Početna / Vijesti / JOSIPOVIĆEV STOŽER Tamara Obradović-Mazal: Ankete su nas uspavale

JOSIPOVIĆEV STOŽER Tamara Obradović-Mazal: Ankete su nas uspavale

Šefica Josipovićeva izbornog stožera Tamara Obradović-Mazal odmah na početku spremno čestita novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na izbornoj pobjedi.

Tamara Obradović Mazal
– Nadam se da će, zbog dobrobiti naše domovine i hrvatskih građana, biti uspješna u predsjedničkom mandatu. Želim i zahvaliti svim biračima i svim predsjedničkim kandidatima. Držim da novoizabrana predsjednica ne bi smjela ispustiti iz vida činjenicu da je gotovo 50 posto hrvatskih birača dalo potporu Ivi Josipoviću i njegovu programu, te da u svjetlu te činjenice ima i određenu odgovornost da neke od stvari i reformi o kojima je govorio uključi u svoj budući mandat.

Ivo Josipović bio je od početka glavni favorit na izborima. Što je presudilo da se raspoloženje građana u nekoliko posljednjih tjedana okrene u korist Kolinde Grabar-Kitarović?

– Predsjednički su izbori pokazali podijeljenost našeg društva i predsjednicu čeka zahtjevan zadatak obnavljanja društvene ravnoteže. Birači su iskazali želju za promjenom i kao građanka Hrvatske nadam se da će ta želja naići na odgovarajući odgovor.

Je li HDZ-ova kampanja bila bolja od Josipovićeve?

– Naše su se kampanje bitno razlikovale po tome što se Ivo Josipović programski kretao unutar ustavnih ovlasti predsjednika RH i na promjenama Ustava temeljio je nužne reforme. Dakle, mi smo nastojali što jasnije predstaviti njegov program i istaknuti koje su ustavne mogućnosti predsjednika. Zbog različitih razloga, a najviše zbog krize koja je kod građana izazvala veliko razočaranje u politiku, nismo uspjeli do kraja našim građanima prenijeti tu poruku.

No, s druge strane, Ivo Josipović izgubio je izbore za tridesetak tisuća glasova, što znači da je njegov program i rezultat njegova ranijeg političkog djelovanja podržalo gotovo pola birača koji su izišli na izbore. U ovoj su kampanji odlučivale nijanse.

A jeste li vi u Josipovićevu stožeru negdje pogriješili? Je li to bio trenutak kad ste ušli u izbore sigurni u pobjedu ili su posrijedi neki drugi propusti?

– Kao voditeljica izbornog stožera, odgovorna sam za kampanju od početka do kraja – to je odgovornost koja dolazi s funkcijom i na nju mora biti spreman svatko tko je se prihvaća. To je profesionalno i etički. Kampanjom nismo uspjeli približiti biračima ni Josipovićev program ni rezultate koje je imao u svojem mandatu, a koji nisu mali i redom su korisni za Hrvatsku, u tolikoj mjeri da bi na izborima on odnio prevagu.

Što se anketa tiče, može se reći da su imale određeni uspavljujući učinak, jer ne treba zaboraviti da smo u kampanju ušli s kandidatom koji je pet godina bio na vrhu ljestvica popularnosti, a to može uljuljati.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments