Početna / Vijesti / Josipović o puštanju Šešelja: To je pogrešna odluka i poraz međunarodnog prava

Josipović o puštanju Šešelja: To je pogrešna odluka i poraz međunarodnog prava

“Činjenica je da osobe koje mi ovdje možda smatramo i najodgovornijima za rat prolaze bez kazne”.

Foto: Ured Predsjednika

Foto: Ured Predsjednika

U Hrvatskoj sasvim sigurno ima gladnih, rekao je predsjednik Ivo Josipović gostujući sinoć u HTV-ovoj emisiji Javna stvar.

– Gotovo svaki dan dobijem neki mail s ključnom porukom “Gladan sam” – rekao je Josipović. Socijalnu pravednost možemo ostvariti samo odgovarajućim razvojem ili fokusiranjem socijalne politike na one kojima je najteže – rekao je. Kao krivca za krizu označio je vlade, ne samo ovu već i one prethodne. Istaknuo je da je u dobrim odnosima s ovom Vladom Zoran Milanović, kao i s prošlom Jadranke Kosor. Josipović je rekao da je Vlada neke svoje zadaće ispunila, a neke nije, te da će se na kraju mandata povući crta.

Josipović je komentirao loše prognoze Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu

– Očito nismo u dobrom gospodarskom trenutku, vidimo da se posebno ističe taj naš deficit, koji je ozbiljan, ali, istina, u okviru standarda Europske unije – rekao je Josipović, napominjući kako nas to ne smije tješiti. Istaknuo je da je ključni problem nedostatak stranih investicija.

– Moramo stvar prelomiti i možemo je prelomiti samo ozbiljnim reformama – rekao je Josipović. Također je naglasio da je mreža lokalne samouprave neefikasna te da treba povećati decentralizaciju.

Demokracija košta

Govoreći o izgradnji LNG terminala, Josipović je rekao da to nije posao od pola godine.

– Ključno pitanje kod LNG terminala nije samo izgradnja postrojenja već i pribaviti ukapljeni plin koji se provodi kroz taj terminal – rekao je Josipović, dodajući da okolnosti u Ukrajini otvaraju i priliku za Hrvatsku.

Hrvatska ima priliku postati energetska vrata Europe. Ovo je velika prilika za Hrvatsku – rekao je Josipović.

Činjenica da je Šešelj nakon toliko godina pušten, a da nije došlo do presude poražavajuća je za Haaški sud i Međunarodno pravo.

Josipović je rekao da građani traže više demokracije, što se vidi i u prikupljanju potpisa za referendum o preferencijalnom glasovanju. Josipović je rekao da on nudi i više od preferencijalnog glasovanja te uvođenje nekih novih demokratskih institucija, poput mogućnosti da se neke točke nakon prikupljenih 10.000 potpisa stavljaju na dnevni red Sabora.

– Meni je važno da bude preferencijalno glasovanje jer je očito da građani to žele – rekao je Josipović, naglasio je da je za te reforme potrebno mijenjati Ustav.

– Reforme koje nudim zaista su opsežne i velike – rekao je Josipović, a govoreći o brojnosti referenduma i pripadajućim troškovima, rekao je da “demokracija košta”.

– Ako želimo demokraciju, onda je trebamo platiti – rekao je Josipović, dopuštajući mogućnost da se više referenduma provede odjednom kako bi se smanjili troškovi.

Na pitanje o tome kada će se održati predsjednički izbori, rekao je da treba pitati Vladu.

Odluku Haaškog suda o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu nazvao je potpuno pogrešnom.

Ne izjednačavati Stožer i branitelje

Činjenica da je Šešelj nakon toliko godina pušten, a da nije došlo do presude poražavajuća je za Haaški sud i Međunarodno pravo. Slično je bilo i s Miloševićem. Činjenica je da osobe koje mi ovdje možda smatramo i najodgovornijima za rat prolaze bez kazne. To je poraz međunarodnog prava – rekao je Josipović, dodajući da je Šešelj zbog svog političkog angažmana nakon puštanja treba biti vraćen u pritvor te da nije isključeno da će se to dogoditi.

Govoreći o prosvjedu branitelja, naglasio je važnost dijaloga, a o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru rekao je da nije legitimno izjednačiti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i branitelje te da se susreo s braniteljima Vukovara koji misle sasvim drugačije od Stožera.

– Izjednačavati ono što čini Stožer s braniteljima jednostavno je pogrešno – rekao je Josipović.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments