Početna / Vijesti / Kolinda Grabar Kitarović prekršila zakon kad je primila novac od HDZ-a Australija

Kolinda Grabar Kitarović prekršila zakon kad je primila novac od HDZ-a Australija

Hrvatska demokratska zajednica iz Australije donirala je HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović 10.097,27 kuna. Vijest, tek toliko, negdje usput u nabrajanju onih važnijih, poput donacije tvrtke Adriatik gradnja, koju kontroliraju Željko Dilber i Ante Gotovina, što se isprsila s 10.000 kuna, o čemu – javio se Gotovina novinarki RTL-a – umirovljeni general nije imao pojma.

Kolinda Grabar Kitarović1

Ova je priča, međutim, puno zanimljivija.

Prema odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koje izričito navodi Državno izborno povjerenstvo, jasno je definirana zabrana “financiranja političkih stranka, nezavisnih zastupnika, članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača nezavisnih lista, odnosno lista grupe birača i kandidata od strane stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba, državnih tijela, javnih poduzeća…”

Dakle, prema svemu sudeći, Kolinda Grabar Kitarović je, primivši 10.097,27 kuna od HDZ-a Australija, izravno prekršila zakonske odredbe.

Pokušali smo u utorak navečer provjeriti naše tvrdnje, ali nismo dobili odgovor ni od Državnog izbornog povjerenstva ni od Mladena Pavića, glasnogovornika kampanje HDZ-ove kandidatkinje. Da je napravljena greška, misli i jedan od visokih dužnosnika stranke koja je zbog sličnih problema platila kaznu. “Rekao bih da je ovo očiti primjer kršenja zakona“, kazao je, želeći ostati neimenovan.

Zašto je Kolinda Grabar Kitarović prekršila Zakon države čija predsjednica želi postati? HDZ Australije je pravna osobnost u toj državi. U popisu donatora HDZ-ove favoritkinje navedeno je da je tih nešto više od deset tisuća kuna donirao Australian Croatian Democratic Union. Isti taj ACDU, odnosno HDZ Australija, ima svoj Australia company code, odnosno OIB, koji glasi ovako: 22619054649 i vidljiv je u australskom registru, što znači da je pravna osoba registrirana u inozemstvu, pa kao takva ne smije biti donator u izbornoj kampanji u Hrvatskoj.

Već spomenutim Zakonom propisane su i kazne za njegovo kršenje, koje su kreću između 50.000 i 500.000 kuna.

kolinda-grabar-kitarovic-prekrsila-zakon-kad-je-primila-novac-od-hdz-australija-2650-2761

Australian Croatian Democratic Union, odnosno HDZ Australija, ima svoju pravnu osobnost u toj državi, zbog čega ne smije financijski sudjelovati u kampanji u Hrvatskoj

kolinda-grabar-kitarovic-prekrsila-zakon-kad-je-primila-novac-od-hdz-australija-2650-2757

Na web-stranici HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje je kao donator naveden i Australian Croatian Democratic Union

Autor: Goran Borkovič
Izvor: forum.tm

Ostavite komentar

comments