Početna / Vijesti / Josipovića uz građane podržava čak 19 političkih stranaka

Josipovića uz građane podržava čak 19 političkih stranaka

Predsjednički kandidat Ivo Josipović potpisao je u ponedjeljak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu očitovanje o prihvaćanju kandidature za predsjednika Republike Hrvatske.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

To je očitovanje sastavni dio obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a daje se na obveznom obrascu OP3.

Za razliku od ostalih obvezatnih obrazaca koji se mogu potpisati pred javnim bilježnikom, očitovanje o prihvaćanju kandidature za predsjednika države potpisuje se pred sudom.

U očitovanju stoji kako Ivo Josipović prihvaća kandidaturu na prijedlog stranaka koje su ga podržale i sve se nabrajaju.

Josipović je novinarima izjavio kako misli da je 18 stranaka, te da je već prikupio 10 tisuća potrebnih potpisa za svoju kandidaturu. Mi smo s papira na kojem su navedene stranke koje ga podržavaju, a koji je priložio sudu, izbrojili smo čak 19 stranaka, među kojima je čak devet umirovljeničkih. Radi se ovim strankama: SDP, HNS, IDS, ORAH, Laburisti, Čačićevi Reformisti, PGS, Međimurski demokratski savez, Jadranska socijaldemokratska stranka Hrvatske, Hrvatska demokratska seljačka stranka. Zatim slijedi čitav niz umirovljeničkih stranaka: HSU, Stranka umirovljenika, Hrvatska stranka umirovljenika, Umirovljenička demokratska unija, Stranka umirovljenika Hrvatske – Blok umirovljenici zajedno, Savez hrvatskih umirovljenika i seniora, Istarska stranka umirovljenika, Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika, Akcija hrvatskih umirovljenika.

Komentirajući izjavu protukandidatkinje iz HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović, koja je rekla da Hrvatskoj Ustavne promjene nisu potrebne jer nismo u ustavnoj već u gospodarskoj krizi, te kako je mogao, da je htio, do sada nešto i napraviti – Josipović je odgovorio da drugi dio kritike ne želi komentirati.

‘Taj dio neću komentirati, samo ću reći za Ustav. Kao što i primjeri nekih drugih zemalja pokazuju same gospodarske mjere bez da promijenite društveni okvir, ne daju rezultata. Prema tome, nas čekaju opsežne društvene reforme, naravno gospodarske, ali gospodarske, da bi uspjele, moraju biti praćene novim institucionalnim okvirom, jer bez toga će biti sve uzalud’, odgovorio je Josipović na pitanje novinara.

Izvor: tportal.hr

Ostavite komentar

comments