Početna / Vijesti / Kandidati na turneji: tko će osvojiti BiH?

Kandidati na turneji: tko će osvojiti BiH?

Glasačke kutijePet kandidata za predsjednika uputilo se na turneju po BiH jer računaju da će im to pomoći na izborima 27. prosinca. Istražili smo koliko im se to može isplatiti

Na predsjedničkim izborima 2005. glasovi iz inozemstva bili su vrlo značajni, pa su tako birači u BiH pomogli da se Jadranka Kosor probije u drugi krug sa Stipom Mesićem. U drugom krugu dobila je 82,56 posto glasova iz inozemstva, a Mesić 17,44 posto.

Ipak, to joj nije pomoglo da dođe na Pantovčak, pa je ostala u Ministarstvu obitelji, iz kojeg ju je bivši premijer Ivo Sanader na odlasku povukao na mjesto predsjednice Vlade.

Na parlamentarnim izborima 2007. glasovanju je pristupilo 90.482 birača u BiH, a najviše ih je glasovalo za HDZ, 73.446 birača.

‘Biračko tijelo u BiH neće biti presudno’

Profesor na Fakultetu političkih znanosti dr. Branko Caratan misli da biračko tijelo u BiH na ovim izborima neće imati veliku važnost. ‘To biračko tijelo je marginalno jer se broj birača koji tamo izlaze iz izbora u izbore smanjuje i u prvom krugu vjerojatno će biti nekoliko kandidata koji će dijeliti plijen.’ Birači u BiH mogli bi biti značajni tek za drugi krug izbora, smatra Caratan.

Hrvati u BiH u dvojbi

Prema napisima internetskog dnevnika Pincom.info, nakon saznanja da je Hrvatska ove godine za pomoć Hrvatima u BiH izdvojila 33 milijuna kuna manje nego godinu dana ranije mnogi Hrvati u BiH se pitaju trebaju li uopće izići na ove izbore i za koga glasati?

Hrvati u BiH, piše Pincom.info, u najvećoj su dvojbi jer ne vide velikog vođu. Prvi put su im zanimljiviji ljevičari.

Pet kandidata na turneji

Ivo Josipović (SDP) kaže da je već bio u BiH, u kojoj nije vodio klasičnu kampanju, nego ‘jedan oblik informiranja’.

‘Želim naučiti ljude koji su im problemi, a kako imaju pravo glasa po Ustavu, imaju to pravo čuti’, kaže Josipović, koji je najprije bio u Sarajevu, zatim u Jajcu, Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Bihaću, pa u Velikoj Kladuši, Tuzli, Orašju i nekim manjim mjestima.

‘Predomislio se oko prava glasa za građane BiH?’

Na pitanje o prijedlogu SDP-a uoči parlamentarnih izbora 2007. da se ukine pravo glasa za sve koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, Josipović kaže da SDP nije bio protiv glasovanja hrvatskih državljana u BiH, ‘nego protiv sustava 11. izborne jedinice jer tako služi kao bazen za jednu stranku’. Tvrdi da su se događale prijevare koje su kreirane u Zagrebu, a ne u inozemstvu.

Nadan Vidošević rekao je da je bio u Unsko-sanskom kantonu, u Hercegovini i srednjoj Bosni u Vitezu gdje je imao skup za cijelu srednju Bosnu.

‘To sam iskoristio za iznošenje pogleda na ustavne promjene u BiH i gospodarsku suradnju. s obzirom da Hrvatska ima najuređenije odnose s BiH, te dobre pretpostavke treba i dalje unapređivati’, kaže Vidošević i ističe da Hrvatska i BiH imaju tri milijarde dolara međusobne razmjene bez usluga.

Što se tiče prava glasa hrvatskih državljana, građana BiH, Vidošević kaže da je ‘građansko pravo neodvojivo, a građanin, ma gdje on bio, mora imati jednaka prava’.

Milan Bandić, inače rođen u Hercegovini, najviše će vremena provesti u BiH gdje će obići čak dvadesetak gradova u pet dana. ‘Kao i u Hrvatskoj, važan mi je svaki čovjek, svaki hrvatski državljanin’, kaže Bandić i podsjeća na ustavnu obavezu Hrvatske da skrbi za Hrvate u BiH.

Također podsjeća da je BiH najznačajnije izvozno tržište i kaže: ‘Želim izraziti poštovanje prema ljudima u Bosni i Hercegovini, želim vidjeti kako mogu pomoći jačanju položaja tamošnjih Hrvata, ali i općenito unapređenju odnosa dvije države.’

Na pitanje o pravu glasa dijaspore Bandić kaže: ‘Ja ću biti nadstranački i nestranački predsjednik. Prema tome, ne ovisim više o stavovima nijedne stranke. Moj stav je da hrvatski predsjednik mora jednakomjerno zastupati interese svih državljana Republike Hrvatske, gdje god živjeli.’

Dragan Primorac već je u dva navrata bio u BiH i namjerava otići još jednom. Obišao je Bosansku Posavinu, Središnju Bosnu i Hercegovinu, a krajem studenoga ponovno je posjetio Mostar.

Primorac kaže da ‘hrvatski građani koji žive u Bosni i Hercegovini ostvaruju sva prava koja su im Ustavom zagarantirana, baš kao i svi ostali državljani Republike Hrvatske’.

Miroslav Tuđman samo je jučer obišao Usoru, Žepče, Zenicu, Vitez, Busovaču i Kiseljak.

On je jedini koji Hrvatima u BiH otvoreno obećava treći entitet.

Izvor: Tportal.hr

Ostavite komentar

comments