drugim građanima. Prikupio bih potpise i srušio bih jednu tako nakaradnu ideju”, kaže Josipović.

Josipović je dodao kako neki uspoređuju kancelarski sustav u Njemačkoj s mogućim kancelarskim sustavom u Hrvatskoj, no naša demokracija, kaže Josipović, nije slična njemačkoj.

Josipović: Smanjivanje ovlasti bilo bi besmisleno

“Vidite kako se ponaša gospodin Karamarko i kako prakticira demokraciju, jasno je da, niti je, nažalost, naša demokracija njemačka demokracija, a još manje gospodin Karamarko Merkel”, dodaje Josipović.

Kada bi došlo do smanjivanja predsjedničkih ovlasti, Josipović kaže da bi to značilo uklanjanje uloge predsjednika.

“Pa ja ne znam što bih još smanjio. To bi zaista značilo onda potpuno ukloniti ulogu predsjednika i to bi značilo onda ga i birati u Saboru. To bi bilo potpuno besmisleno”, rekao je Josipović.

Autor: Media Servis

Izvor: index.hr

Ostavite komentar

comments