Početna / Vijesti / Jurčević traži odgovornost premijerke Kosor

Jurčević traži odgovornost premijerke Kosor

Josip_Jurcevic_wikipedia_540pxNezavisni kandidat za Predsjednika RH, prof. dr. sc. Josip Jurčević sazvao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o ozbiljnim problemima koje je otvorila Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH, koja je bez ovlasti prihvatila granične pregovore sa Slovenijom na temelju najnovijeg Rehnovog plana.

Jurčević ja najprije rekao: „Hrvatsko teritorijalno more je dio državnog teritorija. To je osnovna pravna i stvarna činjenica koju se neprekidno mora uvažavati kad se govori o tzv. slovensko-hrvatskom graničnom sporu. Hrvatski sabor je prihvatio prijedlog kojeg je, u travnju ove godine, europski povjerenik O. Rehn predložio kao konačan i nepromjenjiv. Međutim, Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH dovodi u pitanje odluku Sabora jer je neovlašteno ušla u pregovarački proces i otvorila protupravnu mogućnost gubitka hrvatskog teritorija, a radi se o površini većoj od stotinjak Bledskih jezera.

Takav samovoljni postupak sadašnje predsjednice Vlade nemože se nikako opravdavati navodnim drugim političkim koristima, jer nitko nema pravo trgovati državnim teritorijem Republike Hrvatske, naglasio je Jurčević. Pozvao je Sabor da, suklando svojim ovlastima zaštititi temeljne nacionalne interese te pošalje javnu poruku kako Hrvatska nadalje neće pristajati na nikave ponižavajuće ucjene, a pogotovo ne kad se radi o državnom teritoriju.

U nastavku je Jurčević naveo da „Hrvatska mora ustrajati na suverenosti i poštivanju međunarodnih načela i institucija. Međunarodni pravni i politički standard je nepromjenjivost međudržavnih granica primjenom bilo koje vrste sile, vojne ili političke, i tko god u tome sudjeluje snosi pravnu i političku odgovornost. Državna granica između Slovenije i Hrvatske je od strane međunarodne zajednice jasno utvrđena 1991 i 1992. godine. Ako postoji spor, on se može rješavati jedino pred međunarodnim sudištem koje je nadležno, a sva druga rješavanja su nelegitimna i u svakom pogledu destabilizirajuća.“

Jurčević je podsjetio da je on još u travnju, u razgovoru za mariborski list „Večer“ govorio o slovensko-hrvatskom međugraničnom problemu i predložio njegovo višegodišnje zamrzavanje, do razdoblja dok se ne demokratiziraju upravljačke strukture u Sloveniji i Hrvatskoj.

Na koncu je predsjednički kandidat Josip Jurčević upozorio kako sadašnji štetni postupci predsjednice Vlade RH podsjećaju na hrvatsko iskustvo iz 1941. g., kad je Ante Pavelić, također samovoljno i bez sudjelovanja stručnjaka, ušao u tajne pregovore i potpisao Rimske ugovore, kojma je hrvatski teritorij izručen Italiji, a Hrvati otjerani u šumu. I tada, kao i danas, mediji su to nazivali mudrom i korisnom politikom.

Izvor: zvješće s konferencije za medije

Ostavite komentar

comments