Početna / Vijesti / Josipović prisegnuo: Ujedinit ćemo se u borbi protiv korupcije i kriminala; Sanader dva reda iza Kosorice i u blizini Bajića

Josipović prisegnuo: Ujedinit ćemo se u borbi protiv korupcije i kriminala; Sanader dva reda iza Kosorice i u blizini Bajića

Josipovic prisegnuoNa inauguraciji se, nakon najava hoće-neće, pojavio i bivši premijer . Njega je protokol smjestio dva reda iza Jadranke Koini glavnog državnbog odvjetnika Mladena Bajića, dok je odega Zoran Milanović. Sanaderu društvo prari, te Josip Manolić i Franjo Grgurić. Sanader se pojavio 35 minuta prije početka inauguracije.

Inauguraciji nazoči nekoliko tisuća građana te 1100 uzvanika. Stiglo je deset šefova stranih država, te 70 stranih izaslanstava. Viđeni i protukandidati na izborima. stigao kao zagrebački gradonačelnik. Tu su i Urša Raulkar, Paolo Sfeci, Damir Urban… Najbrojniji su saborski zastupnci, koji su se u pauzi zasjedanja spustili na Markov trg.

Inače, prema državnom protokolu u prvom redu osim najuže obitelji budućeg predsjednika sjede još i predsjednik i supruga, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bni gosti, šefovi stranih država.

Govor Josipovića nakon prisege

– Kao predsjednik Hrvatske spreman sam biti na čelu promjena koje očekuju našu domovinu. Znam da ne mogu sam, trebam Vladu, Sabor, političke stranke, ali prije svega vas, dragi građani ove lijepe zemlje. Zajedno ćemo ispisati novu stranicu naše povijesti. Bit ćemo snaga koja mijenja izgled ove zemlje, ruši temelje nepravdi i stvara novu Hrvatsku. Bit će to poželjan dom svih poštenih ljudi. Služit ću vam, služit ću našoj zemlji – istaknuo je novoizabrani osipIvo Josipović u svojem govoru na svečanoj inauguraciji održanoj u četvrtak na zagrebačkom Markovu trgu.

-U izbore za predsjednika Republike krenuo sam s vizijom europske, prosperitetne Hrvatske. Ključni izvor moje motivacije bila je pravda. Ostvarili smo državu, ali su pravda i pravednost vrijednosti koje tek trebamo pronaći u njihovoj punini – ustvrdio je Josipović koji je predstavio svoj projekt Hrvatske u 21. stoljeću.

-U 21. stoljeću ujedinit ćemo se u borbi protiv korupcije i kriminala, tog karcinoma zdravog, pravednog i naprednog društva. Nije nam svejedno i nećemo više nijemo i nemoćno stajati dok prljavi novac kupuje hrvatsku imovinu i osvaja gospodarske resurse, omogućava lažne diplome, privilegije i nezasluženo bogatstvo. Kao predsjednik Republike obećajem da nikada neću odustati u borbi za pravedno društvo – poručio je Josipović istaknuvši da će moto njegova predsjedničkog mandata biti “Vaša dobrobit – moja je dužnost i cilj moga djelovanja”.

Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.

To su riječi kojima je u četvrtak na Markovu trgu prisegnuo novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Prisegu je položio pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec i 12 sudaca koji su bili odjeveni u svečane toge.

Na pozornici je Josipovića pratita supruga Tatjana i kći Lana.

Autor scenografije Ivica Propadalo novinarima je objasnio kako ga je kod izrade scene vodila ideja da je Josipović drukčiji predsjednik.

– Imao sam otvorene ruke da napravim neki novi val na kojem je simbol Hrvatske, kockica. Dakle, novi vjetar, nešto novo u hrvatskoj državi – objasnio je Propadalo i kao posebnost naglasio natpis na stolu na kojem će Josipović potpisati prisegu.

Pozornica je ukrašena s 400 bijelih amarilisa koji se neće nalaziti u vazama već, kako je pojasnio Saša Šekoranja, na stalcima i izgledat će kao da rastu iz scene, poput cvjetnog polja. Kad je svečana proba završila i kad su se zbor i suci Ustavnog suda i razišli na Markov trg je došao i sam Ivo Josipović.

Na primjedbe novinara kako monumentalna pozornica odudara od ambijenta Markova trga, Josipović je odgovorio kako se njemu sviđa.

– Mogli bi reći da je postmodernistička, nešto poput Ede Murtića i mislim da se dobro uklapa u prostor – kazao je Josipović. Meštar ceremonije biti će Tarik Filipović, a troškovi inauguracije, navodno, neće preći 500 tisuća kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija.hr

Ostavite komentar

comments