Početna / Vijesti / Kandidati o lokalnoj samoupravi: Svi za regije, Kolinda za županije

Kandidati o lokalnoj samoupravi: Svi za regije, Kolinda za županije

Čak je i Josipović protiv Vladine mini porezne reforme jer šteti gradovima.

FAH FOTO

Svih četvero predsjedničkih kandidata zalaže se za reformu lokalne samouprave te za njeno jačanje u smislu većih ovlasti i većeg udjela u poreznim prihodima. No, samo HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ne bi ukidala županije, dok i Ivo Josipović i Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić Hrvatsku vide ustrojenu u pet do osam regija.

Josipović u prijedlogu ustavnih promjena, što je temelj njegova programa, predlaže decentralizaciju i regionalizaciju jer smatra da je to temelj gospodarskog razvoja. Predlaže pet do osam snažnih regija, ali široka javna rasprava trebala bi iznjedriti njihov optimalan broj.

Vraćanje ovlasti

– Kriterij postojanja neke jedinice lokalne samouprave treba biti sposobnost samoodržanja. Kakvog smisla ima da porezni obveznici financiraju nekome ured, službeni automobil, vozača, tajnicu i fikus u nekoj općini, koja bez tih sredstava ne bi imala ni za struju? – pita se Josipović. On je i za više novca jedinicama lokalne samouprave (JLS) jer inače teritorijalni preustroj za koji se zalaže ne bi bio učinkovit. Iako je Josipović kandidat kojeg podržava SDP-ova koalicija, on ne podržava promjene Zakona o porezu na dohodak.

– Tim je promjenama došlo do smanjivanja fiskalne autonomije JLS-a. To je posve u suprotnosti s onim za što se zalažem u svom programu – rekao je Josipović.

K. Grabar Kitarović pak predlaže funkcionalnu decentralizaciju po načelu supsidijarnosti, što zastupa i EU. Dakle, da se sve te funkcije koje mogu preuzeti JLS-ovi s države i prenesu na njih. Uz to ide i fiskalna decentralizacija, ali ne na način da se povećavaju porezi, nego da se poveća udio lokalne samouprave u postojećim porezima. K. Grabar Kitarović kaže da županije ne treba ukidati, nego im treba vratiti ovlasti koje su prenesene na urede državne uprave, a treba im vratiti i poslove koje je država povjerila novim agencijama. Ona kritizira i mini poreznu reformu te kaže da je to samo novi, na neuspjeh osuđeni eksperiment Vlade koja donosi zakone bez stvarne snimke i analize postojećeg stanja.

Samofinanciranje općina

– Podržavam porezne olakšice građanima, ali ne na štetu lokalne samouprave – kaže K. Grabar Kitarović.

Milan Kujundžić predlaže četiri velike županije i Grad Zagreb. To, smatra, donosi efikasniju i jeftiniju državu, s manje administrativnih stepenica na lokalnoj razini, bolju prilagodbu projektima od šire važnosti te lakši pristup europskim fondovima. Smatra da sve općine koje se nisu u stanju samofinancirati ili ne mogu radi uštede povezati neke svoje funkcije sa sličnim općinama – treba ukinuti. Dijelom podržava mini poreznu reformu, no opet su, kaže, selektivnim pristupom nanesene nepravde najsiromašnijima. I Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živog zida, predlaže pet regija te više novca za JLS-ove.

Regije ili županije?

Milan Kujundžić

Teritorijalna reorganizacija donosi stvarnu decentralizaciju uz istovremeno jačanje pojedinih funkcija središnje države

Kolinda Grabar Kitarović

Mnogi su najavljivali reforme, ali su najdalje stigli do javnih istupa ili najnovije ishitrene “reforme” koja uništava jedinice lokalne samouprave

Ivo Josipović

Ne može središnja državna vlast, smještena u Zagrebu, procjenjivati što je najbolje za neki regionalni prostor. Centraliziranost je zapreka i ulagačima

Ivan Vilibor Sinčić

Da u Hrvatskoj postoji uspješno gospodarstvo, županije ne bi bile problem. Budući da toga nema, predlažem pet regija čije će okosnice biti gradovi

Autor: Iva Puljić-Šego

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments