Početna / Vijesti / Kako se u nogometnom tjednu Josipović našao u zaleđu?

Kako se u nogometnom tjednu Josipović našao u zaleđu?

U danima kad nacija diše za nogometnu reprezentaciju Josipović izjavljuje da su tribine na reprezentativnim utakmicama mjesto nacionalističkih ispada.

Ivo i Kolinda pink

Dok je Milan Kujundžić uživao u nagloj popularnosti kod birača, a Kolinda Grabar – Kitarović popravljala štetu koju su joj napravili članovi njezinog izbornog stožera katastrofalnim planom početka kampanje, Ivo Josipović je peglao neke sporne stavove iz petogodišnjeg mandata na isteku. To mu nije baš išlo za rukom. Dok su ga novinari namjerno hvatali na udicu za dijelove izjave vezane uz istraživanje nafte u Jadranu, Josipović je sasvim nepotrebno dao izjavu vezanu uz nogometnu reprezentaciju i navijače, te navodna nacionalistička divljanja na reprezentativnim utakmicama.

Očito mu nitko nije rekao da su tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu FIFA i UEFA oduzeli status posebnih povjerenika za praćenje navijanja na utakmicama Vatrenih onima koji su ranije širili priče o navodnim nacionalističkim ispadima. Očito predsjednik ima previše žena u svoim izbornom stožeru.

Josipovićevu nimalo spornu izjavu vezanu za istraživanje nafte i plina u Jadranu mediji su samo djelomično prenosili i citirali. Čitajući ta tumačenja njegove izjave dalo bi se zaključiti da je Josipović ranije bio za istraživanje nafte, a sad kad su SDP-ovci, njegovi očekivani birači pobjegli u krilo ekološki nabrijanog OraH-a, navodno je promijenio svoj stav o tome. Pročitao sam što je govorio o tome i moram priznati da bih mogao potpisati sve što je izjavio po tom pitanju.

Osim toga tu je opet i američko mješanje u hrvatske energetske poslove. Očito tu ima stvari koje ćemo saznati samo ako opet izbije neka nova afera wikileaks. Josipović sad plaća cijenu sklonosti vođenja tihe diplomatske politike bez izazivanja afera i incidenata. Način na koji je otklonio mogućnost susreta sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem nakon njegovih neprimjerenih izjava o Srebrenici i Vukovaru svjedoči da Josipović nije svojom voljom išao na neke ranije susrete s njim i da ga nije zvao u Zagreb na proslavu ulaska u EU zato što ga je silno želio vidjeti među uzvanicima. Josipović je očito svjestan važnosti održavanja dobrih diplomatskih odnosa i suradnje s SAD-om. Po mom osobnom ukusu, u tome je nerijetko znao i pretjerati.

Dojmu o svojoj nedosljednosti aktualni predsjednik je i sam pridonio još jednom svojom izjavom. U danima kad nacija diše za nogometnu reprezentaciju, Josipović izjavljuje da su tribine na reprezentativnim utakmicama mjesto nacionalističkih ispada i da bi svojim pojavljivanjem na takvim utakmicama poslao krivu poruku. A kakvu poruku šalje sviranje s čovjekom koji je poznat po tome da nerijetko nije bio u stanju završiti koncerte zbog ovisnosti i drogama i alkoholu? Petljanje u nogometno – navijačke zavrzlame do sad je najveći promašaj Josipovićeve predizborne kampanje. Uz toliko visok rejting i takvu prednost u odnosu na ostalih dvoje protukandidata Josipović je mogao samo kratko odvratiti da nije ljubitelj nogometa. Netko ga je očito krivo savjetovao o postojanju masovnije društvene osude ponašanja navijača hrvatske nogometne reprezentacije.

Doduše, rekao je Josipović i da bi išao gledati nogomet da je Šuker održao obećanje o rasčišćavanju stanja u nogometu. Javnost mu sad odgovara da je imao i ranije vremena prozivati Šukera zbog toga.
Kad se sve zbroji i oduzme, ovo će biti tjedan kojega će Ivo Josipović nastojati što prije zaboraviti, barem što se tiče predizborne kampanje.

Ovaj tjedan predsjedničke predizborne kampanje nije ostao u sjeni nogometnih zbivanja unatoč dvije utakmice reprezentacije. Dapače, zbog njih je je nogomet postao pitanje oko kojeg su se kandidati nadmetali. Kolinda Grabar – Kitarović je konačno napravila jedan dobar potez i srela se s nogometnim reprezentativcima. Odlično je procijenila da su ovo dani kad su kod naroda emocije jače od svake logike ili činjenice utemeljene na hladnom razumu.

To što Josipović nije ignorirao njezin susret s nogometnim reprezentativcima govori da još nije spreman slaviti pobjedu, nego da Kolindu uzima kao vrlo ozbiljnog protukandidata. Dodatni razlog za to dala mu je i pobjeda HDZ-ovog kandidata za župana Sisačko – moslavačke županije. Odavno HDZ u tom području nije ostvario tako veliku prednost, a SDP zajedno s OraH-om nije tako poražen. Na jednom od zadnjih predizbornih skupova Ivi Žiniću podršku je dala Kolinda Grabar – Kitarović. Nitko ne može sa sigurnošću potvrditi, ali niti negirati da mu je to, unatoč drukčijim prognozama dalo toliku prednost. Kako god bilo, HDZ-ova kandidatkinja je počela sređivati nered u svojoj kampanji, a Josipović je naučio da je ponekad pametnije ništa ne reći, nego reći krivo.

Milan Kujundžić je imao najmirniji tjedan. Dao je nekoliko izjava i intervjua u kojima se predstavio kao vrlo dopadljiv kandidat desnice i desnog centra. Mediji su se doslovno trgali za njim. Idući tjedni će dati odgovor na veliko pitanje hoće li Kujundžić znati održati taj trend. Ne bi bilo prvi put da napravi veliku grešku kad mu krene dobro na političkoj sceni. Uspije li prevladati taj svoj problem i okupi li dobar tim, Kujundžić bi mogao ove izbore učiniti najneizvjesnijima do sad.

Piše: Ante Gugo

Izvor: Politika Plus

Ostavite komentar

comments