Početna / Vijesti / Kako i koga birati 
za predsjednika Republike Hrvatske

Kako i koga birati 
za predsjednika Republike Hrvatske

O svakom našem glasu ovisi tko će u idućih pet godina predstavljati Hrvatsku i utjecati na njezinu politiku.

37198c93fad26b0d04045fa46b17bc88_gallery_single_view

Poštovani čitatelji, pred nama su nedjeljni predsjednički izbori. Kao glavni urednik Večernjeg lista odlučio sam vas, naše čitatelje, zamoliti da izađete na izbore jer su predsjednički izbori vrlo važni. Iako predsjednik Republike Hrvatske nakon ustavnih promjena izglasanih 2001. i 2002. godine nema ovlasti koje je imao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman , te su ovlasti i dužnosti još uvijek vrlo velike i mogu odlučujuće utjecati na svakodnevni život ljudi, na sigurnost naše zemlje i njezinih građana te na vanjsku i unutrašnju politiku Republike Hrvatske.

Kako Večernji list nisu ideološki ili vrijednosno pristrane, već građanske i narodne dnevne novine, čiji su čitatelji pripadnici svih naraštaja, profesija, slojeva te stranačkih i vrijednosnih usmjerenosti, kao glavni urednik ne mogu vam i ne želim sugerirati da glasujete za bilo kojeg od tri predsjednička kandidata i jedne predsjedničke kandidatkinje, već vam samo kazati da glasujete prema vlastitim uvidima u vrline i mane kandidata , njihove programe i najave o načinu predsjednikovanja.

Za uspješno obavljanje dužnosti predsjednika Republike važno je izvrsno poznavanje hrvatskog ustavnog poretka, međunarodnih odnosa, posebice onih u Europskoj uniji, sustava unutrašnje i međunarodne sigurnosti i politike, ustroja hrvatske državne vlasti i sustava obrane, poznavanje diplomacije, ali i dobro poznavanje hrvatskog gospodarstva, znanosti, školstva, kulture, sporta, zdravstva, pa i novinarstva.

Položaj predsjednika Republike traži od pojedinca koji ga obnaša i neke ljudske i karakterne vrline koje su kod naših predsjedničkih kandidata i kandidatkinje u različitoj mjeri došle do izražaja tijekom kampanje: odmjerenost, pristojnost, opća i socijalna inteligencija, odlučnost, svijest o nacionalnom ponosu, državi i državništvu, domoljublje, diplomatičnost, spremnost na prihvaćanje razumnih rizika, socijalna osjetljivost, poznavanje i poštovanje hrvatske prošlosti i kršćanskih vrijednosti, vjerodostojnost, istinoljubivost, ljudsko i građansko poštenje itd.

Pri donošenju odluke o tome za koga glasovati bilo bi poželjno da birač poznaje i programe predsjedničkih kandidata iako u suvremenim predizbornim kampanjama predsjednički kandidati često izrađuju programe kojima pokušavaju “zavesti” vlastite birače, obećavajući državnička postignuća i na područjima koja su izvan ustavnih ovlasti hrvatskog predsjednika .

Pri glasovanju svatko od nas treba imati na umu činjenicu da naš osobni glas, iako statistički promatrano i ne izgleda važnim, čini samu bit demokracije; upravo zbog toga je važno da osvijestimo spoznaju da smo isključivo mi građani politički i ljudski odgovorni – zaslužni ili krivi – za izbor predsjednika Republike koji će svoj mandat obaviti na opće zadovoljstvo ili nezadovoljstvo i razočaranje. O svakom našem glasu ovisi tko će u idućih pet godina predstavljati Hrvatsku i utjecati na njezinu politiku. Naš je glas puno važniji i moćniji nego što to mislimo.

Izvor:vecernji.hr

Autor:Goran Ogurlić

Ostavite komentar

comments