Početna / Vijesti / Kandidati za predsjednika: održano posljednje sučeljavanje

Kandidati za predsjednika: održano posljednje sučeljavanje

Bitka za mjesto na Pantovčaku ulazi u finale. Na prvom programu HTV-a sučelilo se svih 12 predsjedničkih kandidata u izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Sučeljavanje je obilovalo neslaganjima, provociranjima pa i podsmjehivanjima.

U videoprilogu uskoro pogledajte cijelu emisiju o posljednjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata.

Pod voditeljskom palicom Hloverke Novak Srzić i Branimira Bilića svoje političke misli i programe iznijeli su Milan Bandić (nezavisni kandidat), Ivo Josipović (kandidat SDP-a), Andrija Hebrang (kandidat HDZ-a), Nadan Vidošević (nezavisni kandidat), Vesna Pusić (kandidatkinja HNS-a), Dragan Primorac (nezavisni kandidat), Josip Jurčević (nezavisni kandidat), Damir Kajin (kandidat IDS-a), Vesna Škare Ožbolt (nezavisna kandidatkinja), Miroslav Tuđman (nezavisni kandidat), Slavko Vukšić (kandidat Demokratske stranke slavonske ravnice) i Boris Mikšić (nezavisni kandidat).

Posljednje sučeljavanje kandidata za idućeg hrvatskog predsjednika počelo je pitanjem o imovini, odnosno promjenama na imovinskim karticama od 1991. do danas.

Bandić je istaknuo da se neki od kandidata žele sakriti iza predsjedničkog imuniteta. Jurčeviću se pak čini da je najopušteniji u svezi s imetkom jer je sve naslijedio od svoje obitelji. Kajin je na pitanje o svojem imovinskom stanju odgovorio da je ono tužno. Mikšić smatra da predsjednik treba nešto znati, a to dokazuje i ako nešto ima iza sebe. Pusić je navela kako je poanta imovinskih kartica uvid u imovinsko stanje prije i nakon ulaska u politiku.

Prvo pitanje nije prošlo bez međusobnog provociranja kandidata. Najizraženije je bilo ono između Hebranga i Vidoševića. Hebrang je od Vidoševića zatražio da kaže odakle mu novac za sve što ima. Vidošević je Hebrangu, među ostalim, poručio da mu je žao što nije tako uspješan kao on.

Kampanja krvavog kapitala

Nova tema je otvorena pitanjem potrošenog novca za predsjedničku kampanju. Prema neslužbenim informacijama za to je potrošeno 150 milijuna kuna.

Hebrang se požalio da je, prema napisima, potrošio najviše, a da je zastupljen u reklamama i po deset puta manje od drugih kandidata.

Ovo je kampanja krvavog kapitala, ispod stola se plaćaju skupe reklame, naglasio je Hebrang.

Josipović je čak zatražio limitiranje iznosa za kampanje.

Eksponenti kapitala sjede među nama. Nadam se da građani neće birati prema novcu, rekao je Kajin.

Samo treba pogledati tko je od nas koliko platio HTV-u za reklame i znalo bi se pravo stanje stvari, rekla je Pusić, a Josipović je predložio da HTV izračuna tko je imao koliko sekundi u programu.

Institucija smo koja javnosti mora dati izvještaje na pregled i mi ćemo to učiniti. Toliko jesmo valjda pravna država, odgovorila je Novak Srzić.

“Nitko ne vjeruje u ono što govori ovdje”

Ovo je degutantno. Nitko ne vjeruje u ono što govori ovdje, rekao je Tuđman osvrnuvši se na iznose koje su spomenuli drugi kandidati.

Predlažem građanima da ne glasuju za one koji se najviše reklamiraju jer su oni odraz korupcijske moći, naglasio je Jurčević.

Vukšić je rekao da nakon svega ne zna što bi rekao: Potrošio sam sigurno najmanje, 220.000, i to svojeg novca. Novac želim ostaviti za otvaranje tvornica. Kupio sam slavonski šešir za tisuću kuna i on mi je donio puno glasova. Uglavnom, mislim da ovo iznošenje iznosa nema smisla jer nitko ne navodi točne sume.

Tristo jumbo plakata u mjesec dana stoji 90.000 eura. Dakle, cifre koje se ovdje spominju nisu točne. Uostalom, o svemu dovoljno govori kada se ova emisija prikazuje, koliko se kampanji daje važnosti, rekao je Tuđman.

