Početna / Vijesti / Kolinda Grabar Kitarović na svečanoj proslavi 23. obljetnice Dana obrane Zadra

Kolinda Grabar Kitarović na svečanoj proslavi 23. obljetnice Dana obrane Zadra

“Došla sam sa porukom zahvalnosti prema njihovom velikom herojstvu i žrtvama, te posebno odati poštovanje obiteljima poginulih braniteljima” 

Kolinda Grabar Kitarović

Piše: L. Burčul

U ponedjeljak je proslavljen Dan obrane grada Zadra, središnjom svečanošću na Dračevcu, te prethodnom misom i polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, pred Spomenikom imotskim vitezovima u Zadru, kod Križa na Ploči i kod Spomen obilježja na Dračevcu. Obilježavanju se pridružila i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, koja je istaknula da je u Zadar došla sa porukom zahvalnosti svim braniteljima koji su obranili grad i ovaj dio Hrvatske.

Došla sam sa porukom zahvalnosti prema njihovom velikom herojstvu i žrtvama, te posebno odati poštovanje obiteljima poginulih braniteljima – rekla je Grabar Kitarović, kojoj je dogradonačelnik Zvonimir Vrančić zahvalio na dolasku u Zadar „na ovaj svečani, povijesni i ponosni dan“.

Kod tenka na Dračevcu susreli su se brojni branitelji i građani, o napadu na Zadar i obrani grada govorio je zapovjednik 112. brigade Marko Čulina, dok je dogradonačelnik Vrančić istaknuo da, s obzirom na sve što je Zadar u ratu prošao, nije pretjerano reći da je Zadar grad-heroj.

Upravo 6. listopada sloboda Zadra bila je ugrožena kao nikada poslije u Domovinskom ratu. Prije 23 godine na ovom mjestu, gdje je tenk spomen obilježje i simbol krvave borbe, stradanja, ali i pobjede, pokazana je iznimna hrabrost. Trebalo je hrabrosti, srca i domoljublja da bi se suprotstavilo tako nadmoćnom neprijatelju, srpskim vandalima i barbarima koji su nasrnuli na grad. Kolika je to količina mržnje koja je tjerala te ljude na zločin, na rušenje grada, tko ih je zadojio tolikom mržnjom? Bombardirali su grad ne birajući ciljeve, granate su padale na bolnicu, na Kneževu i Providurovu palaču, na spomenike nulte kategorije, na škole i vrtiće. Naši najmlađi sugrađani moraju biti upoznati tim događajima – ustvrdio je Vrančić.

Izvor: Zadarski.hr

Ostavite komentar

comments