Početna / Vijesti / Josipović se ograđuje od Jovićeva stava o referendumu o nezavisnosti Hrvatske

Josipović se ograđuje od Jovićeva stava o referendumu o nezavisnosti Hrvatske

Savjetnik predsjednika Republike svoje je osobne stavove o hrvatskom referendumu o nezavisnosti u svibnju 1991. objavio u časopisu Politička misao.

Dejan Jović

Predsjednik Ivo Josipović bio je jučer prisiljen distancirati se od najnovije teze svoga glavnog analitičara Dejana Jovića koji je u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op.a.) okolnostima”.

Škotska nije za usporedbu

– Predsjednik se ne slaže s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku. Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum je bio održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj – odgovorio je Ured predsjednika na naš upit.

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti koji su se 1991. i 1992. dogodili na području bivše SFRJ.

“Naši referendumi o nezavisnosti bili su – osim crnogorskog iz 2006. – vrlo neliberalni. Možda su bili ‘demokratični’ ako se pod ‘demokracijom’ podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No, liberalni sasvim sigurno nisu bili jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli”, piše Dejan Jović u časopisu Politička misao, gdje naglašava da njegovi stavovi ne izražavaju stav nijedne institucije. Uspjeh hrvatskog i drugih referenduma o separaciji od SFRJ bio je, prema Joviću, “u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode, a ne slobodno izražene volje, izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka”.

“Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših ‘referenduma o nezavisnosti’. Oni su održani kao jedna vrsta uvertire u rat, ili prve epizode rata, a ne s ciljem stvaranja mira”, dodaje Jović.

– Sramota je za Hrvatsku da je on savjetnik predsjednika. Ako ga predsjednik Josipović ne smijeni, onda to znači da se s njime slaže – komentirao je jučer HDZ-ovac Gordan Jandroković.

I glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan kaže da se ne slaže s Jovićevom tezom.

– Ja mislim potpuno obrnuto, da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti bio najdemokratskiji izraz volje građana. Sve ostalo su mišljenja pojedinca – kaže Dragovan.

Vatrena atmosfera

– Profesor Jović je u pravu, u kontekstu u kojem daje ocjenu da u usporedbi s referendumima i Quebecu i Škotskoj, hrvatski referendum nije bio “free and fair” – kaže SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan, no odmah potom dodaje:

– On, međutim, zaobilazi okolnosti u kojima su se ti referendumi događali. Za razliku od Kanade i Velike Britanije, koje su stabilne državne zajednice i višestoljetne demokracije, Jugoslavija nije bila ni jedno ni drugo. Hrvatska se tada nalazila u počecima svoje demokracije i s tog aspekta treba gledati i vatrenu atmosferu i isključivost koja je tada vladala. Rezultati referenduma u Hrvatskoj nisu mogli biti drukčiji jer smo svi bili svjesni velikosrpske agresije koja je već počela i koja je nakon referenduma dalje eskalirala – zaključuje Račan.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments