Početna / Vijesti / Kolinda je počela kampanju kao da se natječe sa Severinom

Kolinda je počela kampanju kao da se natječe sa Severinom

kolinda

HDZ tradicionalno kandidira ženu kada izlaze na utakmicu čiji je ishod neizvjestan ili su mu prognoze loše

HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović počela je kampanju kao da joj je protukandidatkinja Severina Vučković, a ne Ivo Josipović. Za očekivati je bilo da će, nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko napokon i službeno objavio njezinu kandidaturu, Kolinda napokon progovoriti i obratiti se građanima kao predsjednička kandidatkinja jedne od dviju najjačih stranaka u državi. No, Kolinda se odlučila za pristup u Severininu stilu. Taman nakon što ju je Karamarko službeno najavio, rekao da vjeruje u njezinu pobjedu te kako ona kao predsjednica neće, poput Josipovića, biti “običan fikus u dnevno-političkim situacijama”, iskrsnule su Kolindine fotografije na Facebooku.

Objavila ih je nekoliko na kojima u dresu hrvatske reprezentacije pozira na praznim hodnicima NATO-a uoči utakmice s Brazilom. Tako, nakon što smo se već uvjerili da HDZ-ova kandidatkinja za šeficu države dobro izgleda u vojnoj odori koju je prigodno odjenula za boravka u Afganistanu, posvjedočili da joj nije mrsko navući preko glave ni pamučnu majicu s kockicama, za očekivati je da iduća objava na Facebooku bude selfie nakon jutarnjeg buđenja. Baš kao i Severina prije nekoliko dana. Inače, lijepo je i pohvalno kada političari i druge javne osobe odjeveni u dres daju podršku hrvatskim reprezentacijama. Učinila je to i Ruža Tomašić, europarlamentarka koja je u hrvatskom dresu ušla među kolege zastupnike i odradila smjenu u Europskom parlamentu. Ruža je to učinila u bitno drukčijem stilu od Kolinde, ali joj se mora priznati da na fotografijama koje nije mogla kontrolirati ne izgleda ništa lošije od HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

Možda je, međutim, posrijedi taktika kakvu još nismo imali u kampanjama, a to je borba šutnjom. Karamarko je nedavno i sam primijetio da Grabar Kitarović još ništa nije rekla, a da po anketama već ima 30 posto podrške i kako se opasno približila Josipoviću. Možda ih je sve skupa u HDZ-u, uključujući i samu Kolindu, to zavelo pa će i ona dalje držati jezik za zubima i prebirati po fotografijama koje će objavljivati na Facebooku. Uostalom, Karamarko je ionako rekao da će Grabar Kitarović predizbornu kampanju početi tek u rujnu nakon NATO-summita. Do tada će, valjda, on govoriti umjesto nje. Za sada je rekao da će ona biti prva predsjednica nakon Franje Tuđmana koja je autentični HDZ i kako njegova stranka hrabro kandidira ženu “unatoč nekima koji kažu da to nije mjesto za ženu”. Ipak, teško je ne primijetiti da HDZ već tradicionalno kandidira ženu kada izlaze na utakmicu čiji je ishod neizvjestan ili su mu prognoze loše.

Tako je to bilo na predsjedničkim izborima u siječnju 2005. s Jadrankom Kosor. Ušla je u borbu sa Stjepanom Mesićem, koji je u startu bio u boljoj poziciji jer je išao po drugi mandat. U istoj je situaciji Grabar Kitarović u odnosu na Josipovića. Kosor se nije doživljavala kao prva liga u stranci, ali je ipak bila istinska HDZ-ovka koja je iza sebe imala političku karijeru izgrađenu radom u stranci i parlamentu te koja je već prolazila testove kod birača. Grabar Kitarović pak od 1993. godine radi u Ministarstvu vanjskih poslova, a pravi pomak u karijeri doživljava tek kada Ivo Sanader dolazi na vlast i unapređuje ju u ministricu europskih integracija, a potom i vanjskih poslova. No, naprasno ju je smijenio i poslao za veleposlanicu u SAD.

S te pozicije u srpnju 2011. postaje pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Aktualna predsjednička kandidatkinja ima sjajnu biografiju, ali je, za razliku od Kosor, birači ne poznaju. A to je njezina prednost jednako koliko i nedostatak. Gledano s pozicije HDZ-a, s Grabar Kitarović mogu samo dobiti. Pobijedi li na izborima, to će biti prvi HDZ-ov predsjednik nakon Tuđmana što će biti iznimna stvar za stranku. Ako pak izgubi, neće biti neke štete jer je se ionako ne percipira kao HDZ. To će se gledati kao poraz Kolinde Grabar Kitarović, a na kao poraz HDZ-a. Slično je bilo s Kosor, ali i s Margaretom Mađarić koja se natjecala za gradonačelnicu Zagreba.

Izvor: Večernji list

Ostavite komentar

comments