Početna / Vijesti / JOSIPOVIĆEV SKRIVENI ADUT U PREDSJEDNIČKOJ UTRCI: Jadranka Kosor protiv Kolinde

JOSIPOVIĆEV SKRIVENI ADUT U PREDSJEDNIČKOJ UTRCI: Jadranka Kosor protiv Kolinde

kosor

Gledajte, ona će sasvim sigurno na ovim izborima pomoći predsjedniku Josipoviću. Na koji način, to još treba vidjeti, ali mislim da je izvjesno kako će glasačima poručiti da glas daju SDP-ovu kandidatu – piše Globus.

“Ona” je, naravno, bivša premijerka i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor. Njezino se ime posljednjih dana sve češće spominje u spekulacijama o predsjedničkim izborima. Prema nekima teorijama, Jadranka Kosor već je sklopila savezništvo s desnim Savezom za Hrvatsku, spakirala kofere, krenula put Slavonije pa već u društvu Milana Kujundžića i HDSSB-ovih članova piše politički program i bira fotografije za predizborne plakate.

Priča naravno nije realna, premda ne i sasvim nezamisliva s obzirom na to da je HDSSB, među ostalim i u nekim intervjuima koje su njegovi vodeći ljudi davali Globusu, bivšoj premijerki i bivšoj prvoj ženi HDZ-a već otvoreno uputio poziv da im se pridruži s napomenom da su joj njihova vrata uvijek otvorena.

Razgovori s HDSSB-om ipak, usprkos sve češćim glasinama, nismo uspjeli pronaći sugovornika koji bi takve političke suradnje potvrdio. Čak ni u Savezu.

“Ne, dosad nismo razgovarali o toj mogućnosti iako je gospođa Kosor, barem što se tiče HDSSB-a, uvijek dobrodošla da nam se pridruži. Uostalom, mislimo da je to trebala napraviti još pri izboru za parlament EU jer bi sa Savezom za Hrvatsku ostvarila bolje rezultate nego što je to napravila s Nikicom Gabrićem. Mi smo zamalo dobili čovjeka za Bruxelles, a s njom bismo vjerojatno i uspjeli”, rekao je Globusu jedan član HDSSB-a, ali i još jednom napomenuo da Savez za Hrvatsku Jadranki Kosor zasad nije uputio pozivnicu da im bude predsjednička kandidatkinja.

I jedan sugovornik iz Zagreba blizak SDP-u potvrđuje da je Kosoričina suradnja sa Savezom za Hrvatsku neizgledna.

Ali, nije neizgledno, kaže taj političar, da Jadranka Kosor pomogne u kampanji Ive Josipovića, a da joj se on, zauzvrat, oduži, recimo mjestom u diplomaciji za koje se, prema nekim informacijama, Jadranka Kosor već počela pripremati.

“Njezini odnosi s Josipovićem puno su bolji nego što su bili ranije. Često se sastaju, puno razgovaraju, a Kosor u posljednje vrijeme intenzivno uči engleski jezik. Njezin engleski nije loš unatoč nekim epizodama iz premijerskog mandata kojima su se mnogi smijali, ali odlučila je na tome malo raditi”, kaže jedan još obavješteniji sugovornik.

Predsjedniku Josipoviću, potvrđuju to neki Globusovi izvori, odgovaralo bi kad bi se Jadranka Kosor barem na neki način uključila u predsjedničku kampanju.

“Njemu bi čak u jednu ruku odgovaralo kad bi se Kosor kandidirala za predsjednicu jer bi sasvim sigurno Kolindi Grabar-Kitarović odnijela dio glasova i oslabila njezine izglede za pobjedu”, kaže jedan sugovornik blizak SDP-u.

Međutim, predsjednik Josipović u isto vrijeme svjestan je da bi njezina kandidatura i njemu mogla napraviti političku štetu.

“Ona odnosi dio HDZ-ovih glasova, to je sasvim sigurno, no predsjednik je zabrinut jer bi kandidatura Jadranke Kosor odnijela i jedan dio njegovih glasača, a mislim da s time nije spreman riskirati”, objašnjava Globusov izvor.

Josipovićeva zabrinutost nije bez razloga, piše Globus u novom broju.

Izvor: jutarnji.hr, 23.07.2014.

Ostavite komentar

comments