Početna / Vijesti / Kandidati odgovaraju: Tuđman – diktator ili otac nacije?

Kandidati odgovaraju: Tuđman – diktator ili otac nacije?

franjo tuđman“Umro je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman”, začulo se na današnji dan oko dva sata ujutro na frekvencijama Hrvatske radiotelevizije prije točno deset godina.

Vladara Hrvatske prvog desetljeća njene samostalnosti od Jugoslavije, razdoblja najblaže nazvanog kontroverznim devedesetima, za nas su prokomentirali najozbiljniji konkurenti za njegovu fotelju, koja danas nosi sa sobom daleko manje ovlasti.

Zanimalo nas je smatraju li ga, s deset godina odmaka, pretežito pozitivnom ili negativnim i kako će mu odati počast.

Hebrang: Tuđman je stvarao državu, a drugi su punili džepove

Službeni kandidat Tuđmanove stranke, HDZ-ov Andrija Hebrang se čudi prvome pitanju, jer mu se čini da je “Hrvatska jedina država u kojoj se postavlja pitanje je li pozitivna ličnost državnik koji je državu stvorio i obranio”.

“Predsjednik Tuđman je na demokratskim izborima pobijedio zloglasni komunizam i u neravnopravnom obrambenom ratu izašao kao pobjednik. Doveo Hrvatsku u Ujedinjene narode, Vijeće Europe i Svjetsku trgovinsku organizaciju te stvorio preduvjet za ulaz Hrvatske u Europsku uniju. Nažalost, neki su u njegovoj okolini, dok je on stvarao državu, punili su svoje džepove. To ne bi trebalo bacati sjenu na njega i ono što je napravio za Hrvatsku”, kaže Hebrang.

Tuđmanu je odao počast polaganjem cvijeća na njegov grob na Mirogoju s vodstvom stranke, posjetom njegovog rodnog Velikog Trgovišća te odlaskom na misu za pokojnog predsjednika u Zagrebačkoj katedrali koju će održati kardinal Josip Bozanić.

Josipović: Tolerirao je zločine, kriminalnu privatizaciju, kršenje ljudskih prava

SDP-ov Ivo Josipović kaže kako “kao i sve povijesne ličnosti Franjo Tuđman je imao svoje zasluge, dobre strane, ali i one loše”.

“U pozitivnom smislu Tuđmana pamtimo po tome što je bio na čelu Hrvatske u vrijeme osamostaljenja i pobjede u Domovinskom ratu. S druge strane, tolerirali su se nepotrebni zločini i proveo se nepravedni i često kriminalni postupak pretvorbe i privatizacije. Ni ljudska prava nisu bila na razini koju Hrvatska zaslužuje”, mišljenje je Ive Josipovića.

On načelno nema “ništa protiv” odavanja počasti Tuđmanu, međutim, kako neće biti u Zagrebu zbog kampanje u Međimurju neće mu posjetiti grob.

Vidošević: Pogrešna gospodarska politika dovela nas je do dužničkog ropstva

Za razliku od njega, HDZ-ov disident Nadan Vidošević će posjetiti Tuđmanov grob, a njegovu povijesnu ulogu smatra da treba “promatrati u tri faze”:

“Prva faza bila je veličanstvena borba hrvatskog naroda za opstanak, međunarodno priznanje i na kraju oslobođenje zemlje. Druga faza bila je faza opijenosti pobjedom i nesnalaženja u vođenju zemlje u miru, gdje su začeti korijeni pogrešne gospodarske politike koja nas je kroz sve ove godine i dovela do dužničkog ropstva. Treća faza je faza bolesti kada on zapravo efektivno i nije upravljao zemljom.”

Bandić: Tko radi, taj griješi

Milan Bandić kaže da redovito posjećuje grob prvog hrvatskog predsjednika, pa će to učiniti i ovih dana. Ipak, poput Josipovića, danas je spriječen, jer je u posjeti Dalmaciji u sklopu svoje predsjedničke kampanje, a u njegovo ime na misu zadušnicu će otići njegova supruga Vesna. Što se tiče osvrta na pozitivne i negativne strane prvog predsjednika, SDP-ov disident Bandić hvali Tuđmana koliko i Hebrang:

“Poštujem svoje prethodnike. Tuđman je bio prvi hrvatski predsjednik i vodio je Hrvatsku u najtežim trenucima njezina stvaranja, obrane, izgradnje i priznanja. To je povijesna činjenica koju nitko ne može promijeniti. Sigurno je činio i greške u svome radu, ali tko radi taj i griješi. Stvaranje države se događa jednom u nekoliko stoljeća, pa kako vrijeme bude prolazilo tako će rasti i Tuđmanova pozitivna uloga u hrvatskoj povijesti”, predviđa Bandić.

Izvor: Net.hr

Ostavite komentar

comments