Početna / Vijesti / Josipović: ”Ustavne promjene, regionalizacija i decentralizacija su ključne stvari”

Josipović: ”Ustavne promjene, regionalizacija i decentralizacija su ključne stvari”

Razriješio sam Jovića jer je njegova izjava protivna temeljnom konceptu kojeg zastupam – rekao je predsjednik Ivo Josipović

Ivo Josipović ui Javna stvar

Piše: Ana Erdelja

– Riječ je o potpuno pogrešnoj usporedbi, ne možete uspoređivati današnju Škotsku s Hrvatskom onda, pa nama su tenkovi bili pod prozorima – rekao je predsjednik Ivo Josipović u HRT-ovoj emisiji Javna stvar komentirajući razrješenje svog glavnog analitičara Dejana Jovića koji je ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio ‘vrlo neliberalan’.

– Moram reći da se s tezom koju je Jović istaknuo duboko ne slažem. Današnja politika ni na koji način ne želi dovoditi temelje hrvatske državnosti u pitanje – rekao je Josipović i dodao kako je inače Jović svoj posao radio korektno. – Ja sam različitosti ranije uvažavao, jer nisu utjecale na bit naše suradnje, a sada sam ga razriješio jer je njegova izjava protivna temeljnom konceptu kojeg zastupam, Ured predsjednika nije akademija – rekao je Josipović i istaknuo kako nije dobra situacija u kojoj savjetnik nameće teme o kojoj raspravlja javnost.

Iako je riječ o pogrešci, kaže Josipović, apsolutno negira sve optužbe koje su uslijedile na Jovićev račun. – Danas smo čuli da je državni neprijatelj, to je strašno – rekao je predsjednik Josipović.

‘HDZ će imati velikih problema s lustracijom’

Na pitanje šteti li Uredu onda i rad Saše Perkovića Josipović je rekao kako je to bitna razlika. – Ja sam već više puta istaknuo da djeca ne smiju nositi teret svojih očeva. Gospodin Perković ne sudjeluje u raspravama o slučaju njegovog oca – rekao je Josipović.

Komentirajući HDZ-ovu inicijativu za lustraciju Josipović je rekao kako smatra da će HDZ s tim imati velikih problema.

Na pitanje što misli o smjeru kojem ide Kukuriku koalicija Josipović je rekao kako je njemu bliska politika lijevog centra, ali da u sferi gospodarstva nisu ostvareni rezultati koji su se priželjkivali. – Tu treba očekivati da se do kraja mandata povuku jači potezi. Jesu li pogriješili, o tome će odlučiti građani – dodao je.

Na pitanje gdje su principi s obzirom da ga podržavaju i u HNS-u i u reformistima Josipović tvrdi kako je to dobro jer je njegova politika politika okupljanja. – Svaku vladu koja bude izabrana ću podržati i bit ću joj partner – rekao je Josipović.

Josipović: Decentralizacija kroz regije je ključ hrvatskog uspjeha u budućnosti

Josipović je govorio i o tome što je SDP u Saboru započeo proceduru za izmjenu izbornih pravila koja obuhvaćaju i ona za predsjedničke izbore. – Trebalo je to učiniti puno prije, ali u suštini se ne mijenjaju pravila koja bi mogla utjecati na rezultat . Bilo bi bolje da se to ne čini sada – istaknuo je.

Josipović je u Javnoj stvari govorio i o ustavnim promjenama. Rekao je kako se u njegovom programu predviđaju velike promjene i potvrdio je da one podrazumijevaju i smanjenje broja saborskih zastupnika. – Imamo tri modela i oni se još bruse, a u dva se broj smanjuje na 113, bez zastupnika manjina i dijaspora – rekao je Josipović i dodao da predlaže i uvođenje pet do osam regija koje bi imale veću autonomiju, uz suglasnost Hrvatskog sabora.

– Mislim da je neizmjerno važno za budućnost da se Hrvatska decentralizira kroz regije, to smatram ključem hrvatskog uspjeha u budućnosti – rekao je Josipović i istaknuo da je njegova ustavna ovlast predlaganje ustavnih promjena. Na pitanje ima li za svoje prijedloge podršku premijera i ministara Josipović je rekao kako još nije tražio ničiju potporu te da će zatražiti kada prijedlozi ustavnih promjena budu gotovi.

Izvor: Vecernji.hr 

 

Ostavite komentar

comments