Početna / Vijesti / Karamarko i Grabar Kitarović komentiraju izmjene zakona, a ne znaju što se mijenja

Karamarko i Grabar Kitarović komentiraju izmjene zakona, a ne znaju što se mijenja

Kolinda Grabar Kitarović je komentirajući zakon govorila o nepostojećem smanjenju broja birališta, a Tomislav Karamarko o kancelarskom sustavu.

Karamarko i Kolinda

Piše: Dražen CIGLENEČK

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uopće ne prati što govore njegovi stranački suradnici i kakve stavove iznose u Saboru. To se može zaključiti iz odgovora što ih je Karamarko jučer davao novinarima u hotelu zagrebačkom Sheraton, gdje je HDZ organizirao konferenciju »Jačanje zdravstvenog sustava – mogućnosti i perspektive«.

Jedno od novinarskih pitanja glasilo je kako komentira SDP-ov prijedlog izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike. Riječ je o tehničkim izmjenama, temeljem kojih će izborna šutnja prestati na dan izbora sa zatvaranjem biračkih mjesta, umjesto, kao što je sada, u ponoć. Osim toga, SDP predlaže da se iz Zakona briše da državljani, koji se na dan izbora zateknu izvan granica Hrvatske, biračko pravo mogu realizirati i u inozemnim uredima. S obzirom da ti uredi već dugo ne postoje, socijaldemokrati smatraju da ih treba maknuti iz ovog Zakona, a da u Zakonu ostaje da birači u dijaspori glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Ima raznih varijanti

HDZ je iz nepoznatog razloga u petak u Saboru tvrdio da je SDP-ov prijedlog znak nervoze u Uredu predsjednika, a na tom je tragu dan kasnije bila i njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. »To kod mene izaziva veliko čuđenje i zabrinutost, jer se ograničava broj biračkih mjesta u BiH, radi se o predizbornom inženjeringu«, nije jasno o čemu je govorila Kolinda Grabar Kitarović. A ovo je jučerašnji Karamarkov komentar SDP-ovog prijedloga izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike.

– Ma o tome se da razgovarati, naravno. Pitanje je ako se ide prema kancelarskom sustavu, ima tu raznih varijanti, ali prerano mi je sada da to mogu reći. To će stranke trebati raspravljati kad dođe vrijeme za to. Prerano je o tome pričati, izjavio je Karamarko. Nije lako procijeniti na što je predsjednik HDZ-a mislio, ali čini se da je Karamarko pretpostavio da SDP inicira promjene izbornog modela na način da se predsjednika ubuduće bira u Saboru. Što, po svemu sudeći, Karamarku nije a priori neprihvatljivo, ali pokazuje da on ne zna što u Saboru zastupa Klub zastupnika kojem je predsjednik, a niti Kolinda Grabar Kitarović.

Ne zna što je rekla

Karamarku je promaklo i da je ona u subotu, na skupu HDZ-ove zajednice branitelja tvrdila da joj je »žao da se danas na ljude u hrvatskoj odori gleda ili kao na teret za proračun ili kao na topovsko meso za one koji su izabrali otići u misiju u Afganistan«.

– Nisam to čuo, čija je to percepcija, što je rekla, uzvratio je Karamarko u Sheratonu novinarima koji su ga pitali za mišljenje o spomenutoj izjavi. Ponovili su mu citat i upitali slaže li se s tim.

Ne slažem se, nemojmo uopće tako govoriti o hrvatskoj vojsci koja je oslobodila i stvorila ovu državu. Ona ima svoj tijek razvoja i reformi. Hrvatska ima obveze u NATO savezu i idemo trezveno o njima razgovarati s našim partnerima, naglasio je Karamarko. U zraku je ostalo visjeti sa čim se on ne slaže, s percepcijom HV-a u društvu ili s interpretacijom Kolinde Grabar Kitarović, ali neosporno je da Karamarko pojma nema što u kampanji priča predsjednička kandidatkinja njegove stranke.

»Hrvatske vojnike u Afganistanu percipira se kao topovsko meso«

Kolinda Grabar Kitarović i jučer je izrazila žaljenje što se, kako je rekla, hrvatske vojnike koji odlaze u misiju u Afganistan »u javnosti često percipira« kao topovsko meso.

– Ja sam na njih iznimno ponosna, jer taj posao rade sa srcem. Oni ne obavljaju samo zadaće koje im se profesionalno nameću, nego uspijevaju uspostaviti i poseban kontakt s lokalnim stanovništvom, izjavila je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja u Trilju. Ostalo je ipak nejasno otkud Kolindi Grabar Kitarović da se Hrvate u Afganistanu u domovini doživljava kao topovsko meso.

Odličja dodijeljena braniteljima koje je Tuđman zaboravio

Predsjednik Ivo Josipović objasnio je zašto je dodijelio puno odličja, što mu je Kolinda Grabar Kitarović predbacila preko vikenda.

– Jesam, jako sam ih puno podijelio i to uglavnom braniteljima. Predsjednici u prethodnim mandatima nisu o tome brinuli, čak je i ratni predsjednik zaboravio na neke ljude koji to smatraju nepravdom, izjavio je Josipović gostujući na Hrvatskom radiju.

Josipović je istaknuo i da, premda su izmjene Zakona o izboru predsjednika, isključivo tehničkog karaktera, jer se ukida trajanje izborne šutnje do ponoći, nije bilo dobro da ih SDP predlaže samo nekoliko mjeseci prije izbora.

– Potrebno je to bilo zakonski urediti, ali nisam ni znao za taj prijedlog. Mudro bi bilo da se to ne čini u predizborno vrijeme, jer nekima daje priliku za spekulacije. Moglo se to napraviti i prije godinu dana ili za godinu dana, komentirao je Josipović. Ironizirao je ocjenu iz HDZ-a da je predložena izmjena znak njegove nervoze.

– Sav se tresem od nervoze, a mjesecima u svim anketama imam 15 do 18 postotaka prednosti u odnosu na idućeg kandidata, rekao je Josipović.

Izvor: Novi list

Ostavite komentar

comments