Početna / Vijesti / Karamarko napravio najveću grešku otkad vodi HDZ, Kolinda plaća cijenu

Karamarko napravio najveću grešku otkad vodi HDZ, Kolinda plaća cijenu

Odluka preferencijalno glasovanje ili ne jednaka je izboru između Gotovca i Jandrokovića u Saboru.

Karamarko i KolindaPiše: Ante Gugo

Milan Kujundžić, predsjednički kandidat s najvećim rastom popularnosti, od samog početka se odredio kao podupiratelj referendumske inicijative za promjenu izbornog zakonodavstva. Kad je postalo jasno da narod želi promjenu izbornog sustava, predsjednik Josipović obnovio je svoju inicijativu iz prošle godine, koja je pomalo ponižavajućom lakoćom bila odbijena od strane vladajućih struktura u Vladi i Saboru. SDP-u je trebalo malo više vremena da se i oni priklone volji naroda, pa su na partijskom predsjedništvu ipak donijeli odluku o tome.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je od samog početka bio protiv te inicijative tvrdeći da bez HDZ-a inicijativa U ime obitelji ne može prikupiti dovoljan broj potpisa. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar – Kitarović se zadnjeg dana prikupljanja potpisa jasno odredila protiv. Osim što je predsjednička kandidatkinja žrtvovana u interesu spašavanja dosljednosti stranačkog predsjednika, danas to radi i cijela stranka u Saboru. Ostali su sami protiv vladajućih, ali i naroda koji je prikupljenim potpisima rekao svoje.

Ne treba imati iluzija o tome da šefovi dva politička tabora, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović nikako nisu htjeli preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima. Obojica su se opekli na izboru zastupnika u Europski parlament. Milanović je jedva progutao knedlu kad je vidio koliko je glasova prikupio Tonino Picula, a ni Karamarko i njegovi najvjerniji suradnici nisu baš lako podnijeli to što im se Davor Ivo Stier provukao. O tome koliko je bilo teško podnijeti činjenicu što su koalicijske partnerice iz manjih stranaka osvojile više glasova od samih HDZ-ovaca, ne treba posebno ni pričati.

Zoran Milanović

Ukratko, preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima našim stranačkim despotima uzelo bi veliki dio autokratske moći iz ruku. Oni više ne bi mogli krojiti izborne liste isključivo po kriteriju rektalnog alpinizma, nego bi morali voditi računa i o popularnosti i ugledu kojeg među biračima uživaju pojedini članovi njihove stranke. Loš odabir i raspored na stranačkim izbornim listama mogao bi ih koštati položaja.

Kad se ovo ima u vidu onda ne treba čuditi zašto su se i Milanović i Karamarko ekspresno odredili protiv ideje preferencijalnog glasovanja. Kako se inicijativa U ime obitelji u javnosti doživljava kao nešto što je nevidljivom niti vezano uz desnu političku opciju, njihov uspjeh u prikupljanju potpisa u SDP-u su odlučili kapitalizirati protiv HDZ-a. Nakon pokušaja ministra Arsena Bauka da ustavne odredbe protumači po svojoj slobodnoj volji, shvatili su da je puno oportunije odglumiti da priznaju vlastite zablude i ipak poštuju izraženu volju naroda.

Naime, u situaciji kad se najveće političke snage jednodušno odrede protiv prikupljanja potpisa uspjeh inicijative U ime obitelji još je veći. Tu više nije riječ o samo 380.000 prikupljenih potpisa, nego i o onima koji bi bili potpisali da nije bilo stranačkih pritisaka i koji bi se sad lako mogli povesti osjećajem bunta protiv loše politike svojih stranačih idola. SDP je stoga napravio najpametniji politički potez u posljednje tri godine. Osim što su poručili da se priklanjaju volji naroda, barem za one koji žele u to vjerovati, ostavili su HDZ na vjetrometini sukoba s vlastitom biračkom bazom. Kako već rekoh, ono što inicijativa U ime obitelji radi doživljava se uglavnom kao desna politička filozofija, a HDZ je sad jedini na političkoj sceni protiv toga. U stvari HDZ i njihova predsjednička kandidatkinja koja ima sve više briga zbog rastuće popularnosti drugog kandidata desnice.

