Početna / Vijesti / Kolarić: Grabar-Kitarović nije pokazala zajedništvo jer je prvo otišla k braniteljima

Kolarić: Grabar-Kitarović nije pokazala zajedništvo jer je prvo otišla k braniteljima

Jadranka Kosor i Aleksandra Kolarić složile su se da je Zoran Milanović još prije dva dana trebao čestitati novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

– Zoran Milanović i dalje vodi kampanju, i dalje je u žaru borbe umjesto da obavi ono što je kulturno, normalno, demokratski i danas se mi više time ne bismo bavili. Trebao je to napraviti u toj noći i ići dalje. Radi sam protiv sebe, ali to nije prvi put. Ono što je trebalo obaviti prije dva dana i dalje je tema. To je pogrešno, on je to trebao skinuti s dnevnog reda. Ima puno veće probleme. U najavi zahtjeva za sazivanjem sjednica vlada, tu on mora naći prostor kako da to obavi na ovaj ili onaj način. A bavljenje prošlošću, a izbori su prošlost, s tim treba završiti – komentirala je u Hrvatskoj uživo bivša premijerka i saborska zastupnica Jadranka Kosor činjenicu da premijer Zoran Milanović još nije čestitao pobjedu na izborima Kolindi Grabar-Kitarović.

‘Milanović mora čestitati’

S njom se složila i bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić.

– Takav način govora nije ništa drugo nego ono što radi druga strana, odnosno što radi Karamarko. To je stalno izazivanje podjela. To je apsolutno bila najgora moguća reakcija u izbornoj noći. To je, govoreći uličnim rječnikom, reakcija “poor losera”, lošeg gubitnika, nekoga tko ne zna gubiti. To je demokratski nedopustiva reakcija. Ako na to nadovežemo činjenicu da premijer Milanović do danas nije čestitao novoizabranoj predsjednici, to ostavlja jako loš dojam. S druge strane, premijer Milanović nema mandat svoje stranke, nema mandat birača lijevog centra da na ovaj način ne priznaje legalne državne izbore i da na ovaj način šalje poruku o milijun i sto tisuća ljudi koji su glasali za Kolindu Grabar-Kitarović. Potpuno je svejedno čiji sam ja glasač ili čiji je glasač gospođa Kosor. Grabar-Kitarović je izabrana, ona je predsjednica. To što se to Zoranu Milanoviću privatno ne sviđa, ona mora naći načina da s tim izađe na kraj. Ali u ulozi premijera, on mora izaći i čestitati. Međutim, tako je već drugi put. Isto tako nije imao snage 2007. kada nije čestitao Ivi Sanaderu na tadašnjoj pobjedi na tadašnjoj pobjedi – kazala je Kolarić.

Osvrnula se i na najavu novoizabrane predsjednice da će sazvati sjednicu Vlade kako bi razgovarali o problemima u državi.

– Neka ne radi skandal. Neka prihvati inicijativu, i argumentima i dokazima dokaže suprotno od onoga što predsjednica tvrdi. Uostalom, razgovor nikada ne može biti loš, sjednica vlade je razgovor i rasprava i u tom djelu Grabar-Kitarović ima pravo. Osim toga, postoji ne jedan presedan, nego nekoliko sjednica koje su bile zajedničke. Mesić je bio na zajedničkoj sjednici s Račanom, bio je na zajedničkoj sjednici sa Sanaderom. Ne ide to uvijek glatko, ali to se događalo i to se može dogoditi, nepotrebno je iz toga raditi problem. Nemamo vremena mi u Hrvatskoj za takva prepucavanja – smatra Kolarić.

Jadranka Kosor je dodala kako Kolinda Grabar-Kitarović kao buduća predsjednica ne može raspustiti Vladu ni birati ministre, ali da Milanović mora sjesti s njom za stol i porazgovarati. Ako ništa drugo, zato što se znaju privatno budući da su zajedno radili u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kolarić pak dodaje kako će Grabar-Kitarović nastaviti raditi pritisak na Vladu Zorana Milanovića jer za to ima čisto politički cilj, “što više razobličiti Milanovića kao nesposobnog, kao nekoga tko je nespreman na dijalog i na taj način još više pripomoći svojoj stranci”.

– S druge strane, može se očekivati da će Milanović podcjenjivati instituciju predsjednika podcjenjujući nju, da će je ignorirati. Ni s jedne ni s druge strane takva radikalizacija nije dobra, ali mislim da ignoriranje novoizabrane predsjednice nije način – kaže Kolarić.

Na pitanje kakav će nova predsjednica imati odnos sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i hoće li se moći ograditi od njega, Kolarić odgovara:

‘Ima golemu političku šansu’

– Teško je to očekivati. Kad govorimo o novoizabranoj predsjednici, s jedne strane je retorika, ono što obećava, a s druge strane su djela. Ona sad ima golemu političku šansu. Ima šansu da sve ono što je pričala u kampanji i što je obećala provede u djelo. Non-stop joj je zajedništvo bilo na vrhu jezika. Prvi politički čin nakon izbora nije bio čin zajedništva. To je bio odlazak ovom dijelu branitelja koji protuzakonito demonstrira, sjedi pod šatorima u Savskoj ulici. Zašto to nije čin zajedništva? Prvo, to je dio branitelja, drugo, njihove poruke su teške poruke podjele. Govorilo se o prijetnjama, oni govore jezikom netolerancije, u svakom slučaju to je njezino glasačko tijelo, to nisu oni drugi. Ono o čemu Grabar-Kitarović mora voditi računa jest to da je na svakog njezinog glasača bio je jedan glasač poput mene koja sam glasala za Josipovića, a bio je jedan i pol koji je ostao kod kuće. Ovim činom ona nije pokazala sposobnost obraćanja tim drugim glasačima. Ja se nadam da ćemo gledati drukčiju predsjednicu nakon što bude uvedena u predsjedničku funkciju. Djela su ono po čemu će se prosuđivati gospođu Grabar-Kitarović, a ne riječi. A da ne kažem da se golema količina nerealnih obećanja koja je dala neće ostvariti. Prvo i osnovno, kako će ona učiniti Hrvatsku jednom od najrazvijenijih država u Europi, to je čista neistina.

Da će se Kolinda Grabar-Kitarović teško maknuti od Tomislava Karamarka smatra i Jadranka Kosor.

– Grabar-Kitarović je cijelu kampanju zdušno branila Tomislava Karamarka. S jedne strane imali smo pozive na zajedništvo i jedinstvo, nemojmo se više dijeliti, a s druge strane imali smo na svim skupovima zapravo poruke podjela. Zašto? Zato što Karamarko za svakoga tko ne misli i ne govori kao on smatra da nije domoljub, da nije Hrvat, da je jugofil, da je jugonostalgičar. On postavlja tu ljestvicu domoljublja za one koji je mogu ili ne mogu preskočiti. Grabar-Kitarović tu je trebala povući crtu i reći da su domoljubi svi oni koji rade pošteno svoj posao, koji dokazuju vlastitim životom da vole Hrvatsku, a nitko od nas nema pravo proglasiti nekoga domoljubom, a drugoga označiti kao nekoga tko mrzi Hrvatsku – tvrdi Kosor.

Autor: Karolina Lubina

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments