Početna / Vijesti / Josipović u UN-u: Svijet bi trebao brzo i jedinstveno reagirati

Josipović u UN-u: Svijet bi trebao brzo i jedinstveno reagirati

Suočen s raznim izazovima, od ratova i pandemija, do prirodnih katastrofa i siromaštva, svijet bi trebao brzo i jedinstveno reagirati, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak na 69. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ivo Josipović

Hrvatska je duboko zabrinuta zbog stanja u Ukrajini i zalaže se za mirno rješenje toga sukoba, a dijeli i zabrinutost zbog širenja terorizma i nasilja u svijetu, ponajviše na Bliskome istoku i u Africi. Razmjere toga razaranja, gubitka života i neopisivih strahota koje najviše čini islamska država u Siriji i Iraku zasjeniti može jedino sve jača prijetnja da oni neće uskoro stati niti da će ih ijedna granica zaustaviti, rekao je Josipović i pozvao na brzu i sveobuhvatnu reakciju.

U vezi sa stanjem u Ukrajini, “Hrvatska snažno podupire načela međunarodnoga prava vezano uz suverenitet i teritorijalni integritet” te zemlje. Neki se sukobi mogu i predvidjeti i izbjeći adekvatnom akcijom međunarodne zajednice, rekao je Josipović.

Hrvatska smatra da je “imperativ” postići i stabilan i održiv mirovni sporazum Izraelaca i Palestinaca na Bliskome istoku. Svijet se u zadnje vrijeme suočio s brojnim prirodnim katastrofama koje zahtijevaju brzu i spremnu nacionalnu i internacionalnu reakciju, dodao je. “Najvažnije je ublažiti štetu, pobrinuti se za stradale i dostaviti humanitarnu pomoć”.

Sličan efekt imaju i epidemije, kaže hrvatski predsjednik. Nedavni je primjer epidemija ebole u nekoliko zapadnoafričkih država. “Potrebno je reagirati solidarno i s razumijevanjem”.

U govoru na Općoj skupštini UN-a Josipović je rekao kako “specijalnu ulogu u održavanju mira imaju žene” te naglasio važnost žena u “uspješnom rješavanju sukoba i održivom razvoju poratnih društava”. 

Hrvatski je predsjednik još rekao kako podupire incijativu glavnoga tajnika o globalnome obrazovanju. Osobno vjerujem da je (obrazovanje) jedan od najboljih lijekova za poboljšanje društva, ekonomski napredak i na kraju postizanje političke stabilnosti, rekao je.

Svjetski politički čelnici okupili su se u New Yorku kako bi tijekom pet dana razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta, od nasilja koje džihadisti Islamske države (IS) siju Irakom i Sirijom, preko eksponencijalnog širenja smrtonosnog virusa ebole u Africi do pat-pozicije u kojoj su se našli pregovori s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Hrvatski predsjednik trebao bi održati i bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Izvor: hrt.hr

Ostavite komentar

comments