Određivanjem protiv ove referendumske inicijative o promjeni izbornog zakonodavstva, Karamarko je napravio svoju najveću političku pogrešku otkad vodi HDZ. Je li imao manevarskog prostora za izvući se iz ove situacije? Sportskim rječnikom rečeno, šef HDZ-a je imalo slobodni udarac u zoni postizanja gola. Umjesto da pokaže na najboljeg kojeg ima u timu on se odlučio za dodavanje lopte među rezervnim igračima. I naravno, sad pokušava obraniti vlastiti gol.

Kad su HDZ-ovci shvatili da su ostali usamljeni u protivljenju promjenama izbornog zakonodavstva, krenuli su u sasvim promašene napade na predsjednika Republike i njegovo pismo upućeno Saboru. Zaboravili su da je sve to u skladu s Ustavom opisanom procedurom i da će za par dana Josipović, ako bude imao hrabrosti i pameti, ovim pismom dokrajčiti i Milanovića. Objasnit će narodu da je došlo vrijeme da se stane na kraj izopačenom političkom sustavu po kojem Vlada naređuje Saboru, umjesto da bude obrnuto, kao što i Ustav propisuje. Reći će da je on zato i pisao Leki, a ne Milanoviću.

Ivo Josipović ima širu podršku

Što su napravili HDZ-ovci? Krenuli su u jalovu raspravu kojom samo podsjećaju da su sami protiv svih. Ne samo protiv vladajućih, nego i protiv naroda. Jesu li imali izbora? Naravno da jesu. Mogli su danas izaći za saborsku govornicu i prozvati Josipovića, Leku i Milanovića i pitati ih gdje su oni bili kad je HDZ prvi predlagao da se u Saboru mijenja izborno zakonodavstvo i da se u parlamentu raspravlja o preferencijalnom glasovanju, umjesto da ih narod na to prisiljava referendumom od čijeg pratećeg efekta sad žele pobjeći.

Da, HDZ je to prvi predložio!

Drago Prgomet, na izbornoj konvenciji HDZ-a od strane izaslanika izravno izabrani zamjenik predsjednika stranke, što je činjenica koja mu garantira određenu autonomiju istupanja i iznošenja stavova, prije otprilike dva mjeseca u svom blogu je napisao da ne podržava ideju referenduma, ali podržava ideju preferencijalnog glasovanja i misli da je Sabor mjesto na kojem o tome treba odlučivati.

Dakle, drugi čovjek HDZ-a se puno prije Josipovića, Leke, Milanovića, HNS-a i svih drugih odredio za ono što danas deklarativno podržavaju svi osim Karamarka. Umjesto da HDZ poentira na tom istupu svog zamjenika predsjednika, oni danas gutaju knedle i još dublje se ukopavaju. Stranka bi mogla platiti preveliku cijenu takvoj tvrdoglavosti nekih ljudi. Na ovaj potez Josipovića i SDP-a mogli su iz HDZ-a odigrati samo jednom kartom ako su htjeli dobiti partiju. Ta karta je donosila sve ili ništa. Odbacili su je.

Može li se HDZ izvući iz ove situacije? U politici ne postoje bezizlazne situacije. HDZ može pogled birača na sebe skrenuti i tako da bude prvi koji će na sasvim izvjesno uvođenje preferencijalnog glasovanja odgovoriti stranačkim predizborima koji će biti ključni za kreiranje stranačkih izbornih lista. Time će se javno odreći rektalnog alpinizma, kod Hrvata omiljene stranačke discipline, a moći će objasniti i svom članstvu da je to i djelomično ispunjavanje onog obećanja o stranačkim izborima po načelu jedan član – jedan glas, a što nije provedeno u obećanom roku.

Preferencijalno glasovanje i stranački predizbori prilika su da u Saboru umjesto Gordana Jandrokovića govori neki novi Vlado Gotovac. Je li netko protiv?

Izvor: Politika Plus

Ostavite komentar

comments