Početna / Vijesti / Karamarko: Predsjednika RH birati će Sabor; Josipović: Karamarko uzima demokratsko pravo građanima

Karamarko: Predsjednika RH birati će Sabor; Josipović: Karamarko uzima demokratsko pravo građanima

Predsjednik Republike i predsjednički kandidat Ivo Josipović danas u Dubrovniku osvrnuo se na izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je za ovotjedni Globus najavio kako će, ukoliko desna koalicija na idućim parlamentarnim izborima pobijedi, promijeniti Ustav i uvesti kancelarski sustav u kojem bi se predsjednik Republike birao u Saboru, umjesto izravno od građana kao do sad.

Tomislav Karamarko

 

Josipović je danas iz Dubrovnika poručio kako su isprva HDZ i Grabar Kitarović govorili kako ustavne promjene nisu bitne, ali kako je Karamarko očito sada promjenio „ploču“.

„Gospodin Karamarko očito priprema ustavne promjene, i to predlaže da se promjeni sustav. Da predsjednik Republike ne bude biran od građana, nego da ga biraju u Parlamentu. Vidjeli ste po svim dosadašnjim istraživanjima da skoro 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a gospodin Karamarko i HDZ izlaze s idejom o tome da će to pravo građanima uskratiti. Kakva je to demokracija u kojoj građani ne bi mogli birati predsjednika – govorim o našim okolnostima, ima zemalja koje imaju drugačiju tradiciju. Da li to gospodin Karamako želi jedan kancelarski sustav u kojem nepopularni političari, kroz odlučivanje stranačkih oligarhija mogu zauzeti ona mjesta koja im zapravo ne pripadaju. Ideja o tome da se predsjednik bira u parlamentu, kod nas, znači da bismo imali kancelara koji nema nikakvu kontrolu i koji ima neograničenu vlast. Kako bi ta vlast izgledala, možete samo zamisliti.“

Podsjećamo kako je Tomislav Karamarko u ovotjednom Globusua izjavio da podržava promjenu Ustava, ali na način da bi uveo kancelarski politički sustav, u kojem bi se Predsjednik Republike Hrvatske birao u Saboru, umjesto direktno od građana kao do sada.

Tomislav Karamarko za Globus 12. prosinca

Tomislav Karamarko za Globus 12. prosinca

 

Ne slaže se s izjavom Tihomira Dujmovića kako su predsjednički izbori koji će se održati krajem prosinca, tako važni i presudni. Čak i ako Josipović pobjedi – smatra Karamarko- HDZ-ova će (kako on očekuje:uvjerljiva) pobjeda na izborima 2015. njegovu (možebitnu) pobjedu bitno neutralizirati.

„Kolinda, tj. njezina pobjeda – nama mijenja ambijent, to je neosporno, ali Kolinda ipak nije preznačajna, to nije tako ‘fatalna’ priča, kao što se govori“. Karamarko mi je ovime očito htio poručiti da je HDZ psihološki pripravan i na eventualni Kolindin poraz, te da to ni na koji način neće omest HDZ u njegovim pripremama za predstojeće parlamentarne izbore.

Da bi ilustrirao HDZ-ovu odlučnost i samouvjerenost, Karamarko je novinaru Globusa otkrio nekoliko najznačajnijih mjera i poteza što će ih on osobno zajedno s vodstvom stranke, povući u nekoliko idućih godinu dana. Pa tako najmeravaju u lipnju napraviti simulaciju osvajanja vlasti, ali ono najinteresantnije je svakako to da najavljuje rekonstrukciju institucije Predsjednika RH. Po novome tj. po Karamarkovome, ići će se na kancelarski sustav, te bi se predsjednik Republike ubuduće birao u parlamentu, umjesto od strane građana.

Dodaje kako će, Kolindi ukoliko bude izabrana za predsjednicu, dati da odradi svoje , a dalje će se ići po novome sustavu. Sve vitalne izvršne funkcije moraju se nalaziti u Vladi, poručio je Karamarko.

Piše: PI

Izvor: Globus

Ostavite komentar

comments