Početna / Vijesti / Kako postati član biračkog odbora?

Kako postati član biračkog odbora?

Općinsko izborno povjerenstvo, gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenuje biračke odbore. Državno izborno povjerenstvo ne sudjeluje u imenovanju članova biračkih odbora. Birački odbori neposredno provode glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske i osiguravaju pravilnost i tajnost glasovanja.

izbori_glasanje_listic

Birački odbor imenuje se za svako mjesto na kojem se glasuje. Čine ga predsjednik i dva člana. Predsjedniku i članovima odbora određuju se zamjenici. Član biračkog odbora kao i zamjenik člana biračkog odbora može biti samo osoba koja ima biračko pravo. Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici ne mogu biti članovi niti jedne političke stranke.

Općinsko izborno povjerenstvo, gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenovat će članove i zamjenike članova biračkog odbora najkasnije pet dana prije dana izbora za predsjednika Republike Hrvatske, odnosno najkasnije do 22. prosinca 2014. godine.

Osobe koje žele postati članovi biračkog odbora na nadolazećim predsjedničkim izborima mogu se obratiti nadležnom općinskom ili gradskom povjerenstvu koji su zaduženi za određivanje članova izbornog povjerenstva te zatražiti više informacija o samoj prijavi. Popis povjerenstava bit će dostupan na na službenoj stranici www.izbori.hr

Priopćenje u svezi sudjelovanja u radu biračkih odbora na izborima za predsjednika RH

Rješenja o imenovanju gradskih izbornih povjerenstava gradova

 

 

Ostavite komentar

comments