Zanimljivije su ribice, dodao je Kajin. A da ne pričam o komercijalnim televizijama koje su svjesno eliminirale neke kandidate…

Washingtonska divizija

Na pitanje zašto je Primorca proglasio dezerterom, a Vidoševića profiterom, Hebrang je odgovorio: Primorac je pobjegao 1991. u SAD. Uz to je krivotvorio dokument da je četiri godine bio na ratištu. To je takozvana washingtonska divizija. Vidošević je profiter jer ne želi odgovoriti odakle mu novac.

Hebrang govori neistine. Zbog čega meni hrvatski branitelji daju podršku, samo se to pitajte!. Hebrang živi u prošlosti, odgovorio mu je Primorac.

Jurčević je Josipovića pak nazvao haškim predsjedničkim kandidatom smatrajući ga jednim od glavnih sukreatora strategije upućene tužiteljstvu. Josipa Broza Tita smatra jednim od najvećih masovnih ubojica 20. stoljeća, a Franju Tuđmana građanski izabranim predsjednikom.

Kajin je izjavio da će Hrvatska dno dna dočekati oko Uskrsa iduće godine te da bi narod tada mogao izaći na ulice.

Hrvatska ima velike šanse s pravom tehnologijom, ali dogodilo se što se dogodilo jer milijarde troše političari koji nisu u životu zaradili niti kunu, nadovezao se Mikšić.

Primorac smatra da je politika dugo godina čuvala neke pojedince, no i da bi on kao forenzičar znao stati na kraj korupciji.

“Procesi nisu pokrenuti zbog dolaska Kosor, već odlaska Sanadera”

Pusić bi gospodarsku diplomaciju ustrojila posebnim treningom i pooštrila kriterije prema kojima se ljudi biraju, dok premijerki Jadranki Kosor ne bi dodijelila najveće državno odličje jer je i dalje aktivna političarka.

Kad završi svoj mandat, kad se sagleda cijeli opus, onda to treba razmotriti, rekla je Pusić.

Kajin je također imao štogod za reći u svezi navedenog pitanja: Kosor je bila potpredsjednica Vlade u razdoblju kad se kralo više nego ikad. Procesi nisu pokrenuti zbog dolaska Jadranke Kosor već zbog odlaska Ive Sanadera. Institucije su nakon Sanaderovog odlaska počele funkcionirati uz zaštitu predsjednika republike.

Predsjednik čovječja ribica

Na pitanje zašto u Hrvatskoj još uvijek postoje kultovi ličnosti, upućeno Škare Ožbolt, uskočila je Pusić rekavši da postoji kult bezličnosti.

Da, a najgore što bi nam se moglo dogoditi jest da dobijemo predsjednika čovječju ribicu, rekla je Škare Ožbolt.

Za loše stanje u zemlji kriva je kontinuirano loša gospodarske politika, rekao je Vidošević. Dodao je kako se ne boji Uskoka niti Državnog odvjetništva te da bi za sve to što je napravio ovdje svugdje u svijetu dobio priznanje.

Vukšić je na pitanje je li njegova tvrtka oštetila državni proračun nelegalnim vađenjem šljunka, oštro otpovrnuo: To govore mito i korupcija pojedinih inspektora i novinara i vaše televizijske kuće.

Na argument Novak Srzić da je ta informacija objavljena i na internetskim stranicama DORH-a Vukšić je zaprijetio:

Tužit ću Hrvatsku televiziju koja je to objavila bez provjere! Platit ćete debelu kaznu!

Hebrang je replicirao Kajinu: HDZ nije bio udbaška organizacija. HDZ me spasio od Udbe, a Udba je ubijala one koji su htjeli nezavisnu Hrvatsku. Budite odmjereni, ipak je HDZ izabrao ovaj narod.

Patološka situacija

Vratimo se Hrvatskoj kao socijalnoj državi, zaštitimo najugroženije, zavapio je Josipović.

Nitko nije ništa napravio 19 godina u svezi korupcije, situacija je patološka, rekao je sličnim tonom Bandić.

Nije točno, reformu pravosuđa sam pokrenula ja i zato sam smijenjena. Pričate obične floskule, rekla je Škare Ožbolt.

Mikšić je imao poseban pik na Bandića: Grad ste pretvorili od industrijskog centra u veletrgovački centar. Želite li to napraviti i od Hrvatske?

Želim napraviti europsku Hrvatsku kao što sam napravio i Zagreb, odgovorio je Bandić.

Jurčević je naglasio da su Hrvatskoj opljačkane i temeljne vrijednosti: Kad nekome kažete da ste domoljub i pošten to više ništa ne vrijedi, a za to su odgovorni i neki koji ovdje sjede.

Zaključno su kandidati ukratko iznijeli osnovne ciljeve koje namjeravaju ispuniti budu li izabrani za trećega hrvatskog predsjednika.

Izvor: hrt.hr

Ostavite komentar

comments