Početna / Vijesti / Josipović zaigrao na sve ili ništa i okrenuo leđa SDP-u

Josipović zaigrao na sve ili ništa i okrenuo leđa SDP-u

Puna dva i pol desetljeća HDZ i SDP nisu proveli reforme. Kada to nisu učinile dosadašnje vlade, učinit ću to ja novim ustavom – tvrdi to u pismu koje je, tjedan dana prije velikog izbornog finala, građanima uputio Ivo Josipović.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

U njemu se primjećuje jasna Josipovićeva ograda i od HDZ-a, za koji tvrdi da je “izvor problema, a ne rješenje“, ali i od SDP-a, koji ga podržava u njegovoj predsjedničkoj utrci. Josipović je locirao pet ključnih problema u zemlji i tvrdi da za svaki od njih ima rješenje. Jednom riječju, u drugom krugu predsjedničkih izbora očito je zaigrao na sve ili ništa.

1. BAHATOST ELITAMA

Josipović izrijekom tvrdi da je hrvatski izborni sustav nepošten i nedemokratski, jer podržava “izbor mačaka iz političkih vreća“. Tvrdi i da u strankama nema nikakve demokracije. I da će novi ustav to promijeniti, jer će se zastupnici birati “imenom i prezimenom”, i odgovarati građanima, a ne stranačkim šefovima. Velika je to kritika i Tomislavu Karamarku i Zoranu Milanoviću. Obojica vole poslušnike, a kažnjavaju kritičare. Na visoka mjesta na stranačkim listama stavljaju lojalne, a degradiraju one koji im nisu po volji. Zato su i najavu ustavnih promjena dočekali na nož. Ipak, i u takvoj deficitarnoj demokraciji Josipović je 2009. većinom glasova SDP-ovih članova izabran za predsjedničkog kandidata socijaldemokrata.

2. CENTRALIZACIJA

Hrvatska je podijeljena u gotovo 600 teritorijalnih jedinica i ima najviše plaćenih političara na tisuću stanovnika u Europi. Umjesto toga, treba stvoriti snažne regije. Uz, dakako, uvjet da se Zadrani slože da Splićani gospodare njihovim novcem. I da Međimurci pristanu da im potvrde izdaju Varaždinci.

3. ZAKRČENOST SUSTAVA

Josipović navodi da Vlada, sudovi i državna odvjetništva nemaju jasne uloge, te da ih treba preciznije odrediti novi ustav kako bi institucije države služile građanima, a ne samima sebi. Pitanje je samo hoće li ljudima u DORH-u smetati ako im se, recimo, smanje ovlasti.

4. NEPRAVDA I KRIMINAL

Josipović obećava da će smanjiti broj političara i povećati njihovu odgovornost te izgraditi jaču socijalnu država koja se može boriti protiv siromaštva. Zauzdavanje političara pozdravit će svatko. Vesna Pusić, koja je Josipovićevu predsjedničku kampanju donirala s 30 tisuća kuna, polovinom prosinca “dignula” je Vladin avion da dođe po nju i njezine suradnike u Ankaru, umjesto da se u Zagreb vrati redovnim letom. I pritom državnu blagajnu olakšala za najmanje 120 tisuća kuna. To možda lijepo zvuči, ali za iskorjenjivanje siromaštva ipak treba puno više od obračuna s rastrošnosti na službenim putovanjima. Prije svega mjere ekonomskog oporavka, koje osmišljava, predlaže i provodi Vlada RH, ne predsjednik Republike.

5. STOP ŽIVOTU NA KREDIT

Hrvatska ne stvara novu vrijednost, nego troši resurse budućih generacija. Josipović se obavezuje da će Ustavom ograničiti visinu fiskalnog deficita. Tvrdi da je to jedini način da se pobijede političke elite “koje stalno podilaze javnosti i dugom plaćaju političke glasove“. Od početka krize proračuni na svim razinama države rastu, dok nacionalni proizvod pada. Bez obzira, napominje Josipović, koja stranka bila na vlasti. To je dokaz da ne trebamo mijenjati samo političare i stranke, nego da moramo mijenjati sustav, zaključuje Josipović.

Autor: Marina Karlović Sabolić

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments