Početna / Vijesti / Josipovićev pad u anketama izbore je učinio neizvjesnima i zanimljivim!

Josipovićev pad u anketama izbore je učinio neizvjesnima i zanimljivim!

Josipoviću popularnost lagano opada i to u većem postotku nego Kolindi Grabar-Kitarović. Istovremeno raste popularnost Milana Kujundžića.

Josipović-Kitarović-Kujundžić

Sad je već sasvim očito da će ovi predsjednički izbori do zadnjeg trenutka drugog kruga biti neizvjesni. Iako se u početku činilo da će Ivo Josipović glatko doći do pobjede, možda i u prvom krugu zbog dvoje jakih kandidata na desnici koji bi mogli podijeliti desno biračko tijelo, najnovija istraživanja biračkog raspoloženja upućuju na drukčiji zaključak. Josipoviću popularnost lagano opada i to u većem postotku nego Kolindi Grabar-Kitarović. Istovremeno raste popularnost Milana Kujundžića.

Do izbora su preostala još dva mjeseca i bilo bi prerano tvrditi da ćemo imati troje izjednačenih kandidata. Ivo Josipović ipak je u velikoj prednosti, ali njegova pobjeda, posebno u prvom krugu više nije nešto o čemu se može sigurno govoriti. Ostali predsjednički kandidati, osim troje spomenutih, bilježe simboličnu prisutnost u anketama.

Tjedan zatišja u predsjedničkoj kampanji iskoristio je Milan Kujundžić da bi proširio svoju stranačkiu infrastrukturu, koja će mu u iduća dva mjeseca biti neophodna. U usporedbi sa svojim protukandidatima, on je baš na tom polju najranjiviji. Kolinda Grabar-Kitarović ima najbolju stranačku logistiku. Skoro vojnički ustroj HDZ-a njoj kao brigu ostavlja samo bavljenje programom i nastupe u javnosti. Kandidatkinja HDZ-a tu ima velikih briga i problema na kojima mora raditi. Možda je baš zato smanjivanje intenziteta nastupa u javnosti kako bi sa svojim timom otklonila greške u hodu najbolje što je napravila u proteklom tjednu.

Kad je Ruža Tomašić podnijela ostavku na sve svoje stranačke funkcije, mnogi su bili spremni tvrditi kako je time najviše profitirao Milan Kujndžić. Mislili su da će on tako dobiti na svoju stranu glasače i simpatizere HSP AS, bivše stranke Ruže Tomašić. Pojavljivanjem u javnosti zajedno s Kolindom, bivša čelnica HSP AS stala je na kraj takvim nagađanjima i jasno dala do znanju da ona i dalje daje potporu kandidatkinji HDZ-a. To je možda najsvjetliji trenutak Kolindine kampanje dosad. On je time značajniji jer je došao nakon teških dana koje je ova političarka proživjela objašnjavajući svoj status u NATO savezu.

Milanu Kujundžiću nije značajnije naštetila priča o njegovom kolegi liječniku koji je na bolničkom odjelu na kojem njih dvojica rade 15 mjeseci držao svog bolesnog oca. Kujundžić je kao šef te bolničke jedinice dao objašnjenje koje je svakako razumnije i prihvatljivije od priče kojom ga se nastojalo kompromitirati.

Već sam spomenuo da će šefu Hrvatske zore slaba stranačka infrastruktura biti problem. Kujundžić nastoji to nadoknaditi svojim populističkim šarmom u nastupima. Radoholičar po prirodi, pokazuje silnu energiju, a i nastupi su mu puno odmjereniji nego prethodnih mjeseci. U svojim zadnjim izjavama, Kujundžić svoje političke poruke nesumnjivo adresira socijalno najugroženijim stanovnicima ove države. Takva kampanja ima smisla. On jedini iza sebe nema balast predstavljanja političke snage čija je Vlada suodgovorna za socijalnu i gospodarsku katastrofu države.

Popularnost Ive Josipovića u anketama doživjela je korekciju u padu prema vjerojatno realnom stanju. Što se izbori više bliže kraju, to i birači više razmišljaju o konkretnim potezima, odnosno učincima predsjedničkih kandidata. Josipović će sve manje biti omiljeni predsjednik koji je vrhunski intelektualac, govori sve jezike, nije sklon radikalnim političkim izjavama i zna komunicirati s građanima na način koji će većini biti vrlo prihvatljiv. Umjesto toga, o njemu će građani sve više promišljati kao o predsjedniku koji jest ili nije vukao određene poteze. Na izborima će birači odlučiti je li pravi Ivo Josipović onaj koji je propuštao malo oštrije nagaziti Zorana Milanovića, ili barem javnosti izravnije objasniti zašto to nije mogao napraviti, ili je pravi Ivo Josipović ovaj koji kaže da treba uvažiti volju naroda koji je protiv monetizacije autocesta.

Vagat će građani i to je li pravi Ivo Josipović onaj koji se nije baš najbolje snalazio prošle godine u Vukovaru ili ovaj koji je prije nekoliko dana prilikom dolaska u Vukovar najprije zapalio svijeću na mjestu pogibije Blage Zadre. Osobno me najviše zanima je li pravi Ivo Josipović onaj koji se čudno često sastajao sa srbijanskim političkim čelnicima ili je to državnik koji je izvrsno reagirao na odluku Haškog suda o puštanju Šešelja na privremenu slobodu. Dok je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić pokušavala pokazati razumijevanje za Šešeljevo zdravstveno stanje, Josipović je ovakvu odluku suda u Haagu opisao kao moralno upitnu i sramotnu. Učinio je to tako da je bilo dovoljno oštro, ali bez iti jedne preteške riječi ili nečega što bi moglo biti uzrok političkim napetostima. Josipović je ovom izjavom pokazao zašto usprkos grijehu nečinjenja tijekom aktualnog mandata uživa veliku podršku građana.

Baš ovaj primjer pokazuje koliko Josipoviću povezivanje s političarima aktualne koalicijske Vlade može biti prepreka na putu do novog predsjedničkog mandata.

Autor: Ante Gugo

